Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. augusztus 4. 13:13 Élet

Ha fel is oldják ősszel a napelemes stopot, az még nem rendezi a helyzetet

Kiss Ernő, a Napelem Szövetség elnöke az ATV-nek azt mondta, úgy tudja, hogy a kormány októbertől fogja (talán fokozatosan) feloldani azt a tilalmat, hogy az újonnan telepített háztartási napelemes rendszerek áramot táplálhassanak be a közműhálózatba.

Miért fontos ez? A betáplálási lehetőség nagyon lényeges eleme a napelemek telepítésének, nélküle többnyire nem éri meg a beruházás, ám ez tavaly novembertől Magyarországon az új építéseknél nem lehetséges, arra hivatkozva, hogy a magyar elektromos hálózat már nem tud több lakossági áramot fogadni.

Felülnézet: a magyar napelemes piacon nagy a bizonytalanság, főleg az alábbi okok miatt:

  • A tiltásból arra lehet következtetni, hogy a közműhálózatot nem készítették fel időben a napelemes terhelésre.
  • A rezsicsökkentés tavalyi visszafogásakor nem számoltak azzal, hogy ez a lépés tömegesen tereli a napelemek felé a lakosságot, ami megterheli a hálózatot.
  • A betáplálási tiltás bejelentésekor azonban nem mondtak semmit arról, hogy az meddig tart majd.
  • Nem világos, hogy ha októbertől fel lehet oldani a tiltást, akkor miért volt rá ebben a formában szükség, hiszen egy év alatt óriási fejlesztések nem valósultak meg.
  • Tavaly sokan az utolsó pillanatban még beadták a kérelmüket (hogy rájuk ne vonatkozzon a tiltás), ezzel leterhelték az áramszolgáltatókat és a napelem-telepítő cégeket is.
  • Később azonban a beadott kérelmek nagy részéből nem is lett telepítés, részben a telepítők kapacitáshiánya, részben azért, mert a háztartások elhamarkodottan döntöttek.
  • A betáplálás melletti másik fontos tényező, az elszámolás kérdése teljesen rendezetlen.

Alulnézet: a napelemes telepítések tervezéséhez nem elég tudni, hogy lehet-e betáplálni, hanem arra is szükség van, hogy ismert legyen a betáplált és vételezett áram elszámolási módja az ügyfél és az áramszolgáltató között. Erről viszont ma csak annyit tudni, hogy a jelenlegi megoldást (éves szaldó) jövőre már nem lehet majd választani. Ám hogy mi jön helyette, azt a lakosság nem tudja, márpedig ha valaki most azonnal nem kezdi el intézni a telepítést, akkor ebben az évben már aligha tudja befejezni, vagyis kicsúszik a határidőből.

Ez azt jelenti, hogy úgy kellene most sokaknak napelemet telepíteni, hogy nem tudják, milyen áron és milyen időközönként veszik majd meg tőlük azt az áramot, amit betáplálnak. A problémáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikai érdekei miatt csinálta ki a kormány a lakossági napelempiacotA napelemstop tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha a döntéshozók a napi politikai céljaiknak rendelik alá az energia-szakpolitikai kérdéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegint kezdi őrületbe kergetni a napelemben gondolkodókat a kormányÚjra káosz fenyeget, egy fontos határidő lejárta miatt. A háztartások nem tudják, mi lesz jövőre, ezért év végére megrohanhatják a kivitelezőket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet betáplálás napelem szaldóelszámolás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.