Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 8. 15:34 Világ

Idegesek a kínaiak, és ez nem használ a magyar exportnak

A kínai illetékesek azt szokták hangoztatni, hogy a kereskedelmi háború, az amerikai vámok csak kismértékben vethetik vissza a gazdaságukat, lépéseik viszont nagyobb aggodalomról árulkodnak. A jegybank vasárnap egy százalékponttal csökkentette a kínai bankok kötelező tartalékrátáját, így a pénzintézetek 750 milliárd jüannal (közel 31 ezer milliárd forint) hitelezhetik majd ki a vállalkozásokat.

Fraser Howie független elemző, aki több könyvet írt Kínáról és annak pénzügyi rendszeréről, a CNBC-nek azt mondta: az ország valószínűleg a legrosszabb időszakkal néz szembe a 2008-as pénzügyi válság óta. Gareth Nicholson, a Bank of Singapore munkatársa szerint „Kína egy kissé ideges”, mert több tényező miatt is a gazdaság lassulása valószínű. Szerinte ezért indokolt, hogy a legrosszabbra készülnek, miközben reménykednek abban, hogy az végül mégsem valósul majd meg.

A jegybank lépése egyelőre mindenesetre nem nyugtatta meg a piacokat, hétfőn a sanghaji és sencseni tőzsdeindexek 3,7, illetve 3,8 százalékos mínusszal zártak, míg a hongkongi 1,2 százalékossal. Pedig utóbbi már az előző kereskedési héten is négy napon át folyamatosan esett, mert a befektetőket egyre jobban aggasztották a kínai-amerikai kereskedelmi háború hatásai. A sanghaji esetében június 19. óta ez volt a legnagyobb egynapos zuhanás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb lépés a totális kereskedelmi háború feléWashingtoni idő szerint vasárnap éjfélkor életbe léptek a 200 milliárd dollárnyi kínai importra vonatkozó új amerikai vámok. Kína azonnal válaszolt.

A kínai illetékesek ugyanakkor továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy gazdaságuk kellően ellenálló. Az értékpapír-piaci szabályozó testület elnökhelyettese szerint legrosszabb esetben – ha Donald Trump amerikai elnök végül a teljes kínai importot megvámolja – is csak 0,7 százalékponttal esik vissza hazája gazdasági növekedése. (A második negyedévben éves alapon 6,7 százalékkal nőtt Kína GDP-je.)

Ez a kérdés Magyarország számára sem lényegtelen. Bár a közvetlen kínai exportunk nem túl jelentős (tavaly 735 milliárd forint volt, a teljes magyar kivitel 2,4 százaléka), a német autó- és gépipar beszállítójaként a magyar gazdaság közvetett kínai kitettsége ennél nagyobb. Tehát ha valóban lassul a kínai gazdaság, akkor az valószínűleg csökkenti az igényt a magyar feldolgozóipar gyártmányai iránt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország az egyik legnagyobb vesztese Trump kereskedelmi háborújánakA legkiszolgáltatottabbak közé tartozunk, mindössze négy olyan ország van, ahol jobban félhetnek a kereskedelmi háború negatív hatásaitól.

Világ export kereskedelmi háború Kína Magyarország tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2018. november 20. 11:26 Világ

Van, ahol akasztással kezelik a devizaválságot

Kivégeztek két devizakereskedőt Iránban, mert a hatóságok szerint manipulálták a piacot.

Kasnyik Márton
2018. november 19. 13:45 Világ

Az olasz maffia ráment az EU-s forrásokra, és megszállta a teljes élelmiszerláncot

A földektől az éttermekig mindenhová beépült a maffia. Ez teljesen logikus, hiszen a gazdaság hitelválságban szenved, a bűnszervezeteknek viszont rengeteg készpénzük van.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.