Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. július 6. 16:45 Közélet

A kormány szerint tisztább viszonyokat, szakértők szerint rosszabb szolgáltatást hoz majd a CT- és MR-vizsgálatok államosítása

A kormány szerint tisztább viszonyokhoz, az orvosi kamara és szakértők szerint viszont rosszabb működéshez vezet majd, hogy jövő év végétől kizárják a magánszolgáltatókat a CT- és MR-vizsgálatok készítéséből.

Mi történt? Múlt hét pénteken adták be, kedden pedig már meg is szavazták azt a költségvetési módosító javaslatot, amely alapján 2024 novemberétől csak állami intézmények, magáncégek már nem végezhetnek közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat.

  • Az érintett magáncégek kártalanításban részesülnek majd, aminek az összegét a belügyminiszter fogja meghatározni.

Tágabb kontextus: jelenleg nagyjából az ilyen vizsgálatok negyedét-harmadát végzik el magáncégek: ezek a szolgáltatók saját gépeikkel és alkalmazottaikkal teljesen piaci alapon is végezhetnek ilyen vizsgálatokat, de meghatározott kereteken belül, államilag szabályozott kvóta és árak mellett megrendeléseik is lehetnek.

  • A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ilyen esetekben közvetlenül, vagy kórházakon keresztül fizet nekik, és azt is meghatározza, hogy adott időtávon belül hány beteget láthatnak el ilyen konstrukcióban.

Előzmények: a technológia megjelenésekor, a ‘90-es években az államnak nem volt elég forrása kellő számú gép beszerzésére, ezért magáncégekkel szerződött le. Számos budapesti és vidéki nagyvárosi kórházban alakult ki ez a gyakorlat – mondta Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász a Szabad Európának.

Számokban: az Eurostat 2020-as adatai szerint itthon 94 CT-, és 48 MR-berendezés van állami tulajdonban, és a Hvg.hu becslése szerint még nagyjából 45-50 CT és 20-25 MR lehet magáncégek tulajdonában.

  • 400-500 és 100-200 millió forint: nagyjából ennyibe kerül egy MRI és egy CT-gép, így az államnak jelentős pénzeket kell majd ezek beszerzésére költenie.
  • Az államosítás teljes költsége kártérítéssel együtt 5-6, más becslések szerint akár 15 milliárd forint lehet – írta a Népszava.

Mit mondanak ők? A cél tiszta viszonyok teremtése, a köz- és magánellátás egyértelmű szétválasztása  – mondta a Hvg.hu-nak Takács Péter egészségügyekért felelős államtitkár. 

  • Szerinte az államosítás csak közfinanszírozott szolgáltató területén lévő magántulajdonú gépekre vonatkozik, tehát például ha vármegyei kórház területén magántulajdonban lévő CT- vagy MR-gép van, ilyenből pedig becslése alapján országosan “talán hét van”.

Reakciók: az érintett cégek, az orvosi kamara és az egészségügyi szakértők is attól tartanak, hogy a rendszer rosszabbul fog működni az átalakítást követően.

  • A Magyar Orvosi Kamara szerint az intézkedés tovább növeli a szakemberhiányt, a várólistákat, több embert kényszerít magánellátásba, és rontja a betegek gyógyulási esélyeit.
  • Az átalakításnak nem látszanak az orvosszakmai indokai, és senki sem fog tőle hamarabb daganatos lelethez jutni vagy nagyobb eséllyel meggyógyulni Dózsa Csaba szerint.
  • Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász pedig a Hvg.hu-nak azt mondta, a magánegészségügynek megvannak a korlátai, de ezen a területen a magáncégek jelenléte javította a rendszer hatékonyságát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet ct egészségügy magánegészségügy mr Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.

Stubnya Bence
2023. szeptember 28. 08:24 Közélet

Egyre több ellenzéki párt próbálkozik a vendégmunkásokkal fogást találni a Fideszen

A Mi Hazánk, a Jobbik, a DK, és a Momentum után az MSZP is a vendégmunkások beengedését kritizálja, amiben még a fideszesek szűk többsége is velük van.

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.