Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. február 15. 13:01 Pénz

Nagyobb kihívásnak látják a bérigények kielégítését a magyar cégek, mint tavaly

Számos vállalatnál megkezdődtek az év eleji bértárgyalások. A munkáltatók idén nagyobb kihívásnak látják az infláció miatt megnövekedett bérigényeket, a munkavállalók a tavalyi reálbércsökkenés után idén azt szeretnék, ha nőne a bérük vásárlóereje.

Miért fontos ez? Az inflációra vonatkozó előrejelzések 4-6 százalék között, a nominális bruttó bérek emelkedésére vonatkozóak pedig 10-12 százalék között szóródnak.

  • A vállalatok 78 százaléka szerint 2024-ben kihívást jelent majd a magas infláció miatt megnövekedett bérköltségek kezelése, miközben egy éve még csak a cégek 71 százaléka látta ezt kihívásnak – derült ki a Randstad HR trends 2024 kutatásából.
  • Annak ellenére látják kihívásnak a bérigények növekedését a munkavállalók, hogy a Hays Hungary felmérése szerint a válaszadók közel negyede szerint több álláskereső van most a piacon, mint a korábbi években.

Alulnézet: a győri Audinál az Audi-szakszervezet és a munkáltató ajánlatai egyelőre eléggé távol állnak egymástól – derül ki a Telex cikkéből.

  • A munkáltató kétéves bérmegállapodást javasol, 2024-re vonatkozóan 5,3 százalékos béremeléssel, 550 ezer forintos cafeteriával és 350 ezer forintos egyszeri kifizetéssel. 
  • A szakszervezet egyéves megállapodást szeretne 12 százalékos emeléssel, 500 ezer forintos cafeteriával és 350 ezer forintos egyszeri kifizetéssel.

Felülnézet: a Hays Hungary felmérése szerint a vállalatok 40 százaléka 5 és 10 százalék közötti, 30 százalékuk 10-15 százalékos közti emelést tervez 2024-ben. 15 százalék feletti emeléssel csak a cégek hat százaléka számol.

  • A cégek 56 százaléka 5-10 százalék között, 30 százalékuk 11-15 százalék között tervez bért emelni 2024-ben. 16 és 20 százalék között a cégek 4 százaléka tervez emelni a Randstad kutatása alapján.

Mi várható? Az MNB előzetes becslése alapján a reálbérek 1,2-1,3 százalékos 2023-as csökkenése után 2024-ben 2,8-3,7 százalékos növekedés jöhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdén újra nőhet a buszvezetők és mozdonyvezetők reálbéreIdénre 17 százalékos emelést, a következő két évre pedig infláció feletti emelést ígért Lázár János. A Volánbusz szakszervezeti még kivárnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA bevándorlók (vélhetően) nem csökkentik a béreketAz alacsonyan képzett bevándorlók nincsenek számottevő hatással a bérszínvonalra, ugyanakkor a munkaerő-piaci hatás a nemzeti szabályozástól is függ, ebben viszont kockázatokat rejt a hazai stratégia.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nagyobb minimálbér-emelés nem az EU, hanem a magyar munkaadók és szakszervezetek szándékaÁltalános nézet, hogy az elmúlt évek emelései ellenére Magyarországon a minimálbér az átlagos bérszínvonalhoz képest alacsony, és szükség lenne a felzárkóztatására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bérek bértárgyalás fizetés infláció reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.