Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. január 30. 13:03 Élet

Sokkal drágábbak lettek a napelemes rendszerek a kormány váratlan húzásai után

A háztartási méretű napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó cégek megpróbálnak alkalmazkodni az új magyarországi szabályokhoz, amelyeket a kormány az elmúlt hónapokban többször is egészen váratlanul változtatott meg. A piacon lévő újabb kivitelezői ajánlatokat nézve számottevő az áremelkedés. Ráadásul még így, drágábban sem éri meg annyira a telepítés, mint korábban.

Felülnézet

A korábban egységes piacot gyakorlatilag három szeletre szabdalta fel a szabályváltozás.

 1. Vannak olyanok, akik szeretnének napelemet, de nem adták be a végső határidő előtt azt a telepítési engedélykérelmet, amely még biztosíthatja, hogy a feleslegben termelt áramot betáplálják a közműhálózatba. Sokan azonban bíznak abban, hogy ez a tiltás csak átmeneti lesz.
 2. Vannak olyanok, akik időben beadták a betáplálásos engedélykérelmet, de még nem építették ki a rendszerüket.
 3. És vannak olyanok, akik a kiszámíthatatlan szabályozási jövő miatt most már inkább eleve olyan rendszert szeretnének, amely teljesen önállóan működik (szigetüzem).

Alulnézet

 • Az első csoportba tartozóknak érdemes legalább részben saját akkumulátorban későbbi használatra eltárolni az éppen feleslegesen megtermelt áramot, illetve egy olyan berendezés is hasznos nekik, amely a lakás aktuális áramfogyasztását minél inkább a napelemek aktuális termeléséhez igazítja (csak akkor kapcsol be a mosógép napközben, ha süt a nap, és van hozzá direktben saját áram).
 • A második csoportba tartozóknál jellemzően újratervezés folyik, mert bár ők még a régi kedvező megoldás (szaldó) szerint számolnak el, pillanatnyilag zavaros, hogy a szaldó éves vagy havi fordulós lesz, és melyik verzió meddig lesz érvényben. Márpedig ez jelentősen ronthatja a megtérülést a korábban általánosan alkalmazott éves szaldóhoz képest.
 • A harmadik csoportnak az elsőnél jóval nagyobb akkumulátorral érdemes számolnia.

Számokban

 • Egy 5 kilowattóra árammennyiség átmeneti eltárolására alkalmas akkumulátor bruttó ára ma több mint egymillió forint, a 10 kilowattórás verzió pedig 2,5 millió forint körül fut.
 • A fenti összegek alapján egy kisebb fogyasztású háztartásnál az akkumulátor szükségessége körülbelül megkétszerezte a költségeket (ahhoz képest, ahol az árak a szabálymódosítások előtt voltak, ebben egyedi eltérések bőven lehetnek).
 • Egy közepes teljesítményű (4 kWp) rendszer ma a fenti első csoportnak körülbelül bruttó 4-4,5 millió forintba kerül, a harmadik csoportba tartozók körülbelül 7 millió forintból hozhatják ki ugyanezt, a második csoport tagjai viszont még kijöhetnek 3 millió forint alatt.
 • Ez a 3 millió forintos ár is jóval magasabb, mint a korábbiak voltak, ennek oka még lehet az infláció és a forintgyengülés, a 4-7 millió forintos sáv azonban egyértelműen a szabályváltozások miatt jelent meg a piacon.

Az összképhez hozzátartozik két további fontos körülmény:

 1. A fenti, megdrágult rendszerek jellemzően már nem képesek arra, ami korábban alapvetés volt: az egész éves villanyszámla lenullázására. A 100 százalékos kiváltás helyett ma már ideális esetben is csak 70-75 százalékot ígérnek a kivitelezők (mert az éves szaldó kivezetése és a betáplálási lehetőség felfüggesztése után még saját akkumulátorral sem lehetséges például a nyáron megtermelt felesleges áramot télig elraktározni).
 2. Időközben az áram ára is a duplájára emelkedett a rezsicsökkentés éves kvótája felett, és senki sem tudja megjósolni, hogy a következő években mi lesz a kvóta határa, és mennyi lesz a kvóta feletti tarifa. Így a jóval drágább napelemmel most egy jóval drágább rezsiszámlát lehet mérsékelni (ha nem is teljesen kiváltani), ami teljesen új helyzetet teremt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikai érdekei miatt csinálta ki a kormány a lakossági napelempiacotA napelemstop tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha a döntéshozók a napi politikai céljaiknak rendelik alá az energia-szakpolitikai kérdéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyit segíthetne egy magyar családnak az erkélyes napelem, ha engednék beüzemelni?Amíg kitart a rezsicsökkentés, addig nem sokat, de a német példa azt mutatja, hogy szabadpiaci viszonyok között nagyon komoly tényezők lettek a mini rendszerek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzt lehetne tenni, hogy a napelemeket megint fogadni tudja a magyar közműhálózatAz áramszolgáltató nem arra van berendezkedve, hogy áramot tároljon, hanem arra, hogy áramot szolgáltasson. A megoldás elvileg nem bonyolult, de a gyakorlatban nehezebb.

Élet megújuló energia napelem szabályváltozás szaldóelszámolás szigetüzem Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Kolozsi Ádám
2023. március 23. 04:34 Élet

Minden tizedfok számít, de hatszor ennyi befektetés kellene a klímaválság megállítására

A legrosszabb forgatókönyv még elkerülhető, de az eddigi lépéseknél sokkal többre van szükség, további késlekedésre egyszerűen nincs idő.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Stubnya Bence
2023. március 25. 04:34 Podcast, Tech

Csak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik – a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjuk

Technológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.