Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. szeptember 17. 17:32 Élet

„Szinte csak az operál, aki szeret” – miért alakult ki hosszú várólista a szürkehályog-műtétekre?

A szürkehályog-műtét rutinbeavatkozás, de ennek száma sokkal jobban visszaesett idehaza a járványévek alatt, mint más uniós országokban: 2021-ben lakosságarányosan csak Romániában végeztek belőle kevesebbet. A magánszektorban több százezer forintba kerülő műtétre a közegészségügyben jelenleg több mint 12 ezren várnak. A hivatalos lista lefaragása lassan halad, az elmúlt fél évben csak pár száz fővel csökkent, de a G7-nek nyilatkozó szemorvos szerint a valóságban inkább nőttek idén a várakozási idők, ugyanis a jelenlegi szabályozási környezet nem kedvez a járvány előtti szemműtétszámok elérésének.

Elhomályosodó esélyek

Az Eurostat friss adatai szerint az EU-ban az egyik leggyakoribb műtéti beavatkozás 2021-ben a szürkehályog-műtét volt. Az egész EU-ban több mint 4,3 millió ilyen műtétet végeztek el, ami a 2019-es, még járvány előtti adatnál 4 százalékkal kevesebb. Mivel 2021 a harmadik hullám és a különböző korlátozások miatt még járványév volt, ez a 4 százalékos csökkenés nem mondható drasztikusnak.

Az országos adatokból látszik, hogy nagy különbségek voltak a 100 ezer lakosra jutó szürkehályog-műtétek számában: a legtöbb beavatkozáshoz Franciaországban, Ausztriában és Észtországban jutottak hozzá a betegek, de hasonlóan magas az adat Csehországban, Németországban vagy Lettországban, ezekben az országokban is ezer fölötti a százezer lakosra jutó szám.

Romániában viszont ez az adat csak 250, és Magyarországon sem éri el az 500-at. Lengyelországban már meghaladta a félezret, de például Bulgáriában is másfélszer annyian „fértek hozzá” százezer főből ehhez a szemműtéthez, mint Magyarországon.

2019-ben még a magyar egészségügyben nagyjából annyi szürkehályog-műtétet végeztek lakosságarányosan, mint Olaszországban, Spanyolországban vagy Szlovéniában, és többet, mint Szlovákiában vagy Horvátországban. Tehát a magyar műtétszám nem volt kiugró egyik irányban sem. A járvány sújtotta 2020-ban is még előztük Bulgáriát és Lengyelországot, de a szintén járványévnek számító 2021-re már csak Románia volt mögöttünk az EU-országok közül – más országokban már felfelé mentek a szemműtétszámok, míg nálunk tovább csökkentek.

Szürke hétköznapok, hosszú listák

A szürkehályog jellemzően időskori betegség, amely során a szemlencse lassan és fájdalommentesen, hónapok-évek alatt elszürkül, csökken az áttetszősége, ezért homályos látás alakul ki, ami vakságig is eljuthat. Műtéti kezelése mára a fejlett nyugati világban lényegében rutinbeavatkozásnak számít, egynapos műtét keretei között mikrosebészeti technikával szedik le a homályos lencsét, és műlencsét tesznek a helyére, helyi érzéstelenítés mellett. Korábban csak jelentős látásveszteségnél műtötték, de az orvosi technológiai fejlődése lehetővé tette, hogy már 50 százalék körüli látásvesztésnél elvégezzék a beavatkozást, amely 15-35 percig tart.

A szürkehályog-műtét a magyar egészségügyben is az egyik leggyakoribb sebészeti beavatkozás, nem meglepő, hogy erre alakultak ki a koronavírus-járvány és a különböző korlátozások alatt a leghosszabb várólisták. Az adatok alapján feltételezhetjük, hogy ezeket a megnyúlt várólistákat 2021-ben a magyar egészségügy kevésbé tudta kezelni, mint más országok az EU-ban – ugyanakkor tény, hogy Magyarországon 2021-ben a járványkorlátozások miatt június közepétől november közepéig lehetett szabadon műteni, és ezek a műtéti korlátozások országonként eltérhettek.

Mindenesetre szürkehályog-műtétre 2022 májusában is még majdnem 17 600-an vártak, akkor az átlagos várakozási idő 62 nap volt. Aztán 2023 márciusra ez lecsökkent közel 12 900 főre. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) akkor közölte, a rendszerben várakozó betegek száma még mindig duplája a járvány előttinek, de mindent megtesznek azért, hogy 2023-ban a várólisták hossza rövidüljön és a várakozó betegek száma csökkenjen, ezért többletfinanszírozást adnak azoknak a szolgáltatóknak, amelyek betegeket vállalnak át máshonnan.

Most, fél évvel később a NEAK várólista-adatbázisa szerint az országban szürkehályogműtétre 12 492-en várakoznak, az átlagos várakozási idő pedig 44 nap.

Kiugró a várólista hossza az Észak-Alföldön, ott ugyanis az elmúlt hat hónapban az átlagos várakozási idő 100 nap volt. Jelenleg egyébként további 1131-en szerepelnek a szürkehályog-műtét előjegyzési listáján, nekik még nincs konkrét műtéti időpontjuk.

A kórházi várólisták csökkentésére a kormány tavaly tavasszal indított egy 13,6 milliárd forintos programot. Azóta a szürkehályog-műtét hivatalos várólistája durván 30 százalékkal (ebből az elmúlt fél évben csak pár százalékkal) csökkent. A második leghosszabb várólista, a térdprotézis-műtét kevesebb mint 10 százalékkal, 11 476-ról 10 734-re csökkent tavaly tavasztól mostanáig.

Szemenként 300 ezer

Természetesen a várólisták hossza nem csak attól függ, hogy egy adott országban lakosságarányosan sok vagy kevés műtétet végeznek el. Az OECD adatai alapján a szürkehályog-műtétre három hónapnál hosszabban várakozók aránya az összes várakozó között nem kiugróan magas Magyarországon: 2019-ben és 2020-ban is alacsonyabb volt ez az arány, mint Spanyolországban, Portugáliában vagy Lengyelországban. Ugyanígy alacsonynak volt mondható ebben a két évben az első szemorvosi vizsgálat és a műtét között átlagosan eltelt napok száma európai összehasonlításban.

Persze lakosságarányosan Spanyolországban, Portugáliában és Lengyelországban a hosszabb hivatalos várólisták mellett több beavatkozást tudtak elvégezni 2020-ban és 2021-ben is, 2019-ben pedig nagyjából ugyanannyit.

Az Eurostat adatai között elvileg a köz- és magánegészségügyi műtétek is szerepelnek, ugyanakkor ennek arányáról és az arány alakulásáról még a magyar adatbázisokban sincs jelenleg elérhető adat, de információink szerint a magánszolgáltatóknál elvégzett szürkehályog-műtétek kevesebb mint 10 százalékát teszik ki az összes beavatkozásnak.

Magánegészségügyi ellátónál a szürkehályog-műtét körülbelül 265-290 ezer forinttól indul, de a beültetett lencsétől függően az ár 400-520 ezer forint is lehet – egy szem esetében, és esetenként az árhoz további konzultáció vagy vizsgálatárak is hozzáadódnak. Vagyis ha az olcsó lencsét és az alapbeavatkozást nézzük, akkor egy szem szürkehályogműtétjére durván el kell költeni a nettó havi átlagbér 80 százalékát.

Az általunk megkérdezett egészségügyi szakértő a következő lehetséges okokról beszélt az adatok kapcsán:

  • A szemészek, asszisztensek tipikusan nagy arányban mentek el a magánegészségügybe dolgozni az elmúlt években.
  • Még mostanra sem érte el a magyar egészségügy a járvány előtti kapacitásait, kisebb az egészségügy teljesítménye most, mint 2019-ben.
  • A közintézményben dolgozó orvosok, így a szemészek, fix bért kapnak, nincs a rendszerben motiváció az ellátott esetszám növelésére – szemben a korábbi hálapénzrendszerrel. A műtétet segítő egészségügyi asszisztens pedig azért nem motivált, mert az ő bére nem emelkedett.
  • A kórházigazgatónak sincs eszköze motiválni a beosztottjait arra, hogy növeljék az ellátott esetszámokat.

Fellegek a szemészet körül

A G7-nek nyilatkozó, névtelenséget kérő, egynapos sebészeten operáló szemész szakorvos hasonló okokról számolt be. Ráadásul a jelenlegi helyzet olyan borús, hogy szerinte 2022-ben és idén sem fogja elérni a műtétek száma a járvány előtti – európai szinten nagyjából középmezőnyt jelentő – szintet. A jelenlegi, járvány után bevezetett új egészségügyi szabályozási környezet nem kedvez ennek a speciális technológiát és orvosi gyakorlottságot igénylő, de egynapos műtét során, injekció nélkül, érzéstelenítő cseppel viszonylag gyorsan és költséghatékonyan elvégezhető beavatkozástípusnak.

  • Amíg nem tesznek be a rendszerbe egy teljesítményalapú bérelemet, addig az orvos nem érdekelt a műtétszám növelésében: „szinte csak az operál, aki szeret.”
  • A várólista-csökkentés miatt korábban emeltek a szürkehályog-műtét tb-támogatásán, hogy jobban megérje elvégezni a kórházaknak, de az emelés mértéke mára csökkent, és nem bizonyul elegendő ösztönzőnek.
  • Jelenleg csak a hivatalos várólista csökken, a gyakorlatban a várakozási idő nő, ugyanis a páciensek előbb azért várakoznak, hogy a hivatalos várólistára felkerüljenek – előfordul, hogy több hónap az első vizsgálat, és egy év is lehet a várakozás a szürkehályog-műtétre.
  • A kórházakban olyan munkaidő-nyilvántartást vezettek be, hogy kevésbé tudnak az orvosok elmenni egynapos sebészetre operálni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTetszhalott állapotba kerülhet az 1,2 millió embernek beígért budai szuperkórház-projektA pár száz milliárdos építési projektek közül a stadionok már jól mennek, a kórházak viszont egyáltalán nem, pedig arra még uniós pénzt is lehetett volna kapni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány szerint tisztább viszonyokat, szakértők szerint rosszabb szolgáltatást hoz majd a CT- és MR-vizsgálatok államosítása5-15 milliárd forintba is kerülhet a reform, ami a MOK szerint rontja a betegek gyógyulási esélyeit, és több embert kényszerít magánellátásba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem láttunk még Fidesz-kormányt ilyen elszántan spórolási lehetőségeket keresniAnnyira nincs pénz, hogy már a kormányzati kiadások legalább 20 százalékán próbálnak fogni valamit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészségügy műtét orvosi béremelés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.