Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 30. 18:42 Pénz

Idén újra nőhet a buszvezetők és mozdonyvezetők reálbére

Idén újra nőhet a közlekedésben dolgozók reálbére a MÁV, HÉV és Volánbusz dolgozóinak bérét érintő keddi bértárgyalás fejleményei alapján, de pár szakszervezet kivárása miatt még nincs végleges megegyezés.

Mi történt? Kilencből hét közlekedési szakszervezet elfogadta Lázár János építési és közlekedési miniszter a keddi bértárgyaláson. Lázár Facebook-posztja szerint a MÁV és HÉV dolgozóinak képviseletei aláírták a megállapodást, a Volánbusz-szakszervezetek viszont egyelőre időt kértek.

  • Az ajánlat alapján idén 17 százalékkal, de minimum 70 ezer forinttal emelkednének az alapbérek, 2025-ben és 2026-ban pedig garantálnák a reálbérnövekedést.
  • A Volánbusz-szakszervezeteknek Lázár azt üzente, ha január 31-e éjfélig csatlakoznak a megállapodáshoz, már januárra az emelt bért kapják a “volánbuszos kollégák”, de “aki lemarad, kimarad”.

Előzmények: a Volánbusz dolgozói vasárnapra és hétfőre kétnapos sztrájkot hirdettek, amelyben a Volánbusz szerint a buszvezetők 56, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) szerint 74 százaléka vett részt, írta a Telex.

  • 20 százalék és 90 ezer forint alatti emelést nem tartana elfogadhatónak a Dobi István, a SZAKSZ elnöke. A szakszervezet emellett csak 2024-re vonatkozó megegyezést írna alá.
  • A SZAKSZ decemberben már megszervezett egy kétnapos sztrájkot a tárgyalások elakadása miatt, akkor még 25 százalékos emelést követeltek.
  • A szakszervezetek nem egységesek: a szintén volános buszvezetőket képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) szerint a munkavállalók a sztrájk veszteseivé válhatnak.
  • Lázár a Facebookon megosztott videójában külön kitért rá, hogy szerinte a 70 ezres emelés már 20 százalékkal magasabb fizetést jelentene a buszvezetőknek.

Felülnézet: a reálbérek – MNB előzetes becslése alapján – 1,2-1,3 százalékos 2023-as csökkenése után 2024-ben újra reálbérnövekedés jöhet az előrejelzések szerint. Az inflációra vonatkozó előrejelzések 4-6 százalék között, a nominális bruttó bérek emelkedésére vonatkozóak pedig 10-12 százalék között szóródnak.

  • A MÁV-Volán csoport a 2023-as évre szóló bérmegállapodása szerint 5 százalékkal, de legalább 53 ezer forinttal emelték a béreket, ami azt jelenti, hogy a csaknem 18 százalékos infláció mellett sok dolgozónak csökkenhetett a reáljövedelme.

Mi várható? A Randstad HR trends 2024 kutatásában megkérdezett vállalatok 78 százaléka szerint 2024-ben kihívást jelent majd a magas infláció miatt megnövekedett bérköltségek kezelése, miközben egy éve még csak a cégek 71 százaléka látta ezt kihívásnak.

  • A cégek 56 százaléka átlagosan 5-10 százalék között, 30 százalékuk 11-15 százalék között tervez bért emelni 2024-ben. 16 és 20 százalék között a cégek 4, 1 és 5 százalék között a 7 százalékuk tervez emelni.
  • A munkavállalók a felmérés szerint lényegesen nagyobb emelésekre számítanak: csak a munkavállalók 8 százaléka számít  5-10 százalék közti emelésre, és sokkal többen számítanak 10 és 20 százalék közti emelésekre (66 százalék).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bérek béremelés fizetés infláció Volánbusz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Fontos

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.