Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. december 15. 09:21 Tech, Vállalat

Ezt lehetne tenni, hogy a napelemeket megint fogadni tudja a magyar közműhálózat

Másfél hónappal ezelőtt a kormány hirtelen bejelentette, hogy a lakosság novembertől már csak úgy telepíthet napelemes rendszereket, hogy a feleslegben megtermelt áramot nem engedik feltölteni a közműhálózatra. Mivel így (saját akkumulátor híján) nem lehet a nappal feleslegben termelt áramot például este vagy éjszaka elhasználni, a lakossági napelemek telepítése csaknem értelmetlenné, túl drágává vált.

Hamar az is kiderült, hogy a kormány döntése mögött egy elég egyszerű ok húzódik meg, viszonylag rövid idő alatt olyan sok lett a napelemes áramtermelés az országban, hogy az elektromos hálózat ma már nem tudja megfelelően lekezelni ezt az erősen hullámzó betáplálási igényt. Amikor országszerte süt a nap, mindenhol termelnek a napelemek (PV), amit az erőművek betáplálnának, a hálózat működését ekkor lokálisan túlfeszültségek vagy túlterhelések zavarhatják meg.

Amint azt korábbi cikkünkben bemutattuk, a probléma annyira nem váratlan, hogy a magyar fejlesztési stratégiák is sok éve számolnak vele, a helyzet azonban ennek ellenére is az lett, hogy a lakossági és az ipari napelemes rendszerek felfutása Magyarországon olyan gyors, amelynek tempóját a hálózatfejlesztés nem követte.

A kormány a betáplálást nem eltörölte, hanem bizonytalan időre felfüggesztette. Amíg a hálózat nem egészül ki olyan okos rendszerekkel, amelyek az erősen ingadozó termelésű napelemeket szabályozni tudják, addig a lakosság számára a maximális PV-rendszer adta haszon kiaknázása ellehetetlenül. Mennyi ideig tarthat ez az állapot, és mit kellene csinálnunk – ezzel a kérdéssel fordultam az elektromos infrastruktúrák és rendszerek egyik vezető szakértő cégéhez, a Siemenshez.

Balasa Levente, a téma szakértője szerint egyáltalán nem egyedülálló a probléma, annak ellenére sem, hogy a magyarhoz hasonló betáplálási felfüggesztésről más országban egyelőre nem tudunk. Ám ha gondolatban hátrébb lépünk egyet, akkor elvi-szakmai alapon az ok mindenhol hasonló: az áramszolgáltatók a történetük során soha nem arra koncentráltak, hogy áramot tároljanak, hanem arra, hogy áramot szolgáltassanak. Lehetőleg ott, ahol éppen kell, és pontosan annyit, amennyit éppen szükséges. A lakosság és a céges fogyasztók is régóta evidensnek veszik, hogy csatlakozási kérelmeiket átfutással ugyan, de viszonylag akadálymentesen engedélyezik, és ha bedugják a konnektorba a készülékeiket, akkor igény szerint jön az áram.

Az ellátás biztonsága az, amire az áramszolgáltatók a legfőbb fókuszt helyezik még ma is, és pont emiatt bizonyul adott pillanatban ésszerű lépésnek az ingadozó PV termelés korlátozása

– magyarázta nekünk a Siemens szakértője.

A rendszer most úgy működik, hogy ha a napelemes rendszer érzékelése szerint tl magassá válik a feszültség egy adott betáplálási ponton, akkor a hálózatba betápláló inverterek automatikusan leválnak a hálózatról, vagyis egyszerűen (átmenetileg) lekapcsolják magukat a hálózatból. Ez senkinek sem jó megoldás, kényszer, de pillanatnyilag még ott tartunk, hogy a lekapcsolásnak nincs alternatívája. Az egyik cél lehetne ebben az esetben a szabályozás alkalmazása: ha túl sok PV termelés van a hálózat egy adott szektorában, akkor legyen annyira „okos” felettes rendszer, hogy lekapcsolás helyett visszaszabályozza a betáplálásokat az igények szerint.

Amit egyébként Magyarországon is látunk, abban sok újdonság nincs: az elmúlt pár évben a fosszilis energiaforrásoktól nagy iramban kezdtünk elkanyarodni a különböző megújulók felé, és ennek része nálunk többek között a napelemes boom. Más országokban a szélenergia is jelentős, ami egyrészt hasonlóan problémás, hiszen ingadozó a termelése, másrészt viszont kiegészítheti a napelemes rendszerek termelését.

Az Európai Unió célja az, hogy 2050-re szén-dioxid semleges gazdasága legyen, ehhez pedig a rengeteg megújuló energiaforrás is kell. A technológiai fejlődés ütemét azonban a szakemberek sem találták el. A 2010-es World Energy Outlook kiadványban például még azt feltételezték, hogy 2035-ig 400 gigawatt teljesítményt fognak Európában napelemekből telepíteni, de ez az érték már 2017-ben 410 gigawatt volt, 2020-ra pedig 740 gigawatt lett. És ez még korántsem a növekedés vége, ami összességében azt jelenti, hogy a hálózatüzemeltetőknek erősen meg kell küzdeniük ennek az energiamennyiségnek a kezelésével.

Magyarországon e trend mellett gőzerővel megy egy másik folyamat is: a legújabb iparosítási hullám, amelynek leglátványosabb elemei a sorra épülő gigantikus méretű akkumulátorgyárak és autóipari beszállító üzemek. A probléma emiatt hálózati oldalról hatványozódik: mivel az új gyárakat a kormány érthető okokból igyekszik az országnak azokra a területeire vinni, amelyek ipari szempontból még kevésbé fejlettnek számítanak, ez egyben azt is jelenti, hogy olyan helyeken lép fel hirtelen óriási áramszolgáltatási igény, ahol a közműhálózat erre nincs kellően „felkészülve”.

Tipikus probléma, hogy a befektető megállapodik arról, hogy Magyarországra jön, és vállalja, hogy 1-2 éven belül elindul egy zöldmezős beruházással, de a közműhálózat helyi fejlesztéséhez inkább 2-3 évre lenne szükség. Ez így nem jön össze, a hálózatüzemeltető nem tud mit kezdeni azzal, hogy egyszerre feleljen meg minden igénynek.

Fejlesztési kényszer van, a beruházásokkal tartani kell a ritmust, ezt pedig mi a Siemensnél leginkább úgy tudjuk elképzelni, hogy ha új technológiai alapokra helyezzük a fejlesztéseket. Paradigmaváltás lenne például, ha sok esetben a konténeres (ún. e-house) megoldásokra állnánk át

– mondja Balasa Levente, a Siemens Zrt. Smart Infrastructure divíziójának vezetője.

A konténeres alállomásokkal kivitelezési időt lehetne nyerni, mert ezeket nem a helyszínen kell megépíteni, hanem egy előre jól meghatározott igény szerint központilag lehet legyártani és letesztelni, majd egyszerűen „lerakni” az adott helyszínre. Ezzel a helyszíni kivitelezés nagymértékben egyszerűsödik és az adott beruházás megvalósulási üteméhez a hálózatfejlesztési projekt is igazodni tud, azaz az ipari befektető új gyárának termelését hamarabb be tudja indítani. Ehhez az e-house-rendszer szerinti megoldáshoz azonban a projekt tervezése során hatványozott figyelmet kell fordítani, valamint az utólagos módosítások lekezelése a helyszínre szállított, készre szerelt e-house esetében igen körülményes lehet.

A napelemeknél szintén más szemléletre kell váltania a szolgáltatónak. A lakossági és ipari napelem tulajdonosoknak az a gazdasági érdeke, hogy minél több áramot termeljenek, de ez a termelés nem veszélyeztetheti a hálózat biztonságos üzemét. A fenntartható megoldás a betermelés okos eszközökkel való szabályozása lehet.

A hálózat fejlesztéshez a Siemens szakértői szerint egyértelműen „rengeteg” pénz kell. A most felálló energetikai minisztérium egyik fő feladata várhatóan ennek a fejlesztésnek a menedzselése lesz.

A hálózatfejlesztések során az okos eszközök, a digitális technológiák és az e-house koncepció országos alkalmazásával lehetséges lesz a gyors és okos hálózatfejlesztés, így mérettől függetlenül a nagyszámú naperőmű szabályozott működtetése ezáltal biztosítva az új csatlakozási igények jövőbeli zökkenőmentes engedélyezését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magasabb rezsi elleni védelem helyett meg nem térülő befektetéssé válik a háztartási napelemLegalábbis azok számára, akik még az engedélyezési eljárást sem indították el. A kormány valószínűleg éppen tönkre tesz egy egész iparágat, szinte egyik pillanatról a másikra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyit segíthetne egy magyar családnak az erkélyes napelem, ha engednék beüzemelni?Amíg kitart a rezsicsökkentés, addig nem sokat, de a német példa azt mutatja, hogy szabadpiaci viszonyok között nagyon komoly tényezők lettek a mini rendszerek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikai érdekei miatt csinálta ki a kormány a lakossági napelempiacotA napelemstop tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha a döntéshozók a napi politikai céljaiknak rendelik alá az energia-szakpolitikai kérdéseket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat áram betáplállás fejlesztés hálózat napelem Siemens Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.