Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. január 12. 13:18 Közélet

A Postabank bedőlésének évében volt olyan durva az infláció, mint tavaly

A kilencvenes évek végét idéző szintre futott fel tavaly az infláció, ami már csak azért is fontos, mert a nyugdíjemeléstől kezdve bizonyos állampapírok kamatozásáig sok szempontból meghatározó. Biztató jel mindenesetre, hogy decemberben folytatódott az infláció lassulása.

Számokban: decemberben 5,5 százalékkal, 2023-ban átlagosan 17,6 százalékkal nőttek az árak, az előző évi adatokhoz képest. Utoljára ilyen magas 1997-ben volt, abban az évben dőlt be a Postabank is, miután egy pánik miatt a betétesek tömegesen kezdék el kivenni a pénzüket a pénzintézetből.

 Tavaly az élelmiszerek és a háztartási energia árai több mint ötödével növekedtek az előző évhez képest, ami azért igazán fájó, mert már 2022-ben is húsz százalékot meghaladó ütemű drágulást mutattak ezek a kategóriák.

  • A háztartási energia esete különös, ugyanis a vezetékes gáz decemberben az egy évvel korábbi szinthez képest 29,6 százalékkal, a novemberi árnál 2,8 százalékkal lett olcsóbb, noha 2022 nyara óta nem változtak a lakossági energiaárak. A paradoxon az Eurostat figyelmét is felkeltette az ősszel.
  • A KSH magyarázata szerint az alacsonyabb és magasabb díjszabás alapján fizetett összegeket átlagolja attól függően, hogy mennyi fogyasztás esik az egyes díjsávokba. Az MVM budapesti talajhőmérsékleti adatainak átlaga 2022 decemberében 8,7 Celsius-fok volt, míg egy évvel később valamivel hidegebb, 8,2 Celsius-fok.
  • Kérdés, hogy ez a hőmérsékletkülönbség és a lakosság alkalmazkodása a rezsiköltségek új rendszeréhez (például szigeteléssel, korszerűbb fűtőberendezésekkel vagy a lakás hőmérsékletének csökkentésével) indokolja-e a közel 30 százalékos árcsökkenésre vonatkozó inflációs adatot.

Mi várható? Az árindex függvényében alakulnak például a nyugdíjak, amelyek tavaly két lépcsőben, összesen 18,5 százalékkal emelkedtek, az idei évre egyelőre hat százalékos emelést jelentett be a kormány. Az inflációkövető állampapírok 25 bázispontos kamatprémiumot fizető sorozata végül is 18 százalék alatti kamatot ad a tavalyi év után.

  • Számos szolgáltatás díja is jellemzően követi az inflációt, tavaly például inflációkövető díjkorrekciót vezettek be a telekommunikációs vállalatok, és az augusztusi pénzromlás szerint alakulnak az autópályadíjak is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet fogyasztói árindex infláció KSH nyugdíj Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.