Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. október 29. 11:15 Adat

Úgy emelkednek a közép-európai járványgörbék, mint februárban

A héten tovább erősödött a járvány a visegrádi régióban, az eddig legsúlyosabb helyzetben lévő Szlovákiában csütörtökön az eddigiekben sosem tapasztalt szintre emelkedett az új esetek hét napos mozgóátlaga. E mutatót nézve Csehországban is a járvány újult lendületét láthatjuk, és a járványgörbe Magyarországon is meredeken ível felfelé, már az esetszámok hétnapos mozgóátlaga is az áprilisi időszakra emlékeztet. A járvány Lengyelországban is felfutóban van, igaz, az ottani statisztikák szerint valamivel mérsékeltebb ütemben.

Az országonként eltérő tesztelési gyakorlatra kevésbé érzékeny halálozási adatok szerint az utóbbi néhány napban már Magyarországon mondható a leginkább aggasztónak a helyzet. A vírushoz köthető halálesetek száma a május végi időszakot idézi, és régiós összehasonlításban meredek ütemben emelkedik. Az ősz elején még Szlovákiát emelhettük ki a végzetes kimenetelű esetek alapján is, októberre viszont ingadozásokkal ugyan, de alapvetően stagnálásba fordult a szlovák halálozási görbe.

Az oltásokkal a vírussal szemben teljes védettséget szerzők aránya továbbra is csak  nagyon lassú ütemben nő. Míg az unió egészét nézve szeptember eleje óta közel hét százalékponttal nőtt az oltottak aránya, addig a visegrádi országokban mindössze 2-3 százalékpontnyi javulás történt.

A szlovák kormány egyelőre kitart a jelenléti oktatás mellett, csak azokat az osztályokat állítják át távoktatásra, amelyekben sok a fertőzött. Az ország oktatási minisztere, Branislav Gröhling az ünnepek közeledtével arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthon, kerüljék az utazást és a másokkal való találkozásokat, hogy a tömeges iskolabezárás elkerülhető legyen. A nyáron indult vakcinalottó program mindeközben szombaton véget ér.

Csehországban több szolgáltatás igénybevételéhez szükséges a védettség vagy friss negatív teszteredmény igazolása, ez utóbbi elfogadásának feltételein azonban szigorított a kormány. A járvány erősödése esetén pedig a munkahelyeken is előírhatják ezeket, hasonlóan a tegnap bejelentett magyarországi intézkedésekhez, amelyek szerint a munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak, továbbá a tömegközlekedésben ismét kötelező lesz a maszkviselés, és látogatási tilalom lép életbe a kórházakban.

A lengyel egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski hétfői nyilatkozata szerint az országban akkor kerül napirendre a szigorítások kérdése, ha a naponta regisztrált új fertőzöttek száma tartósan meghaladja a hétezret. Niedzielski várakozásai szerint a döntésekre november elején kerülhet sor – jelenleg az esetszám hétnapos mozgóátlaga 6098 fő –, és annyit elöljáróban elárult, hogy kijárási korlátozást nem tervez a kormány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTombol a járvány Kelet-Európában, de Magyarország nem szigorít, hanem enyhítA román kórházakban Bergamót idéző állapotok uralkodnak, Lettország zár, Csehországban és Lengyelországban is korlátozások jöhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár éttermeket és edzőtermeket zárnak be a járvány miatt SzlovákiábanTovábbra is Szlovákia szenvedi meg leginkább a járvány őszi felfutását, öt járásban a jövő héttől kezdődnek a bezárások.

Adat fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2021. december 2. 16:38 Adat

Már Matolcsy György is az uniós élmezőnybe várja a jövő évi magyar inflációt

Csak Lengyelországban vár az Európai Bizottság jövőre a Matolcsy György által nemrég emlegetett öt százalékosnál magasabb inflációt jövőre.

Váczi István
2021. november 30. 16:08 Adat

Az egyik vakcinából már kétszer többet passzoltunk el külföldre, mint amennyit itthon beadtak

Idehaza hónapok óta alig használják az Astrazeneca készítményét, így nem csoda, hogy a kormány külföldön kezdett helyet keresni a rövid szavatossági idejű készleteknek.

Bucsky Péter
2021. november 30. 06:48 Adat, Vállalat

Túl sok magyar cég szokott rá az uniós pénzre ahelyett, hogy jobban akarna dolgozni

A számok azt mutatják, hogy a járadékvadászat a magyar üzleti élet kedvelt, de most már elég káros sportja lett.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. december 2. 16:05 Közélet

Mi lesz a fővárosi közvilágítással, miután az ahhoz áramot szolgáltató cég bedőlt?

Decemberben elég sokba fog kerülni a közvilágítás Budapesten, utána azonban a rezsicsökkentett áron venné az áramot a főváros.

Orbán Krisztián
2021. december 2. 06:35 Közélet

Nincs felzárkózás érdekegyesítés nélkül

A GDP-növekedéséből a többség semmit nem érzékel. A felzárkózást a társadalom nagy része számára kifizetődővé kell tenni – írja Orbán Krisztián közgazdász.

Karsai Gábor
2021. december 1. 16:11 Közélet

A következő kormányra hagyott örökség

Úgy tűnik, a kormányt elhagyta lassan egy évtizede tartó szerencséje, választási-politikai szempontból nincs most jó megoldás a gazdasági problémákra.