Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. november 5. 13:43 Adat

Gyorsan romlik a járványhelyzet, Szlovákiában már teljes zárásról beszélnek

A járvány töretlenül erősödött a visegrádi régióban a héten, az új esetek hétnapos mozgóátlaga Szlovákiában újabb rekordot ért el, de a térség többi országában is meredeken növekszik.

Mivel e mutató alakulása erősen függ az egyes országok tesztelési gyakorlatától, leginkább a változások dinamikáját érdemes összehasonlítani, amit a reprodukciós ráta*E statisztikából kiderül, hogy egy beteg hány egészséges embert fertőz meg átlagosan. is jellemez. Ez a napokban a világszerte Magyarországon volt a legmagasabb, és Csehország is a harmadik helyre jutott a szomorú rangsoron.

A fertőzésszámok alapján a tesztelési protokoll különbségein túl a vakcináció hatása miatt is nehézkes a járványhelyzet országok közötti összehasonlítása – Rusvai Miklós virológus szerint előbb-utóbb mindenkinek át kell esnie a fertőzésen, aminek súlyosságát az oltások csökkentik. A halálozási adatok tehát jobban kifejezik a járvány erejét, és e tekintetben a régióban Magyarország áll a legrosszabbul, ahol a legutolsó adatok szerint lakosságarányosan a vírushoz már több mint kétszer annyi haláleset kötődik, mint Csehországban és Lengyelországban.

Az oltottak aránya továbbra is nagyon lassan nő a régióban, az első oltástól a teljes védettség kialakulásáig szükséges többhetes időtartam miatt pedig még ha a fokozódó járványveszély és az oltást szorgalmazó kormányzati intézkedések következtében többen szánnák is rá magukat a szérumok beadatására, annak hatása csak sokára mutatkozhatna meg a fenti statisztikákban.

Éppen ezért egyre több szó esik a korlátozásokról a régió országaiban. Szlovákiában a jövő héttel a járások közel fele a legsúlyosabb járványügyi helyzetet jelölő fekete besorolásba a kerül a Covid-automata szerint, ami többek között az esküvők és egyéb ünnepségek tilalmával és az éttermek bezárásával jár. Vladimír Lengvarský, az ország egészségügyi minisztere a karácsony előtti teljes lezárás lehetőségét is felvetette a héten.

Adam Vojtěch, a cseh egészségügyi miniszter szerint egyelőre az eddigi intézkedések – például az éttermek, kocsmák látogatásának védettséghez kötése – hatékonyabb betartatásával kellene elejét venni a járvány erősödésének. A kormány ugyanakkor arra biztatja a munkáltatókat, hogy ahol csak lehetséges, térjenek át az otthoni munkavégzésre.

Lengyelországban az egészségügyi miniszter egy korábbi nyilatkozata szerint a szigorításokra akkor kerülhet sor, ha a naponta regisztrált új fertőzöttek száma tartósan meghaladja a hétezret. Az esetszám hétnapos mozgóátlaga most már a nyolcezret közelíti, a héten Piotr Müller kormányszóvivő azonban még csak annyit jelzett, hogy regionális intézkedések bevezetését fontolgatják a hatóságok. Adam Niedzielski az egészségügyi minisztérium részéről elmondta a napokban továbbá, hogy számításaik szerint november végén, december elején tetőzhet a mostani hullám.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy emelkednek a közép-európai járványgörbék, mint februárbanMagyarország lehagyta Szlovákiát a fertőzéshez köthető halálesetek naponkénti, lakosságarányos számát nézve, de Cseh- és Lengyelországban is gyorsan romlik a helyzet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTombol a járvány Kelet-Európában, de Magyarország nem szigorít, hanem enyhítA román kórházakban Bergamót idéző állapotok uralkodnak, Lettország zár, Csehországban és Lengyelországban is korlátozások jöhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár éttermeket és edzőtermeket zárnak be a járvány miatt SzlovákiábanTovábbra is Szlovákia szenvedi meg leginkább a járvány őszi felfutását, öt járásban a jövő héttől kezdődnek a bezárások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.