Hírlevél feliratkozás
Bogár Zsolt
2022. február 1. 11:29 Közélet

Mennyiért és honnan lesz áramunk, fűtésünk? Energetikai kihívásokkal folytatódik a G7 Holnap

Ha a jövő kérdéseivel foglalkozunk, az ország energiaellátása és energiabiztonsága kulcskérdés. A G7 Holnap következő, holnap induló sorozatában ezt a kérdést járjuk körbe.

Már rengetegszer hallottuk az intelmet: mennyire természetesnek vesszük, hogy ha kinyitjuk a csapot, folyik belőle a víz, ha fázunk, akkor bekapcsoljuk a fűtést, vagy ha éhesek vagyunk, főzünk valamit a tűzhelyen. És a sort még folytathatnánk – a lényeg, hogy ezekhez a tevékenységekhez mind energia kell, ami (többnyire még) nem az égből jön, viszont ott van az adott felhasználótól gombnyomásnyira. Mindenki számára húsba vágó, hogy ez nagyon nincs ingyen, ezt láthatjuk a rezsiszámlán vagy épp az emelkedő energiaárakból kiinduló általános dráguláson keresztül – elég csak az elszabaduló inflációra gondolni.

Nyilvánvaló, hogy ha a jövő kérdéseivel foglalkozunk,

az ország energiabiztonsága és energiapolitikája kulcskérdés.

A tavaly a felzárkózás témájával elindított véleménysorozatunkban, a G7 Holnapban ezért most ezzel a témával folytatjuk. Bár a témának különös aktualitást ad a jelenleg is zajló európai gázkrízis, a megszokott módon távolabbra tekintünk az energiaárak vizsgálatában is. Mint tudjuk, Európa elkötelezett abban, hogy a következő évtizedekben drasztikusan csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását, és hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet. Ezt nagyrészt azzal tudja elérni, ha a fosszilis energiahordozók helyett tiszta energiaforrást használ.

Tehát ha a hazai energiaellátás jövőjéről gondolkozunk, azok között a már meglévő európai és nemzeti stratégiai keretek között érdemes előrehaladnunk, melyek elvezethetnek a kitűzött célig. És ezeken belül végignézni, hogy hol tartunk: a tervek megfelelőek-e, és követik-e őket a cselekvések. Meg kell néznünk, hogyan befolyásolhatja a zöld átmenet az energiaárakat, mi lesz a hagyományos energiapiacokkal, Magyarország hogyan haladhat előre egyszerre a zöldülésben és óvhatja meg az energiabiztonságot. Milyen beruházások, szabályozások, támogatások szükségesek, hogy a klímacélok megvalósuljanak. Hogyan lehet mindezt finanszírozni.

És miképp lehet megvédeni a társadalom azon rétegeit, melyek nem tudják megfizetni a zöld átmenet költségeit.

A fosszilis energiahordozók utáni kor azonban nemcsak az energiaellátás gyökeres megváltozásáról szól. A megfelelő energiapolitika felcsillantja a reményt az energiaforrásokban szűkös Európa és Magyarország számára, hogy nagyobb energiaszuverenitáshoz jusson, és sikeres legyen azokban az iparágakban, melyeknek a dekarbonizáció ad lökést. Az energiaellátás gyökeres átalakulására ezért érdemes gazdaságfejlesztési programokat is építeni.

Egy tucat szerzőt kértünk fel, hogy szóljanak hozzá az új témánkhoz. Úgy fogunk haladni, ahogy az első témánk, a felzárkózás esetében is tettük. Ahogy akkor írtuk, nem hagyományos, „vitatkozó” vitaoldalt építünk, hanem

„a vendégszerzőinkkel közösen szeretnénk kibontani egy-egy probléma lehető legtöbb aspektusát, a felmerülő dilemmákat,

valamint azokat az értékeket és elveket, melyeket a megoldások keresésénél figyelembe kell venni.”

A témaindító írásunkat Kaderják Péter, a Zéró Karbon Központ vezetője, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium korábbi államtitkára, a Magyar Energia Hivatal egykori elnöke jegyzi. A holnap megjelenő első cikket követően az európai gázkrízisből kiindulva kezdjük a kitekintést, hogy aztán szakértőinkkel érintsük az energiaszektor és a zöld átmenet legfontosabb részterületeit.

Jó olvasást és együttgondolkodást kívánunk!

Közélet energia energiaárak energiabiztonság energiapolitika G7 Holnap klímasemlegesség zöld átmenet

Kaderják Péter

Az energetika a frontvonala a zöld átállásnak

2022. február 2. 06:33

A következő évtizedek a fosszilis energiahordozók kivezetéséról szól majd: olyan energiaellátásra van szükség, ami megvalósítható gazdasági programhoz vezet. Ez a G7 Holnap új, energetikáról szóló cikksorozatának első része.

Lesz-e még olcsó a gáz?

2022. február 4. 05:53

Az európai zöld átállásnak nem kellene nagy áringadozásokat okozni a nyersanyagpiacokon, de Oroszországnak tudnia kéne, hogy hosszú távon mivel számolhat.

Deák András György
Szabó László

Miért jobb úgy az embereknek, ahogy van?

2022. február 7. 16:46

A rezsicsökkentés után az energiahatékonysági beruházásokat is az energiaszolgáltatókkal fizettetnék meg. De akkor miért érné meg a lakosságnak zöldíteni?

Biztos, hogy nem lesz gázáremelés?

2022. február 9. 16:54

A rezsicsökkentés többek között a földgáz olcsóságára épített. De a jelen árkörnyezetben és a dekarbonizációs törekvések miatt kérdés, milyen szerepet szán neki az energiapolitika.

Kotek Péter Takácsné Tóth Borbála
Szolnoki Balázs Ádám

A magyar napelemek már Paksot is lepipálják

2022. február 11. 06:58

Szinte a semmiből nőttek ki pár év alatt naperőművek Magyarországon. Ma már egy napsütéses napon a déli órákban több áramot termelnek, mint a paksi atomerőmű. De a gyors növekedés nehézségeket is okoz.

Száz százalékban megújuló energiát használni nem vágyálom, hanem maga az út

2022. február 14. 16:07

A 100 százalék elérése sok esetben kapja a „zöld vágyálom” bélyeget, pedig a támogatói nem ignorálják a gazdasági fejlődést, az ellátásbiztonságot vagy az energiafüggőségünk mérséklését.

Méhes Martina
Aszódi Attila

Mi az, amit az atom tud, a megújulók nem?

2022. február 16. 06:07

Az atomenergia nemcsak karbonsemleges, hanem szavatolja a villamosenergia-ellátás folyamatosságát is, amire a megújulók nem képesek – érvel a BME Nukleáris Technikai Intézetének professzora.

Az el nem füstölt energia bónuszaiból jutnia kell a szegényebbeknek is

2022. február 18. 06:03

Károsanyagkibocsátás-csökkenést elő lehet idézni célzott intézkedésekkel és szabályozással, valamint a kvótakereskedelem újraszabásával is, de a társadalmi hatásokra mindenképp figyelni kell.

Fazekas Dóra
Koritár Zsuzsanna

Legyen első az energiahatékonyság!

2022. február 21. 17:23

A magyar lakóépületek kétharmada elavult, és miközben évente százezer ingatlan átfogó felújítására lenne szükség, legtöbbször nem használják ki az energiamegtakarítási potenciált.

A klímasemlegesség megfizethető, nem csak kifizetődő

2022. február 23. 04:34

Az energiarendszerek karbonsemlegesítése, az energiahatékonyság javítása sokba kerül – a jegybankok tudnak abban segíteni, hogy a finanszírozási költség alacsonyabb legyen, és megérje ezeket a beruházásokat elindítani.

Gyura Gábor
Bart István Boros Tamás

Hogyan védjük meg a szegényeket a klímaharc hatásaitól?

2022. február 26. 18:16

Magyarországnak éppúgy gazdasági, mint társadalmi érdeke, hogy az elsők között és egyetlen honfitársunkat sem hátrahagyva érkezzünk meg a „zöld jövőbe”.

Hogyan élnek túl az energiastratégiák egy háborút?

2022. március 3. 16:15

A G7 Holnap Energia-sorozatát lehet úgy olvasni, hogy lássuk, milyen fontos nekünk az orosz kötődésű energia- és technológiaimport, de közben el is merenghetünk, milyen lehetőségünk van ebből kilépni. Sorozat-összefoglaló.

Bogár Zsolt
Ujhelyi Géza

Az atomerőmű valójában olcsóbb, mint a megújulók

2022. március 11. 18:01

Ha a teljes élettartamot vesszük figyelembe, egységnyi megtermelt energiára vetítve Paks II kevesebb mint feleannyiba kerül, mint az egyik új magyar naperőműpark – írja szakértő szerzőnk.

G7 Holnap

Speck Gyula
2023. március 29. 17:36 Világ

Válságosak a magyar-német politikai kapcsolatok, de hiba lenne temetni őket

Megváltozott a német külpolitikai gondolkodás, és ezt Magyarországnak sem szabadna figyelmen kívül hagynia.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

dr. Hettyey András
2023. március 24. 17:30 Világ

Tévedés racionális érvekkel magyarázni a sajátos magyar külpolitikát

Ami a magyar Európa-politika látszólag érthetetlen, különutas epizódjai mögött áll, az egy harag-szégyen körforgás. Orbán-diplomácia – a politikai pszichológia értelmezésében.

Fontos

Stubnya Bence
2023. április 1. 04:34 Podcast

Csak szlogennek elég, vagy alapja is van Orbán 500 ezer új dolgozóról szóló tervének?

A kormányfő arról beszélt, hogy elsődlegesen belső tartalékokból kellene 500 ezer munkahelyet betölteni a magyar munkaerőpiacon. A tervről Scharle Ágota munkagazdásszal beszélgettünk a G7 Podcastban.

Pálos Máté
2023. március 31. 17:52 Közélet

Már 1767 pedagógus aláírta, hogy elhagyná a pályát, ha jön az új köznevelési státusztörvény

Bő két nap alatt közel 1800 pedagógus nyilatkozott úgy, hogy felhagy a tanítással, amennyiben a kormány megvalósítja a köznevelésben a terveit.

Pálos Máté
2023. március 31. 13:04 Közélet

Romokban a magyar akadémiai szabadság és egyetemi autonómia

Nemzetközi elemzések szerint az elmúlt tíz évben a magyar akadémiai szabadság jelentősen csökkent, a vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek modellje pedig példátlan Európában.