Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. február 15. 13:01 Pénz

Nagyobb kihívásnak látják a bérigények kielégítését a magyar cégek, mint tavaly

Számos vállalatnál megkezdődtek az év eleji bértárgyalások. A munkáltatók idén nagyobb kihívásnak látják az infláció miatt megnövekedett bérigényeket, a munkavállalók a tavalyi reálbércsökkenés után idén azt szeretnék, ha nőne a bérük vásárlóereje.

Miért fontos ez? Az inflációra vonatkozó előrejelzések 4-6 százalék között, a nominális bruttó bérek emelkedésére vonatkozóak pedig 10-12 százalék között szóródnak.

  • A vállalatok 78 százaléka szerint 2024-ben kihívást jelent majd a magas infláció miatt megnövekedett bérköltségek kezelése, miközben egy éve még csak a cégek 71 százaléka látta ezt kihívásnak – derült ki a Randstad HR trends 2024 kutatásából.
  • Annak ellenére látják kihívásnak a bérigények növekedését a munkavállalók, hogy a Hays Hungary felmérése szerint a válaszadók közel negyede szerint több álláskereső van most a piacon, mint a korábbi években.

Alulnézet: a győri Audinál az Audi-szakszervezet és a munkáltató ajánlatai egyelőre eléggé távol állnak egymástól – derül ki a Telex cikkéből.

  • A munkáltató kétéves bérmegállapodást javasol, 2024-re vonatkozóan 5,3 százalékos béremeléssel, 550 ezer forintos cafeteriával és 350 ezer forintos egyszeri kifizetéssel. 
  • A szakszervezet egyéves megállapodást szeretne 12 százalékos emeléssel, 500 ezer forintos cafeteriával és 350 ezer forintos egyszeri kifizetéssel.

Felülnézet: a Hays Hungary felmérése szerint a vállalatok 40 százaléka 5 és 10 százalék közötti, 30 százalékuk 10-15 százalékos közti emelést tervez 2024-ben. 15 százalék feletti emeléssel csak a cégek hat százaléka számol.

  • A cégek 56 százaléka 5-10 százalék között, 30 százalékuk 11-15 százalék között tervez bért emelni 2024-ben. 16 és 20 százalék között a cégek 4 százaléka tervez emelni a Randstad kutatása alapján.

Mi várható? Az MNB előzetes becslése alapján a reálbérek 1,2-1,3 százalékos 2023-as csökkenése után 2024-ben 2,8-3,7 százalékos növekedés jöhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdén újra nőhet a buszvezetők és mozdonyvezetők reálbéreIdénre 17 százalékos emelést, a következő két évre pedig infláció feletti emelést ígért Lázár János. A Volánbusz szakszervezeti még kivárnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA bevándorlók (vélhetően) nem csökkentik a béreketAz alacsonyan képzett bevándorlók nincsenek számottevő hatással a bérszínvonalra, ugyanakkor a munkaerő-piaci hatás a nemzeti szabályozástól is függ, ebben viszont kockázatokat rejt a hazai stratégia.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nagyobb minimálbér-emelés nem az EU, hanem a magyar munkaadók és szakszervezetek szándékaÁltalános nézet, hogy az elmúlt évek emelései ellenére Magyarországon a minimálbér az átlagos bérszínvonalhoz képest alacsony, és szükség lenne a felzárkóztatására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bérek bértárgyalás fizetés infláció reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.