Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A fogyasztásra rendkívüli, a munkajövedelemre átlagos, a nyereségre pedig kifejezetten visszafogott közterheket ró a magyar adórendszer régiós összehasonlításban, derült ki a Mazars adótanácsadó idei, Németországtól Kazahsztánig 25 országot összehasonlító felméréséből. Az évente összeállított jelentés idei kiadása az adókulcsok stabilitására is rámutat, vagyis

mostanra nagyjából kiderült, meddig lehet lemenni például a béreket illető adókulcsokkal.

Miért fontos ez? A nemzetközi befektetési döntések során az egyik kulcstényező az egyes országok adórendszere. E tekintetben Magyarország üzenete egyértelmű a társasági adó 9 százalékos kulcsával, ami páratlanul alacsony az unióban: a nagy nyereséget realizáló vállalatoknak az ország rendkívül kedvező körülményeket biztosít.

  • Ennek részben az az ára, hogy a fogyasztásra rakódó terhek – nevezetesen az áfa 27 százalékos kulcsa – az egész régióban rekordszintű. Az áfára támaszkodó adórendszer kialakítása mellett szólt továbbá a forgalmi adóbevételek kiszámíthatósága és stabilitása, a hatékony beszedését ráadásul a NAV kifejezetten innovatív módszerei is segítik.

Igen, de: a Magyarországot extrém mértékben sújtó infláció miatt csökkent az életszínvonal, mérséklődött a fogyasztás, így már nem lehet olyan bátran tervezni az áfabevételekkel a költségvetésben, mint korábban. Tavaly a tervezettnél közel ezer milliárd forinttal kevesebb, alig 7000 milliárd forint folyt be az államháztartásba.

  • A „szegények adójának” is nevezett áfa mérséklésével sem javíthat érdemben a kormány a helyzeten, ugyanis a csökkentése azonnali bevételkiesést okozna a költségvetésnek, miközben a kereskedők egyáltalán nem biztos, hogy lejjebb viszik az árakat, a fogyasztók tehát kérdéses, hogy végül jól járnak-e.

A magas áfa kulcs olyan drog, amiről nehéz lejönni

– fogalmazott a jelenséggel kapcsolatban H. Nagy Dániel, a Mazars partnere a cég elemzésének bemutatóján.

Alulnézet: a lakosság számára a bérekre rakódó terhek is meghatározók, e tekintetben a Magyarországon fizetendő közterhek átlagos mértékűek. A bérekre rakódó adókat és járulékokat együttesen figyelembe véve 41 százalékos adóéket számolhatunk, ami kifejezetten alacsony például Ausztria és Szlovákia 47-49 százalékos adóékeihez képest.

  • A családi kedvezményekkel átlag alatti adóék is elérhető Magyarországon, három gyermek esetén 41-ről 27 százalékra csökken annak mértéke, miközben több országban a gyermekvállalás semleges az adóterhek szempontjából. Változó továbbá, hogy a terheket a munkáltató vagy a munkaadó fizeti, de ez inkább filozófiai, mintsem gyakorlati különbség.

Mi várható? Az idei évtől az EU és az OECD területén a 15 százalékos globális minimumadó bevezetésével elvileg eltűnnek a magyarországihoz hasonló alacsony nyereségadókulcsok, amelyek a vállalatok számára vonzók voltak. Magyarország azonban bizonyos engedményekkel vezeti be a minimumadót, például az árbevételre vonatkozó iparűzési adó beleszámításával.

  • Ez nem maradt következmények nélkül, a globális minimumadót övező konfliktusok miatt felmondta az Amerikai Egyesült Államok kormánya a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezményt. Ez nehéz helyzetbe hozza az amerikai befektetésekkel vagy partnerekkel rendelkező magyar cégeket, ugyanis az ottani adókat is meg kell fizetniük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉrdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszertAz adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nagy bürokráciacsökkentés után több lett az adófajta, mint bármikor az utóbbi nyolc évbenMegnőtt az adónemek száma az elmúlt két évben Magyarországon, ami trendfordulót jelez az adórendszer alakulásában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány Budapest elleni bunkósbotja néhány falun is nagyot ütSzámításaink szerint 400 milliárd forintot vett ki a kormány a települések költségvetéséből a szolidaritási hozzájárulással ebben az önkormányzati ciklusban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz adó adóbevétel adóék adózás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.