Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. március 8. 17:19 Adat

A nagy bürokráciacsökkentés után több lett az adófajta, mint bármikor az utóbbi nyolc évben

Megnőtt az adónemek száma az elmúlt két évben Magyarországon, ami trendfordulót jelez az adórendszer alakulásában, 2016 és 2022 között ugyanis még csökkenés volt megfigyelhető a Jalsovszky Ügyvédi Iroda elemzése szerint.

Miért fontos ez? Az adórendszer struktúrája és az adóterhek mértéke jelentősen befolyásolja az ország versenyképességét, a bürokratikus terhek mérséklésére vonatkozó törekvésekkel – ha vannak – előszeretettel büszkélkednek a politikusok. Az elmúlt évek történései alapján erre most aligha lehet okuk.

Számokban: idén 61 adófajtát azonosított a Jalsovszky, ami az adatgyűjtés 2016-os kezdete óta a legmagasabb szám. A legalacsonyabb érték 2022-ben volt tapasztalható, amikor 51 különböző közterhet azonosított az iroda.

  • Az adónemek visszaszorulását a -bevételek alakulása is követte 2016 és 2022 között, a GDP-hez viszonyítva ugyanis egyre kisebb arányt tettek ki az adóalanyokra kirótt terhek ekkoriban. Az adóelvonás mértékére vonatkozó adatok csak jókora csúszással érhetők el, az újabb adófajták bevezetésének következményei egyelőre kérdésesek e tekintetben.

Háttér: a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt a kormány 2022 nyarán különadókat vetett ki nyolc ágazatra: bank, energetika, biztosítás, kiskereskedelem, gyógyszerforgalmazás, telekommunikáció, repülés, reklámipar. A pótadók következménye már a 2022-ben növekedésnek indult adóterhelési adaton is látszik.

  • A globális minimum adószintet biztosító kiegészítő adók bevezetését az OECD-s és az uniós jogalkotás írta elő. Ezek a terhek a 750 millió eurót meghaladó konszolidált árbevétellel rendelkező vállalatcsoportokat érintik, amelyek a tagországokban immáron egységes, legalább 15 százalékos adómérték alapján fizetik meg a közterheiket.

Tágabb kontextus: tavaly Magyarország az adórendszer versenyképességét tekintve a tizenegyedik helyen állt a 38 OECD-tagállam körében egy olyan komplex mérőszám szerint, ami az adókulcsok mértékétől kezdve azok számosságáig több, mint negyven tényezőn alapul. Az ország pozíciója 2022-höz képest nem változott az új adónemek bevezetése ellenére sem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉrdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszertAz adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat adó adóbevétel adóbevételek adórendszer Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.