Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Idén tovább folytatódnak a banki és telekommunikációs szektorokban az előző évi infláció alapján megállapított nagyobb díjemelések, amelyeket a jegybank többször is helytelenített.

Mi történt? Mostanra minden nagyobb bank bejelentette, hogy a tavalyi inflációt követve mennyit emel az idén a díjain.

  • Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák most az Énpénzem.hu saját gyűjtése alapján.

Alulnézet: a díjak nemcsak az infláció, hanem a bankszámlák kínálatának változása miatt is emelkedtek. Az OTP, az Unicredit, a K&H, a Raiffeisen, az Erste, és az MBH bank is emelte a díjait, de több bank csak infláció alatt.

Miért fontos ez? Leginkább a banki és a telekommunikációs szektorban volt jellemző, hogy az elmúlt években a szolgáltatók az előző évi magasabb inflációt lekövetve vagy az megközelítve emelték a díjaikat.

Számokban: idén márciusban az Eurostat adatai szerint a telekommunikációs szolgáltatások díja itthon átlagosan 13,6, tavaly márciusban pedig 12 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi szinthez képest, ez mindkét hónapban a legnagyobb mértékű emelkedés volt az Európai Unióban.

  • A pénzügyi szolgáltatások idén márciusban itthon szintén uniós rekordként 12,4, tavaly pedig a középmezőny tetején 6,8 százalékkal drágultak az európai statisztikai hivatal adatai szerint.

Felülnézet: bár nincsenek erre vonatkozóan friss elemzések, de az MNB Portfolio.hu-n közölt 2019-es elemzése szerint a vezetékes internet itthon drágább volt az uniós és a V4-átlagnál is.

  • A lakossági pénzforgalmi szolgáltatások költsége is magas volt itthon uniós összehasonlításban egy 2019-es MNB-elemzés szerint.

Igen, de: habár a gyakorlat jogilag nem kifogásolható, a Magyar Nemzeti Bank 2023-ban több Inflációs jelentésében is jelezte, hogy megkérdőjelezhetőnek tartja a banki és kommunikációs szolgáltatások inflációkövető díjkorrekcióját.

  • A jegybank szerint ezek az áremelések nem feltétlenül tükrözik a cégek költségeinek emelkedését, és valójában inkább csak a cégek nyereségét növelhetik.

Mi várható? Az Énpénzem.hu cikke szerint az ügyfelek akkor sem nyugodhatnak meg, ha a bankjuk már emelte a díjakat idén, ugyanis több példa is volt rá, hogy egy tételt eleinte változatlanul hagytak, és később jelentették be az emelését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerintVisszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Inflációs jelentése szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat árak bank infláció mnb telekommunikáció Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.