Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Már csak 8,5 százalékkal bővült a magyar online kiskereskedelmi forgalom 2023-ban, 2024 első negyedévében pedig a növekedés tovább lassult, 6,1 százalékra – ez derült ki a GKID és a Mastercard Digitális Kereskedelmi Körkép elnevezésű riportjának legfrissebb kiadásából.

Miért fontos ez? A kiskereskedelem internetes része hosszú évekig masszív felfutásban volt, amelyből sok piaci szereplő majdhogynem automatikusan jó hasznot húzhatott. Ennek a korszaknak azonban vége, és a számok, illetve piaci előrejelzések szerint magyar szereplőként sokkal nehezebb időszak következik.

Tágabb kontextus: a kis mértékű növekedés ugyan még mindig sokkal jobb, mint a hagyományos bolti kereskedelem volumenben számolt 7,9 százalékos csökkenése 2023-ban, de a tavalyi 17 százalékos inflációt figyelembe véve látszik, hogy a vásárlóerő csökkenésének következtében a lakosság ebben a szegmensben is kevesebb és/vagy olcsóbb árut vett.

Felülnézet: A magyar e-kereskedők két kedvezőtlen hatással találták szembe magukat:

  1. Lemaradtak a regionális terjeszkedésben rejlő növekedési lehetőségről, nem voltak elég fejlettek, tőkeerősek és innovatívak a külföldi értékesítéshez, így a legnagyobb Magyarországon működő online boltok döntő része (például Alza, Emag vagy Kifli) nem magyar hátterű.
  2. A magyar vásárlók elkezdtek elfordulni a magyar boltoktól, ebben nagy szerepe van a kínai Temu megjelenésének, amely a magyar piacot is elkezdte letarolni.

Az internetről (is) vásárló magyarországi lakosok száma 4,2 millió körül van, a Temunak ezen belül villámgyorsan sikerült 1,2 milliót megnyernie magának.

A Temuval árban nem tudnak versenyezni a magyar webáruházak, de minőségben és vásárlási élményben is csak akkor, ha fejlesztenek-befektetnek, amihez forrás és humántőke kell.

  • A felmérés készítői azt mondják, a magyar kkv-szektorban sok online kiskereskedő fog azzal szembesülni, hogy az eddig alkalmazott megoldások már nem elegendőek, és fejlesztés nélkül bezárhatják a boltot.

Alulnézet: a Temu megjelenésével Magyarországon is hirtelen lett vége annak az időnek, amikor elég volt a Kínából nagy tételben megvett árut itthon jókora haszonnal eladni.

  • A Temu ugyanis pont abban nyújt újat, hogy a kínai gyártókat közvetlenül kapcsolja össze a lakossági vevőkkel, magyar nyelven elérhető, és forintban lehet nála fizetni, így még a legkevésbé internethez szokott magyar vásárlóknál is képes a magyar kiskereskedőket teljesen kikapcsolni az értékesítési láncból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Temu rohama felforgathatja a magyarországi online kiskereskedelmet isA Temuval mostanában nehéz nem találkozni, a kínai cég által diktált tempó, az energikus és célratörő piaci magatartás külföldön heves viharokat kavart, és itthon is riasztó lehet sokak számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAgresszív zsákbamacska marketingjével a magyar piacot is betámadja az új őrület, a TemuÜdvözlet abban a világban, ahol a soha véget nem érő, egymásra épülő marketingtechnikáknak nincs olyan eleme, amely túl agresszívnek minősülne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat e-kereskedelem felmérés GKID Kína kiskereskedelem Mastercard Temu Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.