Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. március 8. 17:19 Adat

A nagy bürokráciacsökkentés után több lett az adófajta, mint bármikor az utóbbi nyolc évben

Megnőtt az adónemek száma az elmúlt két évben Magyarországon, ami trendfordulót jelez az adórendszer alakulásában, 2016 és 2022 között ugyanis még csökkenés volt megfigyelhető a Jalsovszky Ügyvédi Iroda elemzése szerint.

Miért fontos ez? Az adórendszer struktúrája és az adóterhek mértéke jelentősen befolyásolja az ország versenyképességét, a bürokratikus terhek mérséklésére vonatkozó törekvésekkel – ha vannak – előszeretettel büszkélkednek a politikusok. Az elmúlt évek történései alapján erre most aligha lehet okuk.

Számokban: idén 61 adófajtát azonosított a Jalsovszky, ami az adatgyűjtés 2016-os kezdete óta a legmagasabb szám. A legalacsonyabb érték 2022-ben volt tapasztalható, amikor 51 különböző közterhet azonosított az iroda.

  • Az adónemek visszaszorulását a -bevételek alakulása is követte 2016 és 2022 között, a GDP-hez viszonyítva ugyanis egyre kisebb arányt tettek ki az adóalanyokra kirótt terhek ekkoriban. Az adóelvonás mértékére vonatkozó adatok csak jókora csúszással érhetők el, az újabb adófajták bevezetésének következményei egyelőre kérdésesek e tekintetben.

Háttér: a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt a kormány 2022 nyarán különadókat vetett ki nyolc ágazatra: bank, energetika, biztosítás, kiskereskedelem, gyógyszerforgalmazás, telekommunikáció, repülés, reklámipar. A pótadók következménye már a 2022-ben növekedésnek indult adóterhelési adaton is látszik.

  • A globális minimum adószintet biztosító kiegészítő adók bevezetését az OECD-s és az uniós jogalkotás írta elő. Ezek a terhek a 750 millió eurót meghaladó konszolidált árbevétellel rendelkező vállalatcsoportokat érintik, amelyek a tagországokban immáron egységes, legalább 15 százalékos adómérték alapján fizetik meg a közterheiket.

Tágabb kontextus: tavaly Magyarország az adórendszer versenyképességét tekintve a tizenegyedik helyen állt a 38 OECD-tagállam körében egy olyan komplex mérőszám szerint, ami az adókulcsok mértékétől kezdve azok számosságáig több, mint negyven tényezőn alapul. Az ország pozíciója 2022-höz képest nem változott az új adónemek bevezetése ellenére sem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉrdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszertAz adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat adó adóbevétel adóbevételek adórendszer Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.