Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. szeptember 20. 11:19 Közélet, Pénz

Minden forintot megmozgatna a kormány a választások előtt

A lakáshitelek kamatszintjének 5 százalék alá szorítását kérte Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a bankoktól, ami újabb jele annak, hogy a kormány minden erejével igyekszik felpörgetni a gazdaságot, lehetőleg más pénzén.

Miért fontos ez? Orbán Viktor miniszterelnök Kötcsén kijelentette, hogy jövőre 3-5 százalékos növekedést szeretnének „kipréselni” a magyar gazdaságból. Mivel az exportpiacok továbbra is gyengék, a lakosság pedig részben óvatosan, részben külföldön fogyaszt, a kormány nagy erőkkel keresi a préselés új eszközeit.

Tágabb kontextus: mivel a költségvetés mozgástere korlátozott (a GDP-arányos hiányt csökkenteni kellene), a növekedést más pénzén, illetve elfekvő források mozgósításával próbálja ösztönözni a kormány.

  • Előbbire példa az ütemes minimálbér-emelés, és hogy szóbeli nyomásgyakorlással – valamint versenyhivatali vizsgálatok ösztönzésével – igyekszik a kormány alacsonyan tartani az üzemanyagok és az élelmiszerek árát.
  • Utóbbira példa a SZÉP kártyákon lévő összegek költését felpörgetni hivatott digitalizáció, továbbá az a közelmúltbeli felvetés, hogy a hosszú távú megtakarítások egy részét adómentesen fel lehetne használni otthonteremtésre.

Számokban: a lakáshitelek 5 százalékos THM-plafonja a két módszer keverékének tűnik.

  • Egyrészt a bankoknak be kellene áldozniuk valamennyit az elérhető haszonból, hiszen jelenleg pénzpiaci forrásköltségeik jóval 5 százalék felett vannak, jövőbeli alakulásuk pedig bizonytalan.
  • Másrészt viszont a bankoknál mintegy 8400 milliárd forint olyan lakossági betét van, amelyre nulla vagy minimális kamatot fizetnek – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a Biztosdöntés.hu pénzügyi szakértője.

Idézet: „A bankok a következő hetekben az alkalmazkodás jegyében elindítják a kamatcsökkentéseiket, alapvetően teljesítve a kormányzat azon elvárását, hogy a lakáshitelezés felfutása új lendületet adjon az új lakások építésének, az építőiparnak és így a gazdaságnak is” – írta várakozásairól a szakember.

Mi várható? A következő hetekben minden bizonnyal új gazdaságélénkítő bejelentések érkeznek a kormánytól, egyebek mellett a 17-22 éves munkások hiteléről és a kkv-k támogatásáról. Érdekes lesz figyelni, hogy ebben számít-e mások anyagi áldozatvállalására a kormány.

  • A Fidesz számára nagyon fontos a gazdaság dinamizálása a 2026-os választások előtt, mivel a reálbér változása és a fogyasztói bizalmi index alakulása erősen befolyásolja a kormánypárt esélyeit. A gazdasági növekedés adhat fedezetet olyan népszerűségjavító intézkedésekre is, mint a családi adókedvezmény megduplázása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán nagyokat mondott, de tényleg nem rosszak a magyar növekedési kilátásokInkább 3, mint 5 százalékos növekedés várható jövőre, de ez Közép-Európában és az uniós mezőnyben is az erősebb teljesítmények közé tartozhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBukik a kormány növekedési reménye, Európa sem húz fel bennünketSokkolóan rossz lett a második negyedév, sem a külső, sem a belső tényezők nem alakulnak jól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovább drágíthatja a lakásokat, ha sikerül a kormány terve a megtakarítások mozgósításáraA lakosság nem akar költeni, mert lakásra gyűjt, de a kormány átvágná a gordiuszi csomót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz bankok gazdasági növekedés GDP-növekedés lakáshitelek szép-kártya thm Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. szeptember 19. 17:19 Közélet, Pénz

A magyar kormány is örülhet az amerikai kamatvágásnak

A Magyar Nemzeti Bank konzervatív monetáris politikáját kritizáló kormány újabb ütőkártyához jutott a Fed döntésével.

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 16:27 Közélet

A VI. kerületi tiltás után a kormány is ráfordulna az Airbnb-szabályozás szigorítására

Országosan is szigorítás jöhet, a nemzetgazdasági miniszter szerint az Airbnb nem turisztikai, hanem lakhatási kérdés.

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 13:48 Közélet, Világ

Még mindig túl sokan dohányoznak, ezért újabb helyekről tiltaná ki az EU a cigarettát

Magyarországon 26 százalék volt tavaly a dohányosok aránya, az új szabályokat a hevített dohánytermékekre és elektronikus cigarettákra is kiterjesztenék.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 19. 04:55 Világ

Fogy a jüan, akadozik az orosz kereskedelem az új szankciók miatt

Növekvő kereskedelmi és pénzügyi kellemetlenséget okoznak Oroszországnak és Kínának az Egyesült Államok legújabb pénzügyi fogásai, amelyeket újabb szankciók követhetnek.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 18. 10:13 Közélet, Vállalat

A Brazil Államkincstár a hatezer milliárdos magyar cég kötvényéről: ez csalás!

Az értékpapír nem érvényes és soha nem is létezett, a vele kapcsolatos bármilyen kereskedelmi vagy pénzügyi tranzakció illegális - írták a brazilok.

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 05:31 Adat, Közélet

Orbán nagyokat mondott, de tényleg nem rosszak a magyar növekedési kilátások

Inkább 3, mint 5 százalékos növekedés várható jövőre, de ez Közép-Európában és az uniós mezőnyben is az erősebb teljesítmények közé tartozhat.