Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. július 5. 11:15 Közélet, Pénz

Sosem láttunk még Fidesz-kormányt ilyen elszántan spórolási lehetőségeket keresni

A kormány létrehozott egy munkacsoportot, amely egy első látásra gigantikusnak látszó költségvetési átvilágítást fog levezényelni. Idén a szociális, jövőre pedig az oktatási és beruházási területen kell olyan elemeket találni, amelyekkel csökkenthető az állami kiadás.

Felülnézet: ahogy az az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, az idei költségvetés számai annyira rosszan alakulnak, hogy a stablizálás érdekében azonnali beavatkozásokra van szükség, emellett azonban már a jövő évi büdzsé tartása is rendkívül problémásnak tűnik.

Az okokról és az eddigi meglehetősen kapkodós lépésekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Számokban:

  • A szociális területen (egészségügy, családtámogatás és lakhatás) és az oktatásban-állami beruházásokban egyaránt az összes kormányzati kiadás legalább 10 százalékára kiterjedően kell lefolytatni a felülvizsgálatot.
  • Összesen 37 részterület van, és ezek mindegyikénél legalább 3 százalékos megtakarítás elérése a cél.
  • A 2024-ben sorra kerülő oktatási és beruházási terület vizsgálati módszertanát később dolgozzák ki.

Alulnézet: a kormány csaknem minden olyan területet át akar vizsgálni, ahol támogatásokat finanszíroz, és a határozat szövege szerint szinte a lehetetlenre készül, mert kevesebb költéssel jobb szakpolitikai eredményeket akar elérni. Arra lehet számítani, hogy át fognak nézni a gyógyszertámogatásoktól kezdve a családi bölcsődéken és a családi pótlékon keresztül az anyatej ellátásig szinte mindent, és megpróbálják átszabni ezek támogatási rendszerét.

Kiolvasható a határozatból, hogy a támogatási rendszerek átalakítását elég szigorúan a szakpolitikai célok fenntartásával képzelik el, azok nem változnak. A családtámogatásoknál már most leszögezik, hogy központi elem marad például a családalapítás ösztönzése és a termékenységi arányszám növelése, a Fidesz-kormányok évtizedes mantrája.

A jelenlegi állami pénzügyi problémák fő oka az, hogy az európai összehasonlításban is kimagasló infláció miatt elfogyott a lakosság pénze, beesett a kereslet, amely a belföldre termelő ipart is lefékezte. Az állami bevételek növelése ebben a helyzetben rövid távon aligha lehetséges, így a kiadási oldalt vissza kell fogni, jövőre például már az uniós szabályok is újra 3 százalék alatti hiányt fognak előírni a tagországok számára. A kígyó azonban könnyen a saját farkába haraphat: a kereslet bezuhanása mögött ugyanis részben pont az is áll, hogy a magyar állam sem költ, többek között azért sem, mert nem jut hozzá az uniós forrásokhoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáitA lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt brutálisan visszaestek a fogyasztáshoz kötődő adóbevételek, miközben egyre drágább az állam finanszírozása. Kockázatos manőverrel oldaná meg a bajokat a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz egészségügy költségvetés megszorítás oktatás spórolás támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.

Stubnya Bence
2023. szeptember 28. 08:24 Közélet

Egyre több ellenzéki párt próbálkozik a vendégmunkásokkal fogást találni a Fideszen

A Mi Hazánk, a Jobbik, a DK, és a Momentum után az MSZP is a vendégmunkások beengedését kritizálja, amiben még a fideszesek szűk többsége is velük van.

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.