Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. július 6. 11:32 Adat, Világ

A német nagyvárosokban elkezdett kipukkadni az ingatlanlufi

A második negyedévben Németország 14 legnagyobb városából hétben megállt a lakásárak emelkedése, bizonyos helyeken az árak már elkezdtek csökkenni is. A német sajtó az Immowelt ingatlanportál felmérésére (pdf), illetve adataira támaszkodva számol be a trendfordulóról.

A piacot a magas kamatkörnyezet, a magas infláció, és az orosz-ukrán háború, a koronavírus-járvány, illetve az ellátási láncok körüli problémák okozta bizonytalanságok egyaránt komolyan befolyásolták. Az 500 ezernél nagyobb lakosú 14 német városból 13-ban most már csökken a kereslet az ingatlanok iránt.

Ennek legfőbb oka a magas kamatszint, amely mellett jelentősen szűkült a hitelképes vevők köre, vagyis egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy saját lakást vásároljanak. Az Immowelt mérései szerint a portálon meghirdetett ingatlanokra az idei második negyedévben 17 százalékkal kevesebb érdeklődő jelentkezett, mint a tavalyi hasonló időszakban.

Eladni viszont jóval többen szeretnének, a nagyvárosi kínálat egy év alatt 29 százalékkal ugrott meg.

A két jelenség azonban összefügghet, hiszen ahogy egyre nehezebbé válik az értékesítés, az ingatlanok nagyobb arányban ragadnak be hosszabb távra az ajánlatok között.

Münchenben például 2021-hez képest most 27 százalékkal több ingatlant kínálnak eladásra, de 18 százalékkal kevesebb az érdeklődő vevő. Kölnben még extrémebb a helyzet, ott egy év alatt 54 százalékkal nőtt az eladó lakások és házak száma, a potenciális vevők azonban 20 százalékkal kevesebben lettek.

Berlin és Hamburg esete különleges, ezekben a városokban az önkormányzat beavatkozott a piacba, a főváros például ársapkát akart tenni a bérleti díjakra, ami ugyan elbukott a bíróságon, de a kereslet továbbra is alacsony, és a kínálat is szűkös.

Míg a tavalyi harmadik negyedévben még mind a 14 városban emelkedtek a lakásárak, idén már három városban stagnálást, négyben pedig csökkenést mértek. Látszik, hogy a trend a legdrágább helyeken fordult meg, az öt legdrágább német város közül háromban, Münchenben, Frankfurtban és Kölnben is árcsökkenés tapasztalható.

München továbbra is a legdrágább város, az adatok szerint az átlagos négyzetméterár jelenleg 9551 euró (cikkünk írásakor ez 3,9 millió forint), de tavaly ilyenkor még 9626 euró volt. Frankfurtban 6554, Kölnben pedig 5348 eurós négyzetméterárat mért az Immowelt.

Az árak emelkedése még kitart Nürnbergben, Brémában, Drezdában és Dortmundban (ezekben a városokban átlagosan 2 százalékos a drágulás egy év alatt), és bár Hamburgban, illetve Stuttgartban is emelkedést mértek, az már csak 1 százalékos volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több lakáspiacon veszélyesen magasak az árak, a magyar sem kivételKitartóan emelkednek az árak az ingatlanpiacon, a körülmények gyors változása miatt már figyelmeztetést adott ki az Európai Központi Bank több ország számára.

Adat Világ infláció ingatlan kamat lakás németország Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

Pálos Máté
2023. március 27. 09:52 Adat

Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei

A magyar kistelepüléseken élők 14 százaléka rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális készségekkel, az EU tagállamai közül csak háromban mértek ennél rosszabb adatot.

Fontos

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.