Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

A verseny hiányában látja az infláció csökkenésnek gátját a telekommunikációs szektorban a jegybank friss elemzése. Ebben az is szerepet játszhat, hogy elmúlt bő évben az eddig is viszonylag kevés szereplőből álló piac tovább koncentrálódott az állam és a kormányközeli 4iG tulajdonszerzéseivel. 

Mi történt? Csütörtökön megjelent a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése, ami szerint jövőre a korábbi jegybanki előrejelzésnél (3,5-5,5 százalék) magasabb, 4 és 6 százalék körüli infláció várható.

  • Az infláció csökkenését lassító tényezők között a jelentés külön is foglalkozik a telekommunikációs szektor 2022 nyarán és őszén bevezetett inflációkövető árazásával.

Mi változott? A magyar telekommunikációs piac szereplői (Telekom, Vodafone, Yettel, Digi) a bankszektorban már régóta elterjedt árazással a korábban megszokott szintnél nagyobb mértékben drágítják lakossági szolgáltatásaikat.

  • A Vodafone például 2023 első napjától 9,39 százalékkal emelte a díjait, jövő évtől kezdve pedig 22 százalékos további emelés várható, írta a Hwsw.hu, a Magyar Telekom és a Yettel pedig tavasszal emelt 14,5 százalékkal. 
  • A Digi pedig akár 70–100 százalékkal is emelte a díjait a HVG360 cikke szerint.

Alulnézet: a lap egy NMHH-nak is panaszt tevő ügyfél esetéről is beszámolt, akinek a Diginél 2022 júliusa és 2023 májusa között 57,5 százalékkal nőtt az internet- és kábeltelevízió-előfizetésének havi díja.

Számokban: idén augusztusban a telekommunikációs szolgáltatások díja átlagosan csaknem 9 százalékkal nőtt egy év alatt, ami magasabb a régiós átlagnál (5,6 százalék), és csaknem hétszerese az EU-átlagnak (1,3 százalék).

 

Miért fontos ez? A jegybank inflációs jelentése szerint az általános inflációhoz kötött áremelések nem feltétlenül tükrözik a cégek költségeinek emelkedését, ami miatt ezek az áremelések valójában inkább a cégek nyereségét növelhetik majd.

  • Mindez az infláció csökkenését is hátráltathatja. “Az árstabilitás mihamarabbi eléréséhez a visszatekintő átárazások helyett az élénk verseny járulhat hozzá” – írja erről a jelentés.

Tágabb kontextus: a közvetlen és közvetett állami szerepvállalás miatt egyre koncentráltabb a távközlési piac Magyarországon. A Digit bő egy éve vásárolta meg a kormányközeli 4iG, a Vodafone idén került a 4iG és az állam tulajdonába, a Yettelben szintén idén szerzett 25 százalékos tulajdonrészt az állam.

  • Magyarországon a távközlési szektorban a piac koncentrációja miatt a cégeknek korábban is nagyobb mozgástere volt az árazásban, mivel a fogyasztók nem sok szolgáltató közül választhattak. Az elmúlt bő egy év tulajdonváltásai aligha könnyítik meg az árak letörését.
  • Amikor tavaly bejelentették, hogy az állam és a 4iG megveszi a Vodafone-t, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója például azt mondta, hogy a telekommunikációs szektorban „ipari sajátosságok miatt” nincs valódi verseny.

Miközben például a vezetékes internet itthon drágább volt az uniós, és a V4-átlagnál is, ahogy arra például az MNB Portfolio.hu-n közölt 2019-es elemzése rámutatott.

  • “A jövő nem sok jót ígér, sem az árak, sem a további fejlesztések szempontjából” – mondta Gaál Gellért, a Concorde elemzője a HVG360-nak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árak infláció inflációs jelentés mnb telekommunikáció Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.