Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 8. 15:34 Világ

Idegesek a kínaiak, és ez nem használ a magyar exportnak

A kínai illetékesek azt szokták hangoztatni, hogy a kereskedelmi háború, az amerikai vámok csak kismértékben vethetik vissza a gazdaságukat, lépéseik viszont nagyobb aggodalomról árulkodnak. A jegybank vasárnap egy százalékponttal csökkentette a kínai bankok kötelező tartalékrátáját, így a pénzintézetek 750 milliárd jüannal (közel 31 ezer milliárd forint) hitelezhetik majd ki a vállalkozásokat.

Fraser Howie független elemző, aki több könyvet írt Kínáról és annak pénzügyi rendszeréről, a CNBC-nek azt mondta: az ország valószínűleg a legrosszabb időszakkal néz szembe a 2008-as pénzügyi válság óta. Gareth Nicholson, a Bank of Singapore munkatársa szerint „Kína egy kissé ideges”, mert több tényező miatt is a gazdaság lassulása valószínű. Szerinte ezért indokolt, hogy a legrosszabbra készülnek, miközben reménykednek abban, hogy az végül mégsem valósul majd meg.

A jegybank lépése egyelőre mindenesetre nem nyugtatta meg a piacokat, hétfőn a sanghaji és sencseni tőzsdeindexek 3,7, illetve 3,8 százalékos mínusszal zártak, míg a hongkongi 1,2 százalékossal. Pedig utóbbi már az előző kereskedési héten is négy napon át folyamatosan esett, mert a befektetőket egyre jobban aggasztották a kínai-amerikai kereskedelmi háború hatásai. A sanghaji esetében június 19. óta ez volt a legnagyobb egynapos zuhanás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb lépés a totális kereskedelmi háború feléWashingtoni idő szerint vasárnap éjfélkor életbe léptek a 200 milliárd dollárnyi kínai importra vonatkozó új amerikai vámok. Kína azonnal válaszolt.

A kínai illetékesek ugyanakkor továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy gazdaságuk kellően ellenálló. Az értékpapír-piaci szabályozó testület elnökhelyettese szerint legrosszabb esetben – ha Donald Trump amerikai elnök végül a teljes kínai importot megvámolja – is csak 0,7 százalékponttal esik vissza hazája gazdasági növekedése. (A második negyedévben éves alapon 6,7 százalékkal nőtt Kína GDP-je.)

Ez a kérdés Magyarország számára sem lényegtelen. Bár a közvetlen kínai exportunk nem túl jelentős (tavaly 735 milliárd forint volt, a teljes magyar kivitel 2,4 százaléka), a német autó- és gépipar beszállítójaként a magyar gazdaság közvetett kínai kitettsége ennél nagyobb. Tehát ha valóban lassul a kínai gazdaság, akkor az valószínűleg csökkenti az igényt a magyar feldolgozóipar gyártmányai iránt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország az egyik legnagyobb vesztese Trump kereskedelmi háborújánakA legkiszolgáltatottabbak közé tartozunk, mindössze négy olyan ország van, ahol jobban félhetnek a kereskedelmi háború negatív hatásaitól.

Világ export kereskedelmi háború Kína Magyarország tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 21. 17:35 Világ

Még mindig 70 százalékkal olcsóbban dolgozunk, mint a németek

Európai összevetésben is elég alacsony a magyar munkaerő költsége, miközben a német magas, és attól tartanak, hogy ha átállnak a négynapos munkahétre, még magasabb lesz.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 19. 12:32 Vállalat, Világ

Megvan a Nutella-prémium, októberben 750 ezer forinttal többet kapnak a dolgozók

A Ferrero gyárai a járvány első hulláma alatt sem zártak be, a cég nagyrészt elérte a céljait, ezért idén is magas prémiumot fizet az alkalmazottainak.

Fontos

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Kasnyik Márton
2020. szeptember 19. 07:41 Adat

Lehet, hogy a covid a történelem szemétdombjára küldi az influenzát

Híre-hamva sincs az influenzának azokban az országokban, ahol ilyenkor dúlni szokott. Átmeneti győzelem ez, vagy sikerül végleg megszabadulnunk tőle?

Avatar
2020. szeptember 18. 14:37 Élet

Miért változott meg ennyire az emberek hozzáállása a vírushoz?

A félelem után a többségnél idővel a megnyugvás érzése kerekedik felül, akkor is, ha ez nem indokolt.