Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. január 30. 13:03 Élet

Sokkal drágábbak lettek a napelemes rendszerek a kormány váratlan húzásai után

A háztartási méretű napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó cégek megpróbálnak alkalmazkodni az új magyarországi szabályokhoz, amelyeket a kormány az elmúlt hónapokban többször is egészen váratlanul változtatott meg. A piacon lévő újabb kivitelezői ajánlatokat nézve számottevő az áremelkedés. Ráadásul még így, drágábban sem éri meg annyira a telepítés, mint korábban.

Felülnézet

A korábban egységes piacot gyakorlatilag három szeletre szabdalta fel a szabályváltozás.

 1. Vannak olyanok, akik szeretnének napelemet, de nem adták be a végső határidő előtt azt a telepítési engedélykérelmet, amely még biztosíthatja, hogy a feleslegben termelt áramot betáplálják a közműhálózatba. Sokan azonban bíznak abban, hogy ez a tiltás csak átmeneti lesz.
 2. Vannak olyanok, akik időben beadták a betáplálásos engedélykérelmet, de még nem építették ki a rendszerüket.
 3. És vannak olyanok, akik a kiszámíthatatlan szabályozási jövő miatt most már inkább eleve olyan rendszert szeretnének, amely teljesen önállóan működik (szigetüzem).

Alulnézet

 • Az első csoportba tartozóknak érdemes legalább részben saját akkumulátorban későbbi használatra eltárolni az éppen feleslegesen megtermelt áramot, illetve egy olyan berendezés is hasznos nekik, amely a lakás aktuális áramfogyasztását minél inkább a napelemek aktuális termeléséhez igazítja (csak akkor kapcsol be a mosógép napközben, ha süt a nap, és van hozzá direktben saját áram).
 • A második csoportba tartozóknál jellemzően újratervezés folyik, mert bár ők még a régi kedvező megoldás (szaldó) szerint számolnak el, pillanatnyilag zavaros, hogy a szaldó éves vagy havi fordulós lesz, és melyik verzió meddig lesz érvényben. Márpedig ez jelentősen ronthatja a megtérülést a korábban általánosan alkalmazott éves szaldóhoz képest.
 • A harmadik csoportnak az elsőnél jóval nagyobb akkumulátorral érdemes számolnia.

Számokban

 • Egy 5 kilowattóra árammennyiség átmeneti eltárolására alkalmas akkumulátor bruttó ára ma több mint egymillió forint, a 10 kilowattórás verzió pedig 2,5 millió forint körül fut.
 • A fenti összegek alapján egy kisebb fogyasztású háztartásnál az akkumulátor szükségessége körülbelül megkétszerezte a költségeket (ahhoz képest, ahol az árak a szabálymódosítások előtt voltak, ebben egyedi eltérések bőven lehetnek).
 • Egy közepes teljesítményű (4 kWp) rendszer ma a fenti első csoportnak körülbelül bruttó 4-4,5 millió forintba kerül, a harmadik csoportba tartozók körülbelül 7 millió forintból hozhatják ki ugyanezt, a második csoport tagjai viszont még kijöhetnek 3 millió forint alatt.
 • Ez a 3 millió forintos ár is jóval magasabb, mint a korábbiak voltak, ennek oka még lehet az infláció és a forintgyengülés, a 4-7 millió forintos sáv azonban egyértelműen a szabályváltozások miatt jelent meg a piacon.

Az összképhez hozzátartozik két további fontos körülmény:

 1. A fenti, megdrágult rendszerek jellemzően már nem képesek arra, ami korábban alapvetés volt: az egész éves villanyszámla lenullázására. A 100 százalékos kiváltás helyett ma már ideális esetben is csak 70-75 százalékot ígérnek a kivitelezők (mert az éves szaldó kivezetése és a betáplálási lehetőség felfüggesztése után még saját akkumulátorral sem lehetséges például a nyáron megtermelt felesleges áramot télig elraktározni).
 2. Időközben az áram ára is a duplájára emelkedett a rezsicsökkentés éves kvótája felett, és senki sem tudja megjósolni, hogy a következő években mi lesz a kvóta határa, és mennyi lesz a kvóta feletti tarifa. Így a jóval drágább napelemmel most egy jóval drágább rezsiszámlát lehet mérsékelni (ha nem is teljesen kiváltani), ami teljesen új helyzetet teremt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikai érdekei miatt csinálta ki a kormány a lakossági napelempiacotA napelemstop tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha a döntéshozók a napi politikai céljaiknak rendelik alá az energia-szakpolitikai kérdéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyit segíthetne egy magyar családnak az erkélyes napelem, ha engednék beüzemelni?Amíg kitart a rezsicsökkentés, addig nem sokat, de a német példa azt mutatja, hogy szabadpiaci viszonyok között nagyon komoly tényezők lettek a mini rendszerek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzt lehetne tenni, hogy a napelemeket megint fogadni tudja a magyar közműhálózatAz áramszolgáltató nem arra van berendezkedve, hogy áramot tároljon, hanem arra, hogy áramot szolgáltasson. A megoldás elvileg nem bonyolult, de a gyakorlatban nehezebb.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet megújuló energia napelem szabályváltozás szaldóelszámolás szigetüzem Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.