Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 24. 09:20 Vállalat

Újabb lépés a totális kereskedelmi háború felé

Washingtoni idő szerint vasárnap éjfélkor életbe léptek a kínai importra vonatkozó új amerikai vámok. Egyelőre 10 százalékos tétel vonatkozik 200 milliárd dollárnyi árura a fagyasztott hústól a tévéalkatrészekig, de ha nem lesz közben megállapodás, akkor január elsejétől a kulcs 25 százalékra emelkedik.

Kína azonnal ellenintézkedéseket jelentett be 60 milliárd dollárnyi amerikai áru megvámolásával. Erre az eshetőségre Donald Trump amerikai elnök előzetesen azt mondta, hogy további 267 milliárd dollár importot vesz célba, így a vámok már az Egyesült Államok teljes kínai behozatalára vonatkoznának.

A korábban már életbe lépett intézkedésekkel ott tartunk, hogy 

az USA jelenleg 250 milliárd dolláros kínai importot vámol, Kína pedig 110 milliárd dollárnyi amerikait.

Ahogy a kereskedelmi háború korábbi lépéseinél, közgazdászok most is figyelmeztetnek arra, hogy a helyzet durvulása alááshatja a világgazdaság növekedését és a nemzetközi beszállítói láncok szétverésével fenyeget – emlékeztet a Bloomberg.

A JPMorgan Chase elemzői pedig attól tartanak, Trump rossz következtetéseket von le abból, hogy eddig az amerikai gazdaság nem érezte meg a kereskedelmi háborús feszültségeket. Ez túlságosan bátor lépésekre sarkallhatja például Iránnal szemben, illetve annak is megnőtt az esélye, hogy Kína és az Egyesült Államok végül a teljes kereskedelmi forgalomra vámokat vet ki. Ez egyebek mellett lassítaná a kínai növekedést, nyomás alá helyezné a nyersanyagpiacokat és az amerikai tőzsdét is – írja az amerikai hírügynökség egy másik anyagában.

A kínai illetékesek azt közölték, hogy továbbra is nyitottak a megbeszélésekre, de csak akkor, ha Trump felhagy a további vámokkal való fenyegetésekkel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország az egyik legnagyobb vesztese Trump kereskedelmi háborújánakA legkiszolgáltatottabbak közé tartozunk, mindössze négy olyan ország van, ahol jobban félhetnek a kereskedelmi háború negatív hatásaitól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat kereskedelmi háború Kína usa Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.