Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. május 27. 11:56 Adat

Választási győzelmeket ér a reálbér-növekedés, de 1990 óta mindig csak nagy áldozatok árán jön össze itthon

A politikai siker egyik kulcsa a reálbér-növekedés Botos József és Botos Katalin magyarországi politikai ciklusokat elemző tanulmánya szerint, amely alapján az ábrát készítettük.

  • Az 1990-es reálbér szintjét 2002-ben sikerült meghaladni itthon, de 2010-ig a reálbér csak az eladósodás árán nőtt.
  • 2010 óta viszont minden évben volt reálbér-növekedés, de a humán ágazatok elmaradtak a versenyszférától, és a nyugdíjak is lemaradtak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJobban nőhetnek a bérek idén az előrejelzéseknélA fogyasztás felpörgésére számító kormánynak és a felpörgetést megvalósító fizetésből élőknek is jó hír lehet, ha trenddé válik az év eleji adat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kecskeméti Mercedes figyelmeztető sztrájkja csak a jéghegy csúcsaMég mindig viszonylag ritka a tényleges sztrájk Magyarországon, pedig amikor meglépik, annak jelentős hatásai vannak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyobb kihívásnak látják a bérigények kielégítését a magyar cégek, mint tavalyA munkavállalók a tavalyi reálbércsökkenés után idén azt szeretnék, ha nőne a bérük vásárlóereje.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nagyobb minimálbér-emelés nem az EU, hanem a magyar munkaadók és szakszervezetek szándékaÁltalános nézet, hogy az elmúlt évek emelései ellenére Magyarországon a minimálbér az átlagos bérszínvonalhoz képest alacsony, és szükség lenne a felzárkóztatására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bérek reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.