Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. november 5. 13:43 Adat

Gyorsan romlik a járványhelyzet, Szlovákiában már teljes zárásról beszélnek

A járvány töretlenül erősödött a visegrádi régióban a héten, az új esetek hétnapos mozgóátlaga Szlovákiában újabb rekordot ért el, de a térség többi országában is meredeken növekszik.

Mivel e mutató alakulása erősen függ az egyes országok tesztelési gyakorlatától, leginkább a változások dinamikáját érdemes összehasonlítani, amit a reprodukciós ráta*E statisztikából kiderül, hogy egy beteg hány egészséges embert fertőz meg átlagosan. is jellemez. Ez a napokban a világszerte Magyarországon volt a legmagasabb, és Csehország is a harmadik helyre jutott a szomorú rangsoron.

A fertőzésszámok alapján a tesztelési protokoll különbségein túl a vakcináció hatása miatt is nehézkes a járványhelyzet országok közötti összehasonlítása – Rusvai Miklós virológus szerint előbb-utóbb mindenkinek át kell esnie a fertőzésen, aminek súlyosságát az oltások csökkentik. A halálozási adatok tehát jobban kifejezik a járvány erejét, és e tekintetben a régióban Magyarország áll a legrosszabbul, ahol a legutolsó adatok szerint lakosságarányosan a vírushoz már több mint kétszer annyi haláleset kötődik, mint Csehországban és Lengyelországban.

Az oltottak aránya továbbra is nagyon lassan nő a régióban, az első oltástól a teljes védettség kialakulásáig szükséges többhetes időtartam miatt pedig még ha a fokozódó járványveszély és az oltást szorgalmazó kormányzati intézkedések következtében többen szánnák is rá magukat a szérumok beadatására, annak hatása csak sokára mutatkozhatna meg a fenti statisztikákban.

Éppen ezért egyre több szó esik a korlátozásokról a régió országaiban. Szlovákiában a jövő héttel a járások közel fele a legsúlyosabb járványügyi helyzetet jelölő fekete besorolásba a kerül a Covid-automata szerint, ami többek között az esküvők és egyéb ünnepségek tilalmával és az éttermek bezárásával jár. Vladimír Lengvarský, az ország egészségügyi minisztere a karácsony előtti teljes lezárás lehetőségét is felvetette a héten.

Adam Vojtěch, a cseh egészségügyi miniszter szerint egyelőre az eddigi intézkedések – például az éttermek, kocsmák látogatásának védettséghez kötése – hatékonyabb betartatásával kellene elejét venni a járvány erősödésének. A kormány ugyanakkor arra biztatja a munkáltatókat, hogy ahol csak lehetséges, térjenek át az otthoni munkavégzésre.

Lengyelországban az egészségügyi miniszter egy korábbi nyilatkozata szerint a szigorításokra akkor kerülhet sor, ha a naponta regisztrált új fertőzöttek száma tartósan meghaladja a hétezret. Az esetszám hétnapos mozgóátlaga most már a nyolcezret közelíti, a héten Piotr Müller kormányszóvivő azonban még csak annyit jelzett, hogy regionális intézkedések bevezetését fontolgatják a hatóságok. Adam Niedzielski az egészségügyi minisztérium részéről elmondta a napokban továbbá, hogy számításaik szerint november végén, december elején tetőzhet a mostani hullám.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy emelkednek a közép-európai járványgörbék, mint februárbanMagyarország lehagyta Szlovákiát a fertőzéshez köthető halálesetek naponkénti, lakosságarányos számát nézve, de Cseh- és Lengyelországban is gyorsan romlik a helyzet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTombol a járvány Kelet-Európában, de Magyarország nem szigorít, hanem enyhítA román kórházakban Bergamót idéző állapotok uralkodnak, Lettország zár, Csehországban és Lengyelországban is korlátozások jöhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár éttermeket és edzőtermeket zárnak be a járvány miatt SzlovákiábanTovábbra is Szlovákia szenvedi meg leginkább a járvány őszi felfutását, öt járásban a jövő héttől kezdődnek a bezárások.

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2021. december 2. 16:38 Adat

Már Matolcsy György is az uniós élmezőnybe várja a jövő évi magyar inflációt

Csak Lengyelországban vár az Európai Bizottság jövőre a Matolcsy György által nemrég emlegetett öt százalékosnál magasabb inflációt jövőre.

Váczi István
2021. november 30. 16:08 Adat

Az egyik vakcinából már kétszer többet passzoltunk el külföldre, mint amennyit itthon beadtak

Idehaza hónapok óta alig használják az Astrazeneca készítményét, így nem csoda, hogy a kormány külföldön kezdett helyet keresni a rövid szavatossági idejű készleteknek.

Bucsky Péter
2021. november 30. 06:48 Adat, Vállalat

Túl sok magyar cég szokott rá az uniós pénzre ahelyett, hogy jobban akarna dolgozni

A számok azt mutatják, hogy a járadékvadászat a magyar üzleti élet kedvelt, de most már elég káros sportja lett.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. december 2. 16:05 Közélet

Mi lesz a fővárosi közvilágítással, miután az ahhoz áramot szolgáltató cég bedőlt?

Decemberben elég sokba fog kerülni a közvilágítás Budapesten, utána azonban a rezsicsökkentett áron venné az áramot a főváros.

Orbán Krisztián
2021. december 2. 06:35 Közélet

Nincs felzárkózás érdekegyesítés nélkül

A GDP-növekedéséből a többség semmit nem érzékel. A felzárkózást a társadalom nagy része számára kifizetődővé kell tenni – írja Orbán Krisztián közgazdász.

Karsai Gábor
2021. december 1. 16:11 Közélet

A következő kormányra hagyott örökség

Úgy tűnik, a kormányt elhagyta lassan egy évtizede tartó szerencséje, választási-politikai szempontból nincs most jó megoldás a gazdasági problémákra.