Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. január 8. 15:33 Élet

Vannak olyan kórházak, ahol már boncolni sem tudják a holttesteket

20 különböző, úgynevezett kijelölő határozattal frissítette oldalát a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNK) azután, hogy a hétvégén kiderült, a budapesti Szent János Kórházban több osztályon is akadozik a betegellátás (frissítés: cikkünk írása közben is érkezett új kijelölés). 

Mi történt? Egyetlen nap alatt 20, úgynevezett kiijelölő határozatot töltött fel honlapjára az NNK. Ezek azt a célt szolgálják, hogy ha kórház nem tudja a feladatait ellátni, akkor azokat mely intézmények veszik át. 

  • A már említett Szent János Kórházban például március 31-ig több osztály nem tud teljes kapacitással üzemelni, köztük a gasztroenterológiai, az endokrinológiai- és anyagcsere, és a neurológiai ellátás is érintett, valamint a stroke- ügyeleti feladatait sem tudja ellátni a kórház, és a területi ellátási kötelezettségükhöz tartozó, gyomor-bélrendszeri vérző betegek akut ellátása is más intézményekre hárul. 

Miért fontos ez? A lista lényegében az ország egész területéről jelez problémákat, ami viszont különösen érdekes, hogy a kijelöléshez indoklás is tartozik, így képet kaphatunk arról, mi akadályozza az ellátást: 

A kijelölések egy része határozott időtartamra szól, ugyanakkor a mostani dokumentumdömping rávilágít arra, hogy ez pusztán formaság: az, hogy egy intézmény egy tól-ig határidőt jelez, nem jelenti azt, hogy a határidő lejártával a probléma meg is oldódik.

  • Tatabányán például a Szent Borbála Kórházban tavaly augusztus végén először az urológiai ügyeletet mondták le, majd néhány nappal később jelezték, hogy a teljes fekvőbeteg osztályt nem tudják  “a szakmai minimumfeltételek hiánya miatt” ellátni.  Akkor ezt csak pár hónapos leállásként jelentették, ami aztán 2023. december 31-re módosult, az új kijelölés viszont ezt is módosítja, de már nem mondja meg, hogy pontosan meddig, a dokumnetumban az szerepel, hogy “visszavonásig”. 

 

Mi lesz most? Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő az üggyel kapcsolatban egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy az átszervezések valószínűleg a várólisták hosszának növekedését hozza majd magával, hiszen a kieső kórházak terhét más helyek veszik át, ahol attól még, hogy több a beteg, nem lesz több orvos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészségügy kórház várólista Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.