Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. április 19. 10:24 Vállalat

Hogyan lehet napelem-boom Magyarországon, ha egyszer megtiltották a betáplálást?

Rekordnövekedést hozott 2023 első negyedéve a hazai napelempiacon, annak ellenére is, hogy a kormányzat őszi döntése értelmében a lakossági napelemek által megtermelt villamosenergiát nem lehet visszatáplálni a hálózatba.

Számokban: Az előzetes adatok alapján 18450 háztartási napelemes rendszert telepítettek Magyarországon 2023 első három hónapjában (pdf).

  • Bár darabszámban volt már ennél erősebb negyedév, az újonnan beépített 210 megawattnyi kapacitás abszolút rekord.
  • Az adatok különösen annak fényében kiugróak, hogy az első negyedév hagyományosan gyenge szokott lenni a piacon, a csúcs – már csak az időjárási adottságok miatt is – jellemzően a második-harmadik negyedévre esik.

Előzmények: A rekordnövekedés első ránézésre azért lehet érdekes, mert a kormányzat ősszel lényegében ellehetetlenítette a piacot.

  • Míg korábban a napelem által megtermelt, de fel nem használt villamosenergiát a lakosság visszatáplálhatta a hálózatba, novembertől ezt megtiltották. Ez azt jelenti, hogy az otthon termelt áramot vagy azonnal felhasználja az adott háztartás, vagy veszendőbe megy.

Hatások: Igen ám, de a tiltás nem azonnal lépett hatályba, ami soha nem látott igénybejelentési rohamot eredményezett.

  • A napelemes rendszerek iránti kereslet tavaly az otthonteremtési támogatás, majd a rezsiemelés miatt alapból is kiemelkedően nagy volt.
  • A tiltás erre tett rá egy lapáttal: 2022-ben október végéig több százezer igény érkezett a szolgáltatókhoz, miközben év elején összesen 134 ezer napelem volt a hálózaton.

Következmények: A robbanásszerű növekedéssel sem a hálózati cégek (amelyeknek fogadnia kell a betermelt áramot), sem a kivitelezők nem tudták tartani a lépést.

  • Csak egy példa: az E.On cégeihez tavaly az első tíz hónapban 130 ezer új igény futott be, miközben 2022 eleje óta 35 ezer napelemet telepítettek a szolgáltatási területükön.

Mi várható? Ez alapján a piac jó ideig nem fogja utolérni magát, a tavaly őszi roham még hosszú negyedévekig elláthatja munkával a szektor szereplőit.

  • Eközben a kormányzat fokozatosan elkezdheti feloldani a tiltást, erről már rendelet is született.
  • Bár ágazati forrásaink szerint november óta lényegében leálltak az igénylések, a korábbi roham hatása kitarthat addig, amíg a kabinet el nem törli a betáplálási tilalmat.
  • Mostanra teljesen egyértelművé vált, amit szakértők már ősszel is jeleztek. A kormányzati intézkedés teljesen elhibázott döntés volt: ahelyett, hogy enyhítette volna a nyomást a szektoron, illetve a villamosenergia-hálózaton, épp ellentétes hatással járt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat energia napelem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. július 10. 13:31 Közélet, Vállalat

Hiába az állami tulajdon, a budapesti reptér zsúfoltságát még nagyon sokáig nem enyhíti új terminál

A nemrég kivásárolt üzemeltető korábbra tervezte a hármas terminál megvalósítását, de a friss bejelentés szerint erre legalább 2032-ig várni kell.

Stubnya Bence
2024. július 10. 05:02 Közélet, Vállalat

Komoly probléma vagy autóipari kamu, hogy nincs elég elektromos töltő?

A szigorúbb klímavédelmet követelők azzal vádolják az autóipart, hogy ürügyként használja az infrastruktúra hiányát, hogy késleltesse az elektromos átállást. De mit mutatnak a számok?

Torontáli Zoltán
2024. július 9. 16:54 Közélet, Vállalat

A kormány mint biztosítási ügynök: vásárlás után eladás Tiborcznak és az osztrákoknak

A tavalyi eladással messzebbre került a többségi magyar tulajdon a biztosítási szektorban, de most legalább Tiborcz István cégbirodalmát sikerül gyarapítani.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.