Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. január 8. 15:33 Élet

Vannak olyan kórházak, ahol már boncolni sem tudják a holttesteket

20 különböző, úgynevezett kijelölő határozattal frissítette oldalát a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNK) azután, hogy a hétvégén kiderült, a budapesti Szent János Kórházban több osztályon is akadozik a betegellátás (frissítés: cikkünk írása közben is érkezett új kijelölés). 

Mi történt? Egyetlen nap alatt 20, úgynevezett kiijelölő határozatot töltött fel honlapjára az NNK. Ezek azt a célt szolgálják, hogy ha kórház nem tudja a feladatait ellátni, akkor azokat mely intézmények veszik át. 

  • A már említett Szent János Kórházban például március 31-ig több osztály nem tud teljes kapacitással üzemelni, köztük a gasztroenterológiai, az endokrinológiai- és anyagcsere, és a neurológiai ellátás is érintett, valamint a stroke- ügyeleti feladatait sem tudja ellátni a kórház, és a területi ellátási kötelezettségükhöz tartozó, gyomor-bélrendszeri vérző betegek akut ellátása is más intézményekre hárul. 

Miért fontos ez? A lista lényegében az ország egész területéről jelez problémákat, ami viszont különösen érdekes, hogy a kijelöléshez indoklás is tartozik, így képet kaphatunk arról, mi akadályozza az ellátást: 

A kijelölések egy része határozott időtartamra szól, ugyanakkor a mostani dokumentumdömping rávilágít arra, hogy ez pusztán formaság: az, hogy egy intézmény egy tól-ig határidőt jelez, nem jelenti azt, hogy a határidő lejártával a probléma meg is oldódik.

  • Tatabányán például a Szent Borbála Kórházban tavaly augusztus végén először az urológiai ügyeletet mondták le, majd néhány nappal később jelezték, hogy a teljes fekvőbeteg osztályt nem tudják  “a szakmai minimumfeltételek hiánya miatt” ellátni.  Akkor ezt csak pár hónapos leállásként jelentették, ami aztán 2023. december 31-re módosult, az új kijelölés viszont ezt is módosítja, de már nem mondja meg, hogy pontosan meddig, a dokumnetumban az szerepel, hogy “visszavonásig”. 

 

Mi lesz most? Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő az üggyel kapcsolatban egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy az átszervezések valószínűleg a várólisták hosszának növekedését hozza majd magával, hiszen a kieső kórházak terhét más helyek veszik át, ahol attól még, hogy több a beteg, nem lesz több orvos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészségügy kórház várólista Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.