Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

A verseny hiányában látja az infláció csökkenésnek gátját a telekommunikációs szektorban a jegybank friss elemzése. Ebben az is szerepet játszhat, hogy elmúlt bő évben az eddig is viszonylag kevés szereplőből álló piac tovább koncentrálódott az állam és a kormányközeli 4iG tulajdonszerzéseivel. 

Mi történt? Csütörtökön megjelent a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése, ami szerint jövőre a korábbi jegybanki előrejelzésnél (3,5-5,5 százalék) magasabb, 4 és 6 százalék körüli infláció várható.

  • Az infláció csökkenését lassító tényezők között a jelentés külön is foglalkozik a telekommunikációs szektor 2022 nyarán és őszén bevezetett inflációkövető árazásával.

Mi változott? A magyar telekommunikációs piac szereplői (Telekom, Vodafone, Yettel, Digi) a bankszektorban már régóta elterjedt árazással a korábban megszokott szintnél nagyobb mértékben drágítják lakossági szolgáltatásaikat.

  • A Vodafone például 2023 első napjától 9,39 százalékkal emelte a díjait, jövő évtől kezdve pedig 22 százalékos további emelés várható, írta a Hwsw.hu, a Magyar Telekom és a Yettel pedig tavasszal emelt 14,5 százalékkal. 
  • A Digi pedig akár 70–100 százalékkal is emelte a díjait a HVG360 cikke szerint.

Alulnézet: a lap egy NMHH-nak is panaszt tevő ügyfél esetéről is beszámolt, akinek a Diginél 2022 júliusa és 2023 májusa között 57,5 százalékkal nőtt az internet- és kábeltelevízió-előfizetésének havi díja.

Számokban: idén augusztusban a telekommunikációs szolgáltatások díja átlagosan csaknem 9 százalékkal nőtt egy év alatt, ami magasabb a régiós átlagnál (5,6 százalék), és csaknem hétszerese az EU-átlagnak (1,3 százalék).

 

Miért fontos ez? A jegybank inflációs jelentése szerint az általános inflációhoz kötött áremelések nem feltétlenül tükrözik a cégek költségeinek emelkedését, ami miatt ezek az áremelések valójában inkább a cégek nyereségét növelhetik majd.

  • Mindez az infláció csökkenését is hátráltathatja. “Az árstabilitás mihamarabbi eléréséhez a visszatekintő átárazások helyett az élénk verseny járulhat hozzá” – írja erről a jelentés.

Tágabb kontextus: a közvetlen és közvetett állami szerepvállalás miatt egyre koncentráltabb a távközlési piac Magyarországon. A Digit bő egy éve vásárolta meg a kormányközeli 4iG, a Vodafone idén került a 4iG és az állam tulajdonába, a Yettelben szintén idén szerzett 25 százalékos tulajdonrészt az állam.

  • Magyarországon a távközlési szektorban a piac koncentrációja miatt a cégeknek korábban is nagyobb mozgástere volt az árazásban, mivel a fogyasztók nem sok szolgáltató közül választhattak. Az elmúlt bő egy év tulajdonváltásai aligha könnyítik meg az árak letörését.
  • Amikor tavaly bejelentették, hogy az állam és a 4iG megveszi a Vodafone-t, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója például azt mondta, hogy a telekommunikációs szektorban „ipari sajátosságok miatt” nincs valódi verseny.

Miközben például a vezetékes internet itthon drágább volt az uniós, és a V4-átlagnál is, ahogy arra például az MNB Portfolio.hu-n közölt 2019-es elemzése rámutatott.

  • “A jövő nem sok jót ígér, sem az árak, sem a további fejlesztések szempontjából” – mondta Gaál Gellért, a Concorde elemzője a HVG360-nak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árak infláció inflációs jelentés mnb telekommunikáció Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Debreczeni Anna
2023. november 30. 14:41 Pénz, Támogatói tartalom

Az átlagosan 17 éves futamidőre kötött lakáshiteleknél gondolkodnak el sokan az életbiztosításon is

Az elmúlt években a csok és a babaváró hitel segítségével is sokan jutottak saját otthonhoz, amihez akár több tízmillió forintos, jellemzően több évtizedes lejáratú hitelt is felvettek.

Jandó Zoltán
2023. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.