Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 8. 15:34 Világ

Idegesek a kínaiak, és ez nem használ a magyar exportnak

A kínai illetékesek azt szokták hangoztatni, hogy a kereskedelmi háború, az amerikai vámok csak kismértékben vethetik vissza a gazdaságukat, lépéseik viszont nagyobb aggodalomról árulkodnak. A jegybank vasárnap egy százalékponttal csökkentette a kínai bankok kötelező tartalékrátáját, így a pénzintézetek 750 milliárd jüannal (közel 31 ezer milliárd forint) hitelezhetik majd ki a vállalkozásokat.

Fraser Howie független elemző, aki több könyvet írt Kínáról és annak pénzügyi rendszeréről, a CNBC-nek azt mondta: az ország valószínűleg a legrosszabb időszakkal néz szembe a 2008-as pénzügyi válság óta. Gareth Nicholson, a Bank of Singapore munkatársa szerint „Kína egy kissé ideges”, mert több tényező miatt is a gazdaság lassulása valószínű. Szerinte ezért indokolt, hogy a legrosszabbra készülnek, miközben reménykednek abban, hogy az végül mégsem valósul majd meg.

A jegybank lépése egyelőre mindenesetre nem nyugtatta meg a piacokat, hétfőn a sanghaji és sencseni tőzsdeindexek 3,7, illetve 3,8 százalékos mínusszal zártak, míg a hongkongi 1,2 százalékossal. Pedig utóbbi már az előző kereskedési héten is négy napon át folyamatosan esett, mert a befektetőket egyre jobban aggasztották a kínai-amerikai kereskedelmi háború hatásai. A sanghaji esetében június 19. óta ez volt a legnagyobb egynapos zuhanás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb lépés a totális kereskedelmi háború feléWashingtoni idő szerint vasárnap éjfélkor életbe léptek a 200 milliárd dollárnyi kínai importra vonatkozó új amerikai vámok. Kína azonnal válaszolt.

A kínai illetékesek ugyanakkor továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy gazdaságuk kellően ellenálló. Az értékpapír-piaci szabályozó testület elnökhelyettese szerint legrosszabb esetben – ha Donald Trump amerikai elnök végül a teljes kínai importot megvámolja – is csak 0,7 százalékponttal esik vissza hazája gazdasági növekedése. (A második negyedévben éves alapon 6,7 százalékkal nőtt Kína GDP-je.)

Ez a kérdés Magyarország számára sem lényegtelen. Bár a közvetlen kínai exportunk nem túl jelentős (tavaly 735 milliárd forint volt, a teljes magyar kivitel 2,4 százaléka), a német autó- és gépipar beszállítójaként a magyar gazdaság közvetett kínai kitettsége ennél nagyobb. Tehát ha valóban lassul a kínai gazdaság, akkor az valószínűleg csökkenti az igényt a magyar feldolgozóipar gyártmányai iránt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország az egyik legnagyobb vesztese Trump kereskedelmi háborújánakA legkiszolgáltatottabbak közé tartozunk, mindössze négy olyan ország van, ahol jobban félhetnek a kereskedelmi háború negatív hatásaitól.

Világ export kereskedelmi háború Kína Magyarország tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Világ

2019. február 14. 17:37 Világ

Várhatjuk-e az államtól, hogy megmentsen minket a természeti katasztrófától?

Van egy titka az államilag finanszírozott kutatás-fejlesztésnek, amire a piac nem képes. Hogy hagyja a kutatókat hibázni.

Torontáli Zoltán
2019. február 14. 15:24 Világ

A Tesco bezár 30 lengyel üzletet, és nem tart nyitva éjjel Szlovákiában

Lengyelországban a boltszám csökkenése négy éve megy, Szlovákiában nem éri meg az éjjeli nyitva tartás.

Váczi István
2019. február 13. 11:38 Világ

Óriási aranybánya lapul a szigeten, amely a világ legújabb országa lehet

58 milliárd dollárt ér a bougainville-i bányában lévő arany és réz, de a függetlenségre készülő sziget nem akarja, hogy a korábbi üzemeltető visszatérjen.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Wiedemann Tamás
2019. február 14. 11:01 Közélet

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

Váczi István
2019. február 13. 16:44 Vállalat

Dupla vagy semmit játszik a Suzuki a botrányos kirúgással

Jogi értelemben valószínűleg bukó helyzetbe hozta magát a Magyar Suzuki, de saját szempontjából ésszerű lépés lehetett: ha nincs szakszervezet, nem lesz sztrájk és „audis” béremelés.