Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 8. 15:34 Világ

Idegesek a kínaiak, és ez nem használ a magyar exportnak

A kínai illetékesek azt szokták hangoztatni, hogy a kereskedelmi háború, az amerikai vámok csak kismértékben vethetik vissza a gazdaságukat, lépéseik viszont nagyobb aggodalomról árulkodnak. A jegybank vasárnap egy százalékponttal csökkentette a kínai bankok kötelező tartalékrátáját, így a pénzintézetek 750 milliárd jüannal (közel 31 ezer milliárd forint) hitelezhetik majd ki a vállalkozásokat.

Fraser Howie független elemző, aki több könyvet írt Kínáról és annak pénzügyi rendszeréről, a CNBC-nek azt mondta: az ország valószínűleg a legrosszabb időszakkal néz szembe a 2008-as pénzügyi válság óta. Gareth Nicholson, a Bank of Singapore munkatársa szerint „Kína egy kissé ideges”, mert több tényező miatt is a gazdaság lassulása valószínű. Szerinte ezért indokolt, hogy a legrosszabbra készülnek, miközben reménykednek abban, hogy az végül mégsem valósul majd meg.

A jegybank lépése egyelőre mindenesetre nem nyugtatta meg a piacokat, hétfőn a sanghaji és sencseni tőzsdeindexek 3,7, illetve 3,8 százalékos mínusszal zártak, míg a hongkongi 1,2 százalékossal. Pedig utóbbi már az előző kereskedési héten is négy napon át folyamatosan esett, mert a befektetőket egyre jobban aggasztották a kínai-amerikai kereskedelmi háború hatásai. A sanghaji esetében június 19. óta ez volt a legnagyobb egynapos zuhanás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb lépés a totális kereskedelmi háború feléWashingtoni idő szerint vasárnap éjfélkor életbe léptek a 200 milliárd dollárnyi kínai importra vonatkozó új amerikai vámok. Kína azonnal válaszolt.

A kínai illetékesek ugyanakkor továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy gazdaságuk kellően ellenálló. Az értékpapír-piaci szabályozó testület elnökhelyettese szerint legrosszabb esetben – ha Donald Trump amerikai elnök végül a teljes kínai importot megvámolja – is csak 0,7 százalékponttal esik vissza hazája gazdasági növekedése. (A második negyedévben éves alapon 6,7 százalékkal nőtt Kína GDP-je.)

Ez a kérdés Magyarország számára sem lényegtelen. Bár a közvetlen kínai exportunk nem túl jelentős (tavaly 735 milliárd forint volt, a teljes magyar kivitel 2,4 százaléka), a német autó- és gépipar beszállítójaként a magyar gazdaság közvetett kínai kitettsége ennél nagyobb. Tehát ha valóban lassul a kínai gazdaság, akkor az valószínűleg csökkenti az igényt a magyar feldolgozóipar gyártmányai iránt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország az egyik legnagyobb vesztese Trump kereskedelmi háborújánakA legkiszolgáltatottabbak közé tartozunk, mindössze négy olyan ország van, ahol jobban félhetnek a kereskedelmi háború negatív hatásaitól.

Világ export kereskedelmi háború Kína Magyarország tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2019. május 25. 13:36 Élet, Világ

25-ből 24 nőnek nem lett gyereke azok közül, akik lefagyasztották a petesejtjeiket

Átlagosan 37 évesen jelennek meg a meddőségi központokban, és 43 évesen mennek vissza a petesejtekért.

Avatar
2019. május 24. 10:50 Világ

Modi nem ért el áttörést az indiai gazdaságban, mégis óriásit nyert a világ legnagyobb választásán

Nem mentek a dolgok annyira a kormányzással, de pont a választások előtt fel lehetett hergelni az embereket a pakisztáni veszéllyel.

Torontáli Zoltán
2019. május 23. 11:30 Vállalat, Világ

Már nem az olcsóság vonzza a vásárlókat, át kell alakítani az Aldi-Lidl modellt

Németországban egyre kevésbé árérzékenyek a vásárlók, a diszkont modellnek alkalmazkodnia kell ehhez, és ez elég sokba kerül.

Fontos

Hajdu Miklós
2019. május 24. 06:40 Adat, Közélet

A győztesekhez tartozni jó, akkor is, ha politikai táborokról van szó

Az MSZP-sek jóval boldogabbak voltak a fideszeseknél, amíg az ő pártjuk volt kormányon. 2010 óta viszont a szocialisták bizonyulnak a szomorúbb csoportnak az egyre derűsebb Fidesz-szimpatizánsokkal szemben.

Jandó Zoltán
2019. május 23. 14:42 Vállalat

Huszonhat munkással kaszált 3,6 milliárdot az állami megbízásokkal kitömött építőcég

Árbevételét megduplázta, nyereségét pedig megháromszorozta tavaly a 190 milliárdból épülő Puskás Stadion kivitelezésén is dolgozó Magyar Építő Zrt.

Váczi István
2019. május 23. 13:13 Vállalat

Vajna örökösei megütötték a főnyereményt: 12 milliárdos osztalék

Magyarország legnagyobb kaszinós cége, az öt fővárosi játékhelyet és a vegas.hu online kaszinót üzemeltető LVC Diamond 12,2 milliárd forint osztalékot fizetett.