Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. július 24. 08:13 Pénz, Világ

Magyarország az egyik legnagyobb vesztese Trump kereskedelmi háborújának

Bár a Donald Trump által elindított kereskedelmi háború leginkább az Egyesült Államokról, Kínáról és Németországról szól, a legnagyobb vesztesei a kisebb országok lesznek. Ebben semmi újdonság nincs, a Wall Street Journal vasárnapi cikke azonban részletesen foglalkozik Magyarországgal, mint az egyik legkiszolgáltatottabb országgal.

A kereskedelmi háború azokat az országokat érinti legérzékenyebben, amelyek a legmélyebben integrálódtak a globális ellátási láncokba. Tehát amelyek importált alapanyagokból állítanak elő  késztermékeket, amelyeket aztán exportálnak külföldre. Erre jó példa az visegrádi országok legfontosabb gazdasági szektora, az autógyártás.

 

A győri Audi és a kecskeméti Mercedes a legnagyobb magyarországi cégek közé tartozik, és mivel az alkatrészek egy részét importálják, az elkészült autókat pedig döntő többségében exportálják, így értelemszerűen jelentős hatása lenne a cégekre, ha drágábban szereznék be az alapanyagot, vagy csökkenne a kereslet a kész autókra a vámok miatt.

A nagyobb országok, mint az Egyesült Államok számára méretük önmagában védőhálót jelent. Egyrészt szélesebb a hazai ellátási láncuk, tehát alapvető összetevőket, nyersanyagokat belföldön is előállítanak. Másrészt a belső fogyasztás is meghatározó, nincsenek annyira rákényszerítve az amerikai cégek az exportra, mint a kis országok nagyvállalatai.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) rangsora is azt támasztja alá, hogy a kisebb, feldolgozóiparra építő országok a leginkább kiszolgáltatottabbak a kereskedelmi háborúban. A WTO az alapján állított össze egy rangsort, hogy az adott országok exportját mennyire határozza meg a globális ellátási láncban való részvétel.

 

A mintegy hetven vizsgált országból Magyarország a negyedik legkiszolgáltatottabb a világon. Dél-Korea és Tajvan előzi meg, és közvetlen közelében van két régiós ország, Csehország és Szlovákia. A lista végén főleg nyersanyagtermelő országok állnak, mint Argentína, Szaúd-Arábia vagy Új-Zéland.

A rangsor azt is mutatja, hogy az autóipar mennyire meghatározó ágazat az exportfüggésben. Tajvanon kívül mind a négy kiszolgáltatottabb ország, Dél-Korea, Csehország, Magyarország és Szlovákia a tíz legnagyobb autógyártó között van, ha a lakosságszámhoz viszonyítunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost nagyon fájhat Kínának Trump vámháborúja, de hosszú távon profitálhat belőleA kínai gazdaság alapból is sok gazdasági kihívással szembesül, erre jött a vámháború. Elsőre az USA lehet felül, de a támadás csak löketet adhat a kínai reformoknak.

Ezekre az országokra egyaránt jellemző, hogy a 2008-as világválság is érzékenyen érintette őket. Magyarország GDP-je 6,6 százalékkal csökkent 2009-ben, Csehországé pedig 4,8 százalékkal, és Tajvan is az elmúlt évtizedek legnagyobb recesszióját élte át.

A Wall Street Journal szerint a befektetők bizalma már megrendült ezekben az országokban. A szöuli tőzsde irányadó indexe 7,5 százalékkal csökkent idén, Szingapúré közel négy százalékkal, míg a magyar BUX-index több mint tíz százalékkal.

Tavalyelőtt a hazai gyáripari teljesítmény 29 százalékát adta az autóipar, a teljes magyar exportnak pedig tavaly 25 százalékát tették ki a gépjárművek és alkatrészek. A probléma súlyáról Szijjártó Péter külügyminiszter is beszélt pár hete. “El lehet képzelni, milyen egy export-orientált ország helyzete akkor, amikor a legnagyobb exportpiaca és a legnagyobb EU-n kívüli piaca között kereskedelmi háború tör ki. Ez nagyon-nagyon fájdalmas lenne Magyarország számára” – mondta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz USA egyszer már eljátszotta a világgal, amit Trump most elindított, és elég csúnya vége lettNem új dolog a megtorló vámok láncreakciója, a harmincas években már megcsinálták ezt egyszer.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ amerikai egyesült államok ellátási lánc kereskedelmi háború Magyarország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.