Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. október 29. 11:15 Adat

Úgy emelkednek a közép-európai járványgörbék, mint februárban

A héten tovább erősödött a járvány a visegrádi régióban, az eddig legsúlyosabb helyzetben lévő Szlovákiában csütörtökön az eddigiekben sosem tapasztalt szintre emelkedett az új esetek hét napos mozgóátlaga. E mutatót nézve Csehországban is a járvány újult lendületét láthatjuk, és a járványgörbe Magyarországon is meredeken ível felfelé, már az esetszámok hétnapos mozgóátlaga is az áprilisi időszakra emlékeztet. A járvány Lengyelországban is felfutóban van, igaz, az ottani statisztikák szerint valamivel mérsékeltebb ütemben.

Az országonként eltérő tesztelési gyakorlatra kevésbé érzékeny halálozási adatok szerint az utóbbi néhány napban már Magyarországon mondható a leginkább aggasztónak a helyzet. A vírushoz köthető halálesetek száma a május végi időszakot idézi, és régiós összehasonlításban meredek ütemben emelkedik. Az ősz elején még Szlovákiát emelhettük ki a végzetes kimenetelű esetek alapján is, októberre viszont ingadozásokkal ugyan, de alapvetően stagnálásba fordult a szlovák halálozási görbe.

Az oltásokkal a vírussal szemben teljes védettséget szerzők aránya továbbra is csak  nagyon lassú ütemben nő. Míg az unió egészét nézve szeptember eleje óta közel hét százalékponttal nőtt az oltottak aránya, addig a visegrádi országokban mindössze 2-3 százalékpontnyi javulás történt.

A szlovák kormány egyelőre kitart a jelenléti oktatás mellett, csak azokat az osztályokat állítják át távoktatásra, amelyekben sok a fertőzött. Az ország oktatási minisztere, Branislav Gröhling az ünnepek közeledtével arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthon, kerüljék az utazást és a másokkal való találkozásokat, hogy a tömeges iskolabezárás elkerülhető legyen. A nyáron indult vakcinalottó program mindeközben szombaton véget ér.

Csehországban több szolgáltatás igénybevételéhez szükséges a védettség vagy friss negatív teszteredmény igazolása, ez utóbbi elfogadásának feltételein azonban szigorított a kormány. A járvány erősödése esetén pedig a munkahelyeken is előírhatják ezeket, hasonlóan a tegnap bejelentett magyarországi intézkedésekhez, amelyek szerint a munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak, továbbá a tömegközlekedésben ismét kötelező lesz a maszkviselés, és látogatási tilalom lép életbe a kórházakban.

A lengyel egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski hétfői nyilatkozata szerint az országban akkor kerül napirendre a szigorítások kérdése, ha a naponta regisztrált új fertőzöttek száma tartósan meghaladja a hétezret. Niedzielski várakozásai szerint a döntésekre november elején kerülhet sor – jelenleg az esetszám hétnapos mozgóátlaga 6098 fő –, és annyit elöljáróban elárult, hogy kijárási korlátozást nem tervez a kormány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTombol a járvány Kelet-Európában, de Magyarország nem szigorít, hanem enyhítA román kórházakban Bergamót idéző állapotok uralkodnak, Lettország zár, Csehországban és Lengyelországban is korlátozások jöhetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár éttermeket és edzőtermeket zárnak be a járvány miatt SzlovákiábanTovábbra is Szlovákia szenvedi meg leginkább a járvány őszi felfutását, öt járásban a jövő héttől kezdődnek a bezárások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.