Hírlevél feliratkozás
Vargha Márton
Közlekedési szakértő. 2010 és 2023 júliusa között a Levegő Munkacsoport közlekedési témavezetője. 1992 óta foglalkozik közlekedéspolitikával, 2002 óta a műholdas útdíjszedés bevezetésének szorgalmazója.

Klubtagságival lehessen közlekedni a városban!

2023. július 25. 16:22

A „Város és mobilitás” sorozatban arra keressük a választ, hogy milyen dilemmák sokasodnak és milyen megoldások kínálkoznak a 21. században a helyi, integrált közlekedésszervezésben Magyarországon.

„A koppenhágai új piactér közelében, az Östergade egyik házában nagy társaság gyűlt egybe (…) Beszélgetés közben a középkorra terelődött a szó; voltak, akik sokkal szebbnek képzelték el, mint a jelenkort. Knap igazságügyi tanácsos olyan hevesen védte ezt az álláspontot, hogy a háziasszony nyomban helyeselni kezdett neki; mindketten elítélték Örstednek egy almanachban megjelent írását a régi és új időkről, amelyben lényegében a jelenkor javára döntött. Az igazságügyi tanácsos az 1513-ban meghalt János dán király uralkodásának idejét tartotta a legnagyszerűbb, legboldogabb kornak.” – így kezdődik Andersen meséje, a Szerencse-tündér sárcipői.

Mint minden vendégségnek, ennek is vége lett egyszer, és a vendégek hazaindultak. Csakhogy a Szerencse-tündér komornája időközben elhelyezett az előszobában kalucsnit, mely oda röpíti azt, aki fölhúzza, ahova vágyik. Knap tanácsosnak sikerült a sajátja helyett ezt a cipőjére húznia. „A sárcipő bűvös ereje azonban egy szempillantás alatt visszaröpítette abba a korba, amelybe leginkább kívánkozott: János királyéba, s ahogy a vendéglátó házból kitette a lábát, bokáig süppedt a sárba, lucsokba, hiszen abban a korban még nem kövezték az utcákat: Micsoda feneketlen sár! – mérgelődött a tanácsos. – Hová tűnt a gyalogjáró? És mért oltották el az utcai lámpákat?”

Közterület-használati díj régen is volt

Manapság van gyalogjáró, az utcák túlnyomó része pormentesített, van közlekedési rend, közlekedésirányítás, hébe-hóba még ellenőrzés is meg szankció. Csakhogy mindez pénzbe kerül. Kerülne, mert annyi pénz a világon sincs – láthatjuk ezt a sok-sok lekopott jelzésen, zebrán, a gödrökön a járdán és az úttesten.

Közjószág a közlekedési infrastruktúra, amit a közösség tart fenn, miközben aki használja, annak ingyen van.

Márpedig ami ingyen van, azt szeretjük túlhasználni. Ez a közlegelő tragédiája, amivel a városi közlekedők nap mint nap találkoznak Budapesten. Lehetne másképp, kezelhetnénk a közlekedési közterületeket klubjószágként is. Használatarányos tagsági díjjal. Volt idő, amikor egy város legalább az idegenektől pénzt szedhetett útjainak használatáért, de azok az idők elmúltak. Nem is olyan régen, 1950-ben. Addig aki a Balatonra autózott a hetes főúton, annak meg kellett fizetnie a vámot, hogy átmehessen Székesfehérváron. Nehézkes volt a beszedése, kapuk kellettek hozzá, csak behajtási díjként volt rá lehetőség, de a rendszer működött.

Napjainkban már nemcsak behajtási díjként, hanem a megtett úttal arányos városi útdíjként is kivethető egy használatarányos klubtagsági díj minden közlekedőre. A különféle navigációs rendszerekhez hasonlóan működő szoftverrel követhető a tarifatérképen a közlekedő útja. Aki használni akarja a közlekedési közterületet, hogy eljusson A-ból B-be, lépjen be a klubba és fizessen!

Mindenkinek be kell lépnie a klubba, annak is, aki gyalog, rolleren vagy biciklin utazik.

Ez az ára, hogy a városi helyváltoztatást a maga teljességében szolgáltatásként lehessen kezelni.

Klubtagként mindenki megválaszthatja, milyen szolgáltatást választ, milyen utazási módon vagy módokon jut el egyik helyről a másikra. Akkor fizeti a legkevesebbet – praktikusan semmit –, ha gyalogol, és akkor a legtöbbet, ha saját tulajdonú gépkocsival utazik.

Pár év, esetleg évtized, és kialakulhat Budapesten ez a – ha nem is idilli – de a mainál jóval elviselhetőbb helyváltoztatási rendszer. Megfelelő tarifarendszerrel minimálisra szorítható vele a magánautós közlekedés. Azok, akik messzebbre igyekeznek a gyaloglással elérhető célpontoknál, különféle szolgáltatások közül választhatnak. Amik között ott van a roller, a bicikli, a sofőr nélküli robot taxi és iránytaxi, villanybusz, villamos, esetleg metró, vonat. Úgy árazva, hogy a kereslet és a kínálat egyensúlyban legyen.

A célpont elé kell lőni!

Mozog a célpont, nem tudjuk, hogy az önvezetés technikája tíz vagy 15, esetleg 20 év múlva teljesedik-e ki annyira, hogy lehetővé váljék az optimalizált városi személyközlekedés. De aki már lőtt mozgó célpontra, az tudja, hogy mindig elé kell célozni. Mire a technika beérik, az előnyeit kihasználó és a hátrányait ellensúlyozó közlekedési rendszernek készen kell állnia. De nemcsak a rendszernek, az utazóközönségnek is.

Hajnal Tünde, Bodor Ádám és Kofrán Gergely írják, hogy bizonyos állami beruházások késlekedése „a szabályozási, korlátozási eszköztár felé tolja a megvalósítható projektcsomag összetételét”.

Van tehát egy ajtó, amin át a közlekedésirányítás átléphet a XX. századi infrastruktúra-építési paradigmából a XXI. századi digitális kapacitáskezelésibe.

Egészítsük ki az átlépést egy kis szemléletformálással, győzzük meg az embereket arról, hogy a klubjószágként, mobilitási szolgáltatásként működtetett városi közlekedés jobb, kényelmesebb, egészségesebb, mint a közjószág tragédiája, a káosz.

Nem oly nehéz.

Volt itt, Budapesten egy Lakógyűlés, melyen mindenki szavazhatott. Volt összesen 136 435 budapesti, aki vette a fáradtságot és a mobiltelefonját és pár perc alatt szavazott a Lánchíd közlekedéséről. 109 148 (kb 80%) olyan, aki nem szeretne rajta nem taxi személyautót látni és 27 287 (kb. 20%) olyan, aki szeretne. A többi budapestinek mindegy volt. Nem járnak arra autóval, de ha mégis, úgy látják, ha mégis arra vetődnek, majd megoldják, átjutnak a Duna egyik partjáról a másikra.

Azt gondolom, hogy a közlekedés mint szolgáltatás elvét, a közlekedési közterületek használatának beárazását is jóval kevesebben ellenzik, mint ahányan elfogadják vagy esetleg támogatják. Különösen, ha elmondják nekik, hogy abból végre lesz pénz olyan Rákóczi útra, amelyen a buszban nem kell attól félni, hogy az ember elharapja a nyelvét utazás közben.

A G7 Holnap „Város és mobilitás” sorozatának szerkesztője Bogár Zsolt és Simon Andrea.

G7 Holnap

Lukács András
2023. augusztus 22. 17:01 Élet

A lényegről kellene beszélni akkor is, amikor a közlekedésről beszélünk

A létünket veszélyeztető klíma- és környezeti válsághoz való alkalmazkodáshoz a városi közlekedést is alapvetően át kell alakítani.

Bogár Zsolt
2023. augusztus 9. 16:23 Élet

Varázsolj kis cilinderből nagy nyulat!

Klímasemlegesség, e-mobilitás, kapacitásszegény infastruktúra - ezek a városi közlekedés problémái.

Jákói Zsófia
2023. július 19. 19:09 Élet

A csomagszállítás is a probléma része városainkban

A népesség növekedése, az online vásárlás térnyerése és a környezeti fenntarthatóság iránti igény komoly kihívás a városi teherszállításban is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.