Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 8. 15:34 Világ

Idegesek a kínaiak, és ez nem használ a magyar exportnak

A kínai illetékesek azt szokták hangoztatni, hogy a kereskedelmi háború, az amerikai vámok csak kismértékben vethetik vissza a gazdaságukat, lépéseik viszont nagyobb aggodalomról árulkodnak. A jegybank vasárnap egy százalékponttal csökkentette a kínai bankok kötelező tartalékrátáját, így a pénzintézetek 750 milliárd jüannal (közel 31 ezer milliárd forint) hitelezhetik majd ki a vállalkozásokat.

Fraser Howie független elemző, aki több könyvet írt Kínáról és annak pénzügyi rendszeréről, a CNBC-nek azt mondta: az ország valószínűleg a legrosszabb időszakkal néz szembe a 2008-as pénzügyi válság óta. Gareth Nicholson, a Bank of Singapore munkatársa szerint „Kína egy kissé ideges”, mert több tényező miatt is a gazdaság lassulása valószínű. Szerinte ezért indokolt, hogy a legrosszabbra készülnek, miközben reménykednek abban, hogy az végül mégsem valósul majd meg.

A jegybank lépése egyelőre mindenesetre nem nyugtatta meg a piacokat, hétfőn a sanghaji és sencseni tőzsdeindexek 3,7, illetve 3,8 százalékos mínusszal zártak, míg a hongkongi 1,2 százalékossal. Pedig utóbbi már az előző kereskedési héten is négy napon át folyamatosan esett, mert a befektetőket egyre jobban aggasztották a kínai-amerikai kereskedelmi háború hatásai. A sanghaji esetében június 19. óta ez volt a legnagyobb egynapos zuhanás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb lépés a totális kereskedelmi háború feléWashingtoni idő szerint vasárnap éjfélkor életbe léptek a 200 milliárd dollárnyi kínai importra vonatkozó új amerikai vámok. Kína azonnal válaszolt.

A kínai illetékesek ugyanakkor továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy gazdaságuk kellően ellenálló. Az értékpapír-piaci szabályozó testület elnökhelyettese szerint legrosszabb esetben – ha Donald Trump amerikai elnök végül a teljes kínai importot megvámolja – is csak 0,7 százalékponttal esik vissza hazája gazdasági növekedése. (A második negyedévben éves alapon 6,7 százalékkal nőtt Kína GDP-je.)

Ez a kérdés Magyarország számára sem lényegtelen. Bár a közvetlen kínai exportunk nem túl jelentős (tavaly 735 milliárd forint volt, a teljes magyar kivitel 2,4 százaléka), a német autó- és gépipar beszállítójaként a magyar gazdaság közvetett kínai kitettsége ennél nagyobb. Tehát ha valóban lassul a kínai gazdaság, akkor az valószínűleg csökkenti az igényt a magyar feldolgozóipar gyártmányai iránt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország az egyik legnagyobb vesztese Trump kereskedelmi háborújánakA legkiszolgáltatottabbak közé tartozunk, mindössze négy olyan ország van, ahol jobban félhetnek a kereskedelmi háború negatív hatásaitól.

Világ export kereskedelmi háború Kína Magyarország tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. december 2. 11:20 Élet, Világ

Megadták az első engedélyt egy szintetikus műhús forgalmazására

Egy amerikai startup vállalkozás Szingapúrban kezdheti el a műcsirkefalatok értékesítését.

Váczi István
2020. november 29. 12:06 Világ

A civil és a piaci nyomás együtt mentheti meg az alaszkai vadont

Szűkös határidők, kétséges megtérülés, társadalmi nyomás: nem tűnik valószínűnek, hogy sikerül kiosztani a koncessziókat a természetvédelmi területen.

Váczi István
2020. november 27. 15:46 Világ

Az adósság növekedésével együtt a durva pénzbehajtás is felpörög Kínában

Családtagok zaklatása, pofonok, hajtépés: nem válogatnak az eszközökben a kínai pénzbehajtók.

Fontos

Stubnya Bence
2020. december 1. 18:08 Élet

Komoly kutatás indult Magyarországon a négynapos munkahét hatásairól

Hatékonyabbak leszünk tőle? Kevesebbet fogyasztunk feleslegesen? Egy magyar kutatócsoport mostanában kezdett átfogó kutatásba a témában.

Bucsky Péter
2020. december 1. 06:48 Közélet, Vállalat

A válság ellenére itthon és Európában is bővít a Hummusbar

Uri Gotlibovich egy hétre jött Magyarországra 2003-ban, nem tudott főzni, és nem volt vendéglátós tapasztalata. Ehhez képest 17 éve itt él, és felépítette a Hummusbar hálózatot.

Bucsky Péter
2020. november 30. 16:42 Közélet

Fogy a hallgató és a pénz az egyetemeken, de a kormány kedvenceit nem kell félteni

Az egy hallgatóra jutó állami pénzek összege a Testnevelési Egyetemen a legnagyobb, a jóval összetettebb és drágább képzést adó Semmelweis Egyetem csak a második.