Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Ipari berendezések aukciós értékesítésére szakosodott portálon tűntek fel egyebek mellett fogaskerekek és sebességváltóházak gyártása során használatos gépek a napokban a szlovákiai Túrócszentmárton városából, ahol a Volkswagen alkatrészgyártó üzeme található.

  • Az árverésekre az elektromos autók gyártására történő átállás miatt kerül sor az aukciós ház közlése szerint, „egy német autógyártó motorgyárának részleges bezárását követően”.

Alulnézet: a Volkswagen túrócszentmártoni üzemében autók különböző részegységeiben használatos alkatrészeket – a féktől kezdve a sebességváltóig – gyárt 2000 óta, több mint 800 dolgozó foglalkoztatásával. Az elektromos Volkswagenekhez is készülnek itt tartozékok, például a tavaly ősszel legyártott 600 milliomodik alkatrész egy villanyautóba szánt csuklós tengely volt.

  • Szlovákia fontos szerepet tölt be a Volkswagen működésében, ugyanis a túrócszentmártoni alkatrészgyár mellett a vállalat Pozsonyban autógyárat is működtet, ahol a konszern magasabb presztízsű és SUV modelljei készülnek, mint például a Passat és a Touareg, valamint az Audi Q7 és Q8, illetve a Porsche Cayenne.

Miért fontos ez? A német autógyártók versenyképessége egyre inkább kétségesnek tűnik az elektromos autók piacán feltörekvő, jobbára kínai vállalatokkal szemben, miközben a gépkocsik iránti kereslet gyengült. Hosszú távon azonban a belső égésű motorokkal szerelt új autók kitiltására lehet számítani az európai piacról, igaz, ezt a törekvést heves vita övezi.

  • Az elektromos Volkswagenek iráni kereslet már tavaly is gyenge volt, az elbocsátások lehetősége is felmerült a kifejezetten a villanyautók gyártására specializálódott zwickaui üzemben, továbbá a konszern szoftverfejlesztésre szakosodott leányvállalatánál kétezer munkahely sorsa vált kérdésessé.

Tágabb kontextus: az autóipar átalakulását a hasonló gépeladások gyakoribbá válása is jelzi, derül ki az aukciót szervező Surplex közleményéből. A most értékesített, fogaskerekek gyártást szolgáló berendezések, CNC esztergák, hónoló- és csiszológépek, homokfúvógépek, tisztítógépek és egyéb tartozékok például a repülőgépek és a szélturbinák gyártásában lehetnek még hasznosak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa jönnek az elektromos autók, mihez kezdünk egy kuplunggyárral?Bár néhány fontos autóipari beszállítónknak valószínűleg szűkül a mozgástere, a magyar ipar nincs rossz helyzetben az elektromos forradalom küszöbén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottságA hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknakA politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég mindig leginkább benzines és dízeles kocsikat vesznek az európaiak12 százalék volt februárban az elektromos autók piaci részesedése az újonnan vásárolt autók között, ugyanannyi, mint egy éve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVihar előtti csend van az elektromos autók piacánAz év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autóipar elektromos autó elektromos autók Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Jandó Zoltán
2024. június 10. 16:05 Vállalat

Hatmilliárdos kedvezménnyel szabadulna az állam a nyakán maradt Dunaferr-leánycégtől

Miközben a dunaújvárosi acélmű új tulajdonosa bejelentette kokszoló kemencéinek leállítását, az állam másodszor is nekifutott egy nyakán maradt kereskedőcég eladásának.

Hajdu Miklós
2024. június 7. 13:27 Közélet, Vállalat

Megtartja magának az állam Ferihegyet, vagy beszáll oda is a NER?

Teljesült a kormány évek óta hangoztatott célja, de a korábbi állami felvásárlások alapján nem lenne meglepő, ha tulajdonostársként baráti üzletemberek is megjelennének.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?