Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. október 15. 11:13 Adat

Már éttermeket és edzőtermeket zárnak be a járvány miatt Szlovákiában

A héten is folytatódott a járvány újabb felfutása a visegrádi országokban. A helyzet továbbra is Szlovákiában a legaggasztóbb, ahol a vakcináció ellenére is több mint negyven százalékkal magasabbak voltak a napi esetszámok az elmúlt pár napban, mint tavaly ugyanekkor, a régiós szomszédokhoz képest pedig több mint kétszer annyi beteget azonosítanak.

A kórházak terheltsége is fokozódik, különösen Szlovákiában, de már Magyarországon is megütötte a kormányzat ingerküszöbét a kezelésre szoruló betegek növekvő száma: a héten kiderült, hogy Kásler Miklós október 6-án visszarendelte az intenzív osztályokra a szakorvosjelölteket a külső képzőhelyeikről, vélhetően a járványhelyzet miatt.Az elmúlt hetekben a koronavírus-fertőzéshez kapcsolódó halálesetek száma is növekedésnek indult, a napok kedvező fejleménye azonban, hogy a Szlovákiában tapasztalt kiemelkedően gyors emelkedés megtorpant. A többi visegrádi országban ugyanakkor lassan, de továbbra is felfelé tart a halálozási mutató.

A járvány fellángolása egyelőre úgy látszik, hogy nem javít az oltakozási hajlandóságon. A teljes oltási soron túlesett emberek aránya szeptember eleje óta 2-3 százalékponttal javult a térségben, míg az unió egészében 5 százalékponttal emelkedett az oltottak részesedése. Szlovákia helyzete mindenesetre egyértelműen mutatja az oltások jelentőségét, ugyanis a legrosszabb járványmutatókkal jellemezhető országban messze a legkevesebben vették fel az oltásokat régiós összehasonlításban.

A romló statisztikák egyelőre még érdemi szigorításokat nem vontak maguk után egyik visegrádi országban sem – persze érdemes felidézni, hogy tavaly is október második felében, illetve november elején kezdtek komolyabb lépéseket tenni a környékbeli kormányok a fertőzések megfékezésére. Igaz, az országosnál szűkebb léptékű, ámde jelentősebb korlátozásokra már van példa, Szlovákiában egyes járásokban a jövő héten már bezárják az éttermeket, a szállodákat és a konditermeket. 

Adat fertőzöttek száma járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.

Hajdu Miklós
2021. december 3. 15:35 Adat

Fordultak a visegrádi járványgörbék, megtorpant a meredek felfutás

Úgy néz ki, elérkezett a járványhullám tetőzése a régióban, a fertőzöttek napi száma még mindig magas, de legalább már nem növekszik.

Fontos

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Stubnya Bence
2021. december 3. 16:17 Vállalat

A világ legnagyobb ételkiszállító cégei küzdenek egymással a magyar piacon

Az amerikai piac csaknem 60 százalékát uraló cég veszi meg a Woltot, így már a világ harmadik és negyedik legnagyobb szereplői állnak a két vezető hazai szolgáltató mögött.

Bucsky Péter
2021. december 3. 06:05 Vállalat

Halsperma-minősítéstől az űrbe: a közbeszerzési bajnok 4iG útja a legnagyobb magyar cégek közé

Ha minden tervezett felvásárlás megvalósul, a 4iG a magyar informatikai piac éllovasa lesz, jövőre akár 300 milliárd forint feletti árbevétel is összejöhet.