Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

Bár elvileg megindult a kórházak adósságkonszolidációja, továbbra is több intézménynek láthatóan napi finanszírozási gondjai vannak. Ha az állam segítségével végül sikerül is rendezni az összességében 100 milliárd forint feletti tartozást, hosszútávon az sem oldja meg a problémát.

Mi történt? A Népszava írt arról hétfő reggel, hogy inkasszóval szedte be az adóhatóság a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház mintegy 57 millió forintos köztehertartozását. A lap más kórházakat is talált a NAV végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájában.

  • Korábban nem volt jellemző, hogy különböző szervezetek csak úgy pénzt emeljenek le kórházak számlájáról. Szintén a Népszava, iletve még korábban az elitmed.hu  írt róla, hogy míg az elmúlt 30 évben senki nem bocsátott ki fizetési meghagyást, pár hete egy műtéti anyagokat szállító cég is megtette. Ezt követte a NAV-inkasszó.

Felülnézet: az egészségügy finanszírozásával strukturális problémák vannak. A fő gond az, hogy az állam nem valódi értéken finanszírozza az ellátást. Így a legtöbb ellátási formában még nullszaldósan sem tudnak működni a kórházak, sőt minél több beteget látnak el, annál nagyobb lesz a veszteségük.

  • A probléma nem új keletű: már 2023 előtt is nagyjából úgy működött a szektor, hogy a kórházak évi 50 milliárd forint körüli adósságot halmoztak fel, amit aztán év végén az állam rendezett. Az elmúlt évek magas inflációja és az energiaárak elszállása azonban tovább rontotta az egészségügyi intézmények helyzetét.
  • Piaci információk szerint vannak olyan kórházak, ahol már a bérek kifizetését is alig fedezi az állami finanszírozás. Ezek az intézmények próbálnak egyéb kiadások terhére átcsoportosítani, így azonban mások felé nő a tartozásuk. A NAV-inkasszó erős jelzés, eddig ugyanis nem volt jellemző, hogy az adóhatóságnak tartozzanak tartósan a kórházak.

Számokban: a kórházak úgy halmoztak fel február végéig 100 milliárd forintot meghaladó kötelezettséget, hogy tavaly év végén a kormány 90 milliárd forintnyi adósságukat rendezte. A helyzet tehát néhány hónap alatt vált ismét kritikussá.

  • A kormány tavasszal kénytelen volt újra lépni. Első körben 63,4 milliárd forintot különített el a kórházak adósságának rendezésére, és ígéret van rá, hogy júniusig további 40 milliárd forintot biztosít erre a célra. Együtt ez épp fedezi a teljes februári tartozást.
  • A gond csak az, hogy a kórházak kötelezettségei a rendezés ideje alatt is nőnek. Bár könnyítés, hogy a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság átvette az egészségügyi intézmények energiabeszerzését, a kórházak csak márciusban 12 milliárd forint új adósságot halmoztak fel.

Következmények: a legtöbb pénzzel a piaci beszállítóknak tartoznak az egészségügyi intézmények. Ez pedig akár már rövidtávon is eszközhiányhoz vezethet. Sőt, valójában ez már múlt idő: a tavalyi kényszerű szolgáltatásfelfüggesztések hátterében az esetek 10-15 százalékában eszközellátási zavarok álltak.

  • A beszállítók azt nem csinálják meg, hogy a nagy állami közbeszerzések keretében vásárolt eszközöket nem szállítják le, mivel ez jogilag még úgy is kockázatos lenne, hogy nem fizetnek nekik. Az egyedi beszerzéseknél azonban már előfordul, hogy nem szállítanak, vagy ami gyakran ezzel egyenértékű egy kórház szempontjából: előrefizetést kérnek.

Mit mondanak ők? Már az elmúlt években is valójában a beszállítók finanszírozták az egészségügyet éven belül, hiszen az esetek nagy részében csak év végén, az állami adósságrendezéssel jutottak hozzá a pénzükhöz, akkor sem feltétlenül teljes egészében.

  • A mostani gazdasági helyzetben azonban ez már nem működik, sok cég felélte tartalékait. Hitelből a jelenlegi kamatkörnyezetben elég költséges lenne hónapig finanszírozni a kintlévőségeket. Már ha egyáltalán kapnának ilyen célra hitelt a bankoktól az egészségügyi beszállítók.
  • Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a G7-nek azt mondta: már a tőkeerős multik is elkezdtek fészkelődni, a kisebb magyar vállalatok pedig ugrásra készen várják, mi lesz az első félévben, megvalósul-e az adósságrendezés és segít-e rajtuk. Ha a vállalatok nem jutnak a pénzükhöz, sokan végleg elhagyhatják a piacot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmikor az orvos nyúl az eszközért, de az nincs ott, az megnehezíti a gyógyítástRekordot döntenek a kórházi tartozások, eközben tömegével mentik fel kórházigazgatókat - a beszállítók pedig a fejüket fogják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVannak olyan kórházak, ahol már boncolni sem tudják a holttesteketOrszágszerte teljes kórházi osztályokon szűnik meg, vagy akadozik a betegellátás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKeresztapa-stílusra váltott a kormány, de ezzel a magyar cégeket vérezteti kiPolitikai erődemonstráció a kórházi adósságok központosított tárgyalása, amely az esetleges megtakarításnál több kárt okoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmit az egészségügyben extraprofitnak mond a kormány, azért a NER le sem hajolMég ha el is tüntetik a nyereség egy részét, akkor sem életszerű, hogy a beszállító multik tehetnek az évről évre újratermelődő kórházi adósságokról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzórja a pénzt a kormány, a kórházak adóssága mégis emelkedikA budai Várnegyedre most is jut 74 milliárd forint, amiből a kórházak összes adósságát ki lehetne fizetni, a beszállítóknak mégis könyörögniük kell a pénzükért.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet beszállító beszállítók egészségügy kórház kórházi adósság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.