Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 8. 18:10 Adat, Közélet

Beárnyékolja a Fidesz választási kilátásait a reálbér tavalyi csökkenése

Nagyon erős a korreláció a reálbérek változása és a mindenkori kormányzópárt választási eredményei között. Amikor egy négyéves kormányzati ciklus alatt a bérek emelkedtek, jellemzően a kormánypárt is jobban teljesít a választásokon, mint korábban.

  • Az egyetlen látványos kivétel az első 2010 utáni ciklus idején volt, amikor a Fidesz támogatottsága annak ellenére csökkent, hogy a reálbérek emelkedtek.
  • A 2023-as reálbéradatok alapján*Az elemzésben éves adatokkal számoltunk. vasárnap a Fidesz támogatottsága 8-9 százalékponttal eshet 2022-höz képest, ami 45-46 százalékos eredményt jelentene. A kevés adat és az illeszkedés*A reálbéradatok ismerete 48 százalékkal csökkenti a kormányzópárt szavazati részarány-változásának bizonytalanságát (48 százalékkal magyarázza az adatok varianciáját). miatt azonban nem érdemes fogadásokat alapozni egy ilyen becslésre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVálasztási győzelmeket ér a reálbér-növekedés, de 1990 óta mindig csak nagy áldozatok árán jön össze itthonAz 1990-es reálbér szintjét 2002-ben sikerült meghaladni itthon, 2010 óta pedig a humán ágazatok és a nyugdíjak lemaradása mellett volt csak növekedés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJobban nőhetnek a bérek idén az előrejelzéseknélA fogyasztás felpörgésére számító kormánynak és a felpörgetést megvalósító fizetésből élőknek is jó hír lehet, ha trenddé válik az év eleji adat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKönnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választásFennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet EP-választás önkormányzati választások reálbér reálbércsökkenés reálbérek Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.