Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. augusztus 4. 13:13 Élet

Ha fel is oldják ősszel a napelemes stopot, az még nem rendezi a helyzetet

Kiss Ernő, a Napelem Szövetség elnöke az ATV-nek azt mondta, úgy tudja, hogy a kormány októbertől fogja (talán fokozatosan) feloldani azt a tilalmat, hogy az újonnan telepített háztartási napelemes rendszerek áramot táplálhassanak be a közműhálózatba.

Miért fontos ez? A betáplálási lehetőség nagyon lényeges eleme a napelemek telepítésének, nélküle többnyire nem éri meg a beruházás, ám ez tavaly novembertől Magyarországon az új építéseknél nem lehetséges, arra hivatkozva, hogy a magyar elektromos hálózat már nem tud több lakossági áramot fogadni.

Felülnézet: a magyar napelemes piacon nagy a bizonytalanság, főleg az alábbi okok miatt:

  • A tiltásból arra lehet következtetni, hogy a közműhálózatot nem készítették fel időben a napelemes terhelésre.
  • A rezsicsökkentés tavalyi visszafogásakor nem számoltak azzal, hogy ez a lépés tömegesen tereli a napelemek felé a lakosságot, ami megterheli a hálózatot.
  • A betáplálási tiltás bejelentésekor azonban nem mondtak semmit arról, hogy az meddig tart majd.
  • Nem világos, hogy ha októbertől fel lehet oldani a tiltást, akkor miért volt rá ebben a formában szükség, hiszen egy év alatt óriási fejlesztések nem valósultak meg.
  • Tavaly sokan az utolsó pillanatban még beadták a kérelmüket (hogy rájuk ne vonatkozzon a tiltás), ezzel leterhelték az áramszolgáltatókat és a napelem-telepítő cégeket is.
  • Később azonban a beadott kérelmek nagy részéből nem is lett telepítés, részben a telepítők kapacitáshiánya, részben azért, mert a háztartások elhamarkodottan döntöttek.
  • A betáplálás melletti másik fontos tényező, az elszámolás kérdése teljesen rendezetlen.

Alulnézet: a napelemes telepítések tervezéséhez nem elég tudni, hogy lehet-e betáplálni, hanem arra is szükség van, hogy ismert legyen a betáplált és vételezett áram elszámolási módja az ügyfél és az áramszolgáltató között. Erről viszont ma csak annyit tudni, hogy a jelenlegi megoldást (éves szaldó) jövőre már nem lehet majd választani. Ám hogy mi jön helyette, azt a lakosság nem tudja, márpedig ha valaki most azonnal nem kezdi el intézni a telepítést, akkor ebben az évben már aligha tudja befejezni, vagyis kicsúszik a határidőből.

Ez azt jelenti, hogy úgy kellene most sokaknak napelemet telepíteni, hogy nem tudják, milyen áron és milyen időközönként veszik majd meg tőlük azt az áramot, amit betáplálnak. A problémáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikai érdekei miatt csinálta ki a kormány a lakossági napelempiacotA napelemstop tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha a döntéshozók a napi politikai céljaiknak rendelik alá az energia-szakpolitikai kérdéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegint kezdi őrületbe kergetni a napelemben gondolkodókat a kormányÚjra káosz fenyeget, egy fontos határidő lejárta miatt. A háztartások nem tudják, mi lesz jövőre, ezért év végére megrohanhatják a kivitelezőket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet betáplálás napelem szaldóelszámolás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.