Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. július 5. 11:15 Közélet, Pénz

Sosem láttunk még Fidesz-kormányt ilyen elszántan spórolási lehetőségeket keresni

A kormány létrehozott egy munkacsoportot, amely egy első látásra gigantikusnak látszó költségvetési átvilágítást fog levezényelni. Idén a szociális, jövőre pedig az oktatási és beruházási területen kell olyan elemeket találni, amelyekkel csökkenthető az állami kiadás.

Felülnézet: ahogy az az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, az idei költségvetés számai annyira rosszan alakulnak, hogy a stablizálás érdekében azonnali beavatkozásokra van szükség, emellett azonban már a jövő évi büdzsé tartása is rendkívül problémásnak tűnik.

Az okokról és az eddigi meglehetősen kapkodós lépésekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Számokban:

  • A szociális területen (egészségügy, családtámogatás és lakhatás) és az oktatásban-állami beruházásokban egyaránt az összes kormányzati kiadás legalább 10 százalékára kiterjedően kell lefolytatni a felülvizsgálatot.
  • Összesen 37 részterület van, és ezek mindegyikénél legalább 3 százalékos megtakarítás elérése a cél.
  • A 2024-ben sorra kerülő oktatási és beruházási terület vizsgálati módszertanát később dolgozzák ki.

Alulnézet: a kormány csaknem minden olyan területet át akar vizsgálni, ahol támogatásokat finanszíroz, és a határozat szövege szerint szinte a lehetetlenre készül, mert kevesebb költéssel jobb szakpolitikai eredményeket akar elérni. Arra lehet számítani, hogy át fognak nézni a gyógyszertámogatásoktól kezdve a családi bölcsődéken és a családi pótlékon keresztül az anyatej ellátásig szinte mindent, és megpróbálják átszabni ezek támogatási rendszerét.

Kiolvasható a határozatból, hogy a támogatási rendszerek átalakítását elég szigorúan a szakpolitikai célok fenntartásával képzelik el, azok nem változnak. A családtámogatásoknál már most leszögezik, hogy központi elem marad például a családalapítás ösztönzése és a termékenységi arányszám növelése, a Fidesz-kormányok évtizedes mantrája.

A jelenlegi állami pénzügyi problémák fő oka az, hogy az európai összehasonlításban is kimagasló infláció miatt elfogyott a lakosság pénze, beesett a kereslet, amely a belföldre termelő ipart is lefékezte. Az állami bevételek növelése ebben a helyzetben rövid távon aligha lehetséges, így a kiadási oldalt vissza kell fogni, jövőre például már az uniós szabályok is újra 3 százalék alatti hiányt fognak előírni a tagországok számára. A kígyó azonban könnyen a saját farkába haraphat: a kereslet bezuhanása mögött ugyanis részben pont az is áll, hogy a magyar állam sem költ, többek között azért sem, mert nem jut hozzá az uniós forrásokhoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáitA lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt brutálisan visszaestek a fogyasztáshoz kötődő adóbevételek, miközben egyre drágább az állam finanszírozása. Kockázatos manőverrel oldaná meg a bajokat a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz egészségügy költségvetés megszorítás oktatás spórolás támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. június 17. 14:31 Közélet

Nem szavaztak többen a Fideszre plusz önkormányzati források reményében

A választási eredmények alapján nem igazán érdekelte a szavazókat, hogy kevesebb forráshoz jutott a településük. Ettől nem szavaztak sem többen, sem kevesebben a Fideszre.

Jandó Zoltán
2024. június 17. 10:11 Adat, Közélet

Iskolázottabb szavazóit veszíthette el az ellenzék

Nagyobbat esett az ellenzéki pártok szavazataránya azokon a településeken, ahol a lakosságon belül magasabb a legalább érettségivel rendelkezők aránya.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?