Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. október 7. 13:12 Közélet

Beleszállt az államtitkár a magánegészségügybe, de bírná-e az állam saját maga az ellátást?

Tehermentesítés helyett kihasználja sok magánegészségügyi szereplő az állami ellátórendszert – mondta Takács Péter egészségügyi államtitkár az ATV-nek adott interjújában. Szerinte ugyanis a piaci szereplők jellemzően az olcsóbb beavatkozásokat vállalják, a költségesebb kezeléseket pedig a közintézményekre hagyják. Szerinte ráadásul a félresikerült magánkezelések nyomán fellépő szövődmények is az állami ellátást terhelik.

  • „A parazita erős szó, de kihasználják azokat a lehetőségeket, hogy minden nyereséget a maszek szolgáltató szed, és minden kockázatot az állam visel” – mondta az államtitkár. Azt is felrótta a magánszolgáltatóknak, hogy a humánerőforrásokon is osztoznak az állammal, „ugyanazok az orvosok dolgoznak mindkét helyen”.

Miért fontos ez? A köz- és magánellátás párhuzamos működése biztosította hosszú ideig az orvosoknak a méltó megélhetéshez szükséges jövedelmet, elvándorlás helyett sokuk kezdett magánpraxisba. A közkórházakban dolgozókat nehéz a mostani rendszerben többletteljesítményre bírni – korábban például a hálapénz lehetett az egyik motiváló tényező.

Alulnézet: mostanra egyre hosszabb várólisták alakultak ki, például az egyik leggyakoribb beavatkozásnak számító szürkehályog-műtétek száma sokkal jobban visszaesett idehaza a járványévek alatt, mint más uniós országokban. „Szinte csak az operál, aki szeret” – mondta lapunknak egy névtelenséget kérő, egynapos sebészeten dolgozó szemész szakorvos.

  • A szürkehályogműtétre jelenleg több mint 13 ezren várnak, az átlagos várakozási idő 45 nap volt az elmúlt fél évben. A magánegészségügyben a műtét ára 265 ezer forinttól indul, de a beültetett lencsétől függően az ár 520 ezer forint is lehet (egy szem esetében), és az árhoz további konzultáció- vagy vizsgálatdíjak is hozzáadódhatnak.

Igen, de: ugyanakkor a magánellátást választók amellett, hogy maguk fizetik a kezelésüket, alapvetően – legalábbis közvetlenül – nem terhelik az állami kórházakat, helyet hagynak a közellátást használó pácienseknek. „A magánegészségügy nélkül a közegészségügy bajban lenne” – mondta Karai Gábor az orvosi tanácsadással foglalkozó Teladoc ügyvezetője nemrégiben a Portfolio szakmai konferenciáján.

Mi várható? Az államtitkár szerint év végére már csak hat olyan beavatkozás lesz, amelyhez 60 naposnál hosszabb a várólista. Új, minőségértékelésen alapuló finanszírozási rendszert vezet be a kormány, a közkórházak a magánkezelések nyomán fellépő szövődményeket pedig továbbra is ellátják, a költségét azonban a magánrendelés felé ki fogják számlázni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVadkapitalista és kommunista egészségügy együttélése mindenki számára vesztes helyzetet teremtAz elmúlt pár év egészségpolitikai intézkedései nyomán a magasabb fizetések mellett a szolgáltatások színvonala nem lett jobb, a közhangulat javulása se érződik, és az ellátottak száma sem nőtt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány szerint tisztább viszonyokat, szakértők szerint rosszabb szolgáltatást hoz majd a CT- és MR-vizsgálatok államosítása5-15 milliárd forintba is kerülhet a reform, ami a MOK szerint rontja a betegek gyógyulási esélyeit, és több embert kényszerít magánellátásba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Szinte csak az operál, aki szeret” – miért alakult ki hosszú várólista a szürkehályog-műtétekre?A magyar egészségügyet jobban megütötte a járvány, mint más EU-országokét. A szemműtéteknél csak keveset sikerült lefaragni idén a hivatalos várólistából.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet betegellátás egészségügy egészségügyi ellátórendszer magánegészségügy Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.