Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A túlzottdeficit-eljárás megindítását Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia mellett Magyarországra vonatkozóan is javasolta az Európai Bizottság – derül ki a Bizottság keddi közleményéből.

  • A következő lépésben őszig az EU Tanácsa ajánlásokat fogalmaz meg a tagállamoknak, hogy hogyan kerüljön vissza a költségvetési hiányuk az uniós szabályoknak megfelelő szintre, és arra is, hogy ennek milyen tempóban kell megvalósulnia.

Előzmények: 2012 előtt folyamatosan túllépte a három százalékos küszöböt a hiány, Magyarország ellen emiatt 2004-ben túlzottdeficit-eljárás indult, aminek 2013-ban lett vége. Az eljárás alatt az érintett országok korrekciós intézkedésekért cserébe kerülhetik el a bírságokat.

  • A túlzott költekezést büntető szabályokat 2020-ban felfüggesztette az Európai Unió, hogy az országoknak nagyobb mozgástere legyen a Covid utáni gazdasági kárenyhítésre, ezek a szabályok azonban idén újra hatályossá váltak.

Alulnézet: a magyar költségvetés hiánya tavaly 6,7 százalék volt, az idei hiánycél pedig 4,5 százalék (aminek az eléréséhez a héten jelentettek be újabb adókat, mások kivezetése mellett). 

  • Még jövőre is 3 százalék felett maradna a hiány (3,7 százalék), és csak 2026-ban, az országgyűlési választások évében felelne meg újra az uniós szabályoknak Magyarország konvergenciajelentése szerint.
  • Az államadósság-ráta, ami tavaly 73,5 százalék volt, még 2028-ban is az uniós követelmény (60 százalék) felett maradna, bár jelentősen csökkenne (62,8 százalékra).

Tágabb kontextus: az európai költségvetési szabályok a felfüggesztés óta megváltoztak. 

  • Az új szabályok alapján a brüsszeli Bruegel kutatóintézet elemzése szerint Magyarországnak négyéves kiigazítási időszak alatt évente átlagosan 0,75, hétéves kiigazítási időszak esetén pedig 0,47 százalékkal kellene évente átlagosan csökkentenie a hiányát.

Mit mondanak ők? Varga Mihály pénzügyminiszter az Indexnek azt mondta, szeptember végig kell benyújtani egy középtávú programot, ami alapján „nem azonnali intézkedésekkel kell reagálnia a tagországoknak, négyéves átmeneti időt adnak arra, hogy a költségvetési hiány fokozatosan csökkenjen”.

Igen, de: annak is lesz jelentősége, hogy a többi eljárás alá vont ország milyen költségvetési politikát tervez. Például ha a francia választások után az új vezetés lazább költségvetési politikát vinne, az az európai költségvetési szabályokkal szembeni ellenálláshoz vezethet.

  • Ha a következő években inkább a költségvetési lazítás irányába mozdulnak el a tagországok, az javíthatja a magyar költségvetési helyzet megítélését is, és lazább gazdálkodást tesz lehetővé. Ennek a kockázata viszont a magasabb infláció – írta a G7-en Virovácz Péter, az ING vezető elemzője és Szőnyi Dávid az ING elemző gyakornoka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy Márton költekezésről, Varga Mihály szigorításról beszél, miközben idén már uniós elvárás a fiskális fegyelemNagy éppen az uniós költségvetési szabályok reformja után nyilatkozott az uniós költségvetési szabályok fellazításának szükségességéről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet államadósság deficit költségvetés túlzottdeficit-eljárás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.