Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. július 6. 16:45 Közélet

A kormány szerint tisztább viszonyokat, szakértők szerint rosszabb szolgáltatást hoz majd a CT- és MR-vizsgálatok államosítása

A kormány szerint tisztább viszonyokhoz, az orvosi kamara és szakértők szerint viszont rosszabb működéshez vezet majd, hogy jövő év végétől kizárják a magánszolgáltatókat a CT- és MR-vizsgálatok készítéséből.

Mi történt? Múlt hét pénteken adták be, kedden pedig már meg is szavazták azt a költségvetési módosító javaslatot, amely alapján 2024 novemberétől csak állami intézmények, magáncégek már nem végezhetnek közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat.

  • Az érintett magáncégek kártalanításban részesülnek majd, aminek az összegét a belügyminiszter fogja meghatározni.

Tágabb kontextus: jelenleg nagyjából az ilyen vizsgálatok negyedét-harmadát végzik el magáncégek: ezek a szolgáltatók saját gépeikkel és alkalmazottaikkal teljesen piaci alapon is végezhetnek ilyen vizsgálatokat, de meghatározott kereteken belül, államilag szabályozott kvóta és árak mellett megrendeléseik is lehetnek.

  • A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ilyen esetekben közvetlenül, vagy kórházakon keresztül fizet nekik, és azt is meghatározza, hogy adott időtávon belül hány beteget láthatnak el ilyen konstrukcióban.

Előzmények: a technológia megjelenésekor, a ‘90-es években az államnak nem volt elég forrása kellő számú gép beszerzésére, ezért magáncégekkel szerződött le. Számos budapesti és vidéki nagyvárosi kórházban alakult ki ez a gyakorlat – mondta Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász a Szabad Európának.

Számokban: az Eurostat 2020-as adatai szerint itthon 94 CT-, és 48 MR-berendezés van állami tulajdonban, és a Hvg.hu becslése szerint még nagyjából 45-50 CT és 20-25 MR lehet magáncégek tulajdonában.

  • 400-500 és 100-200 millió forint: nagyjából ennyibe kerül egy MRI és egy CT-gép, így az államnak jelentős pénzeket kell majd ezek beszerzésére költenie.
  • Az államosítás teljes költsége kártérítéssel együtt 5-6, más becslések szerint akár 15 milliárd forint lehet – írta a Népszava.

Mit mondanak ők? A cél tiszta viszonyok teremtése, a köz- és magánellátás egyértelmű szétválasztása  – mondta a Hvg.hu-nak Takács Péter egészségügyekért felelős államtitkár. 

  • Szerinte az államosítás csak közfinanszírozott szolgáltató területén lévő magántulajdonú gépekre vonatkozik, tehát például ha vármegyei kórház területén magántulajdonban lévő CT- vagy MR-gép van, ilyenből pedig becslése alapján országosan “talán hét van”.

Reakciók: az érintett cégek, az orvosi kamara és az egészségügyi szakértők is attól tartanak, hogy a rendszer rosszabbul fog működni az átalakítást követően.

  • A Magyar Orvosi Kamara szerint az intézkedés tovább növeli a szakemberhiányt, a várólistákat, több embert kényszerít magánellátásba, és rontja a betegek gyógyulási esélyeit.
  • Az átalakításnak nem látszanak az orvosszakmai indokai, és senki sem fog tőle hamarabb daganatos lelethez jutni vagy nagyobb eséllyel meggyógyulni Dózsa Csaba szerint.
  • Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász pedig a Hvg.hu-nak azt mondta, a magánegészségügynek megvannak a korlátai, de ezen a területen a magáncégek jelenléte javította a rendszer hatékonyságát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet ct egészségügy magánegészségügy mr Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.