Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. április 19. 10:24 Vállalat

Hogyan lehet napelem-boom Magyarországon, ha egyszer megtiltották a betáplálást?

Rekordnövekedést hozott 2023 első negyedéve a hazai napelempiacon, annak ellenére is, hogy a kormányzat őszi döntése értelmében a lakossági napelemek által megtermelt villamosenergiát nem lehet visszatáplálni a hálózatba.

Számokban: Az előzetes adatok alapján 18450 háztartási napelemes rendszert telepítettek Magyarországon 2023 első három hónapjában (pdf).

  • Bár darabszámban volt már ennél erősebb negyedév, az újonnan beépített 210 megawattnyi kapacitás abszolút rekord.
  • Az adatok különösen annak fényében kiugróak, hogy az első negyedév hagyományosan gyenge szokott lenni a piacon, a csúcs – már csak az időjárási adottságok miatt is – jellemzően a második-harmadik negyedévre esik.

Előzmények: A rekordnövekedés első ránézésre azért lehet érdekes, mert a kormányzat ősszel lényegében ellehetetlenítette a piacot.

  • Míg korábban a napelem által megtermelt, de fel nem használt villamosenergiát a lakosság visszatáplálhatta a hálózatba, novembertől ezt megtiltották. Ez azt jelenti, hogy az otthon termelt áramot vagy azonnal felhasználja az adott háztartás, vagy veszendőbe megy.

Hatások: Igen ám, de a tiltás nem azonnal lépett hatályba, ami soha nem látott igénybejelentési rohamot eredményezett.

  • A napelemes rendszerek iránti kereslet tavaly az otthonteremtési támogatás, majd a rezsiemelés miatt alapból is kiemelkedően nagy volt.
  • A tiltás erre tett rá egy lapáttal: 2022-ben október végéig több százezer igény érkezett a szolgáltatókhoz, miközben év elején összesen 134 ezer napelem volt a hálózaton.

Következmények: A robbanásszerű növekedéssel sem a hálózati cégek (amelyeknek fogadnia kell a betermelt áramot), sem a kivitelezők nem tudták tartani a lépést.

  • Csak egy példa: az E.On cégeihez tavaly az első tíz hónapban 130 ezer új igény futott be, miközben 2022 eleje óta 35 ezer napelemet telepítettek a szolgáltatási területükön.

Mi várható? Ez alapján a piac jó ideig nem fogja utolérni magát, a tavaly őszi roham még hosszú negyedévekig elláthatja munkával a szektor szereplőit.

  • Eközben a kormányzat fokozatosan elkezdheti feloldani a tiltást, erről már rendelet is született.
  • Bár ágazati forrásaink szerint november óta lényegében leálltak az igénylések, a korábbi roham hatása kitarthat addig, amíg a kabinet el nem törli a betáplálási tilalmat.
  • Mostanra teljesen egyértelművé vált, amit szakértők már ősszel is jeleztek. A kormányzati intézkedés teljesen elhibázott döntés volt: ahelyett, hogy enyhítette volna a nyomást a szektoron, illetve a villamosenergia-hálózaton, épp ellentétes hatással járt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat energia napelem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Debreczeni Anna
2023. szeptember 28. 13:22 Támogatói tartalom, Vállalat

Az Excel-mentes pénzügy még a jövő zenéje, de már elindultunk felé

Automatizációra, a kollégák képzésére és riportingra terveznek a legtöbbet költeni a CFO-k a következő években

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőri fellügyelet alatt van az Evergrande alapító-vezére, a Country Garden gigantikus veszteséget fog elszenvedni, a hitelezők futhatnak a pénzük után.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 28. 04:34 Vállalat

Logisztikai nyűgből kovácsolt sikeres, profitot termelő vállalkozást a magyar Booklog

A könyvkiadás és -kereskedelem sokszor rögtönzött raktározási megoldásain igyekezett javítani Banyó Péter és Banyó Tamás, aminek egy logisztikai cég alapítása lett a vége.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.