Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. július 6. 11:32 Adat, Világ

A német nagyvárosokban elkezdett kipukkadni az ingatlanlufi

A második negyedévben Németország 14 legnagyobb városából hétben megállt a lakásárak emelkedése, bizonyos helyeken az árak már elkezdtek csökkenni is. A német sajtó az Immowelt ingatlanportál felmérésére (pdf), illetve adataira támaszkodva számol be a trendfordulóról.

A piacot a magas kamatkörnyezet, a magas infláció, és az orosz-ukrán háború, a koronavírus-járvány, illetve az ellátási láncok körüli problémák okozta bizonytalanságok egyaránt komolyan befolyásolták. Az 500 ezernél nagyobb lakosú 14 német városból 13-ban most már csökken a kereslet az ingatlanok iránt.

Ennek legfőbb oka a magas kamatszint, amely mellett jelentősen szűkült a hitelképes vevők köre, vagyis egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy saját lakást vásároljanak. Az Immowelt mérései szerint a portálon meghirdetett ingatlanokra az idei második negyedévben 17 százalékkal kevesebb érdeklődő jelentkezett, mint a tavalyi hasonló időszakban.

Eladni viszont jóval többen szeretnének, a nagyvárosi kínálat egy év alatt 29 százalékkal ugrott meg.

A két jelenség azonban összefügghet, hiszen ahogy egyre nehezebbé válik az értékesítés, az ingatlanok nagyobb arányban ragadnak be hosszabb távra az ajánlatok között.

Münchenben például 2021-hez képest most 27 százalékkal több ingatlant kínálnak eladásra, de 18 százalékkal kevesebb az érdeklődő vevő. Kölnben még extrémebb a helyzet, ott egy év alatt 54 százalékkal nőtt az eladó lakások és házak száma, a potenciális vevők azonban 20 százalékkal kevesebben lettek.

Berlin és Hamburg esete különleges, ezekben a városokban az önkormányzat beavatkozott a piacba, a főváros például ársapkát akart tenni a bérleti díjakra, ami ugyan elbukott a bíróságon, de a kereslet továbbra is alacsony, és a kínálat is szűkös.

Míg a tavalyi harmadik negyedévben még mind a 14 városban emelkedtek a lakásárak, idén már három városban stagnálást, négyben pedig csökkenést mértek. Látszik, hogy a trend a legdrágább helyeken fordult meg, az öt legdrágább német város közül háromban, Münchenben, Frankfurtban és Kölnben is árcsökkenés tapasztalható.

München továbbra is a legdrágább város, az adatok szerint az átlagos négyzetméterár jelenleg 9551 euró (cikkünk írásakor ez 3,9 millió forint), de tavaly ilyenkor még 9626 euró volt. Frankfurtban 6554, Kölnben pedig 5348 eurós négyzetméterárat mért az Immowelt.

Az árak emelkedése még kitart Nürnbergben, Brémában, Drezdában és Dortmundban (ezekben a városokban átlagosan 2 százalékos a drágulás egy év alatt), és bár Hamburgban, illetve Stuttgartban is emelkedést mértek, az már csak 1 százalékos volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több lakáspiacon veszélyesen magasak az árak, a magyar sem kivételKitartóan emelkednek az árak az ingatlanpiacon, a körülmények gyors változása miatt már figyelmeztetést adott ki az Európai Központi Bank több ország számára.

Adat Világ infláció ingatlan kamat lakás németország Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 10:47 Adat

A németek felezték, a szaúdiak négyszerezték az esélyüket a továbbjutásra

A fogadóirodák szerint nagyjából egy a négyhez a valószínűsége, hogy Brazília nyeri a világbajnokságot, a németeket lényegében leírták.

Fontos

Bogár Zsolt
2022. december 3. 15:45 Élet

Szimbiózisban: együtt vagy egymás ellen?

Hétfőn indul az új sorozat a G7 Holnap-on az állami és a magánegészségügy együttéléséről.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.