Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. január 8. 15:33 Élet

Vannak olyan kórházak, ahol már boncolni sem tudják a holttesteket

20 különböző, úgynevezett kijelölő határozattal frissítette oldalát a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNK) azután, hogy a hétvégén kiderült, a budapesti Szent János Kórházban több osztályon is akadozik a betegellátás (frissítés: cikkünk írása közben is érkezett új kijelölés). 

Mi történt? Egyetlen nap alatt 20, úgynevezett kiijelölő határozatot töltött fel honlapjára az NNK. Ezek azt a célt szolgálják, hogy ha kórház nem tudja a feladatait ellátni, akkor azokat mely intézmények veszik át. 

  • A már említett Szent János Kórházban például március 31-ig több osztály nem tud teljes kapacitással üzemelni, köztük a gasztroenterológiai, az endokrinológiai- és anyagcsere, és a neurológiai ellátás is érintett, valamint a stroke- ügyeleti feladatait sem tudja ellátni a kórház, és a területi ellátási kötelezettségükhöz tartozó, gyomor-bélrendszeri vérző betegek akut ellátása is más intézményekre hárul. 

Miért fontos ez? A lista lényegében az ország egész területéről jelez problémákat, ami viszont különösen érdekes, hogy a kijelöléshez indoklás is tartozik, így képet kaphatunk arról, mi akadályozza az ellátást: 

A kijelölések egy része határozott időtartamra szól, ugyanakkor a mostani dokumentumdömping rávilágít arra, hogy ez pusztán formaság: az, hogy egy intézmény egy tól-ig határidőt jelez, nem jelenti azt, hogy a határidő lejártával a probléma meg is oldódik.

  • Tatabányán például a Szent Borbála Kórházban tavaly augusztus végén először az urológiai ügyeletet mondták le, majd néhány nappal később jelezték, hogy a teljes fekvőbeteg osztályt nem tudják  “a szakmai minimumfeltételek hiánya miatt” ellátni.  Akkor ezt csak pár hónapos leállásként jelentették, ami aztán 2023. december 31-re módosult, az új kijelölés viszont ezt is módosítja, de már nem mondja meg, hogy pontosan meddig, a dokumnetumban az szerepel, hogy “visszavonásig”. 

 

Mi lesz most? Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő az üggyel kapcsolatban egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy az átszervezések valószínűleg a várólisták hosszának növekedését hozza majd magával, hiszen a kieső kórházak terhét más helyek veszik át, ahol attól még, hogy több a beteg, nem lesz több orvos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészségügy kórház várólista Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.