Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. február 10. 17:03 Világ

Visszanyal a felmelegedés, az enyhe tél miatt szenved az energiapiac

Az nyilvánvalónak tűnik, hogy a klímaváltozás elleni egyre láthatóbb fellépés egyre nagyobb kihívások elé állítja az olaj- és gázipari vállalatok hagyományos üzletágait. A fogyasztói nyomásnál és az állami szabályozásnál azonban egyelőre erősebbnek tűnik egy olyan ellenerő, amelyet jelentős részben pont a fosszilis tüzelőanyagok idéztek elő: maga a felmelegedés.

A közbeszédben eddig kevésbé jelent meg szempontként, hogy a melegedő éghajlat önmagában jelentősen hat az energiaszektorra. A világ energiatermelésének közel negyedét használják fűtésre, amelytől a világ teljes szén-dioxid-kibocsátásának 12 százaléka származik. Az idei volt a legenyhébb január a világon a mérések kezdete óta, és ez komoly csökkenést okoz az energiacégek forgalmában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olajipari cégek sokat beszélnek a megújulókról, de a pénztárcájukkal máshova szavaznakSzabályozás vagy magasabb adók nélkül nem is fognak több pénzt megújuló energiára költeni.

Oroszországban annyira enyhe a tél, hogy Moszkvába műhavat szállítottak szilveszter környékén. Japánban le kellett mondani a síversenyeket, a medvék pedig felébredtek téli álmukból. Norvégiában 19 fokos rekordmeleget mértek, akárcsak az Antarktisz egyik állomásán, ahol 18 Celsius-fok volt. Európában átlagosan 3,1 fokkal volt melegebb a megszokottnál.

Ahogy a Bloomberg írja, az enyhe tél katasztrofális az energiapiacnak. A Black Gold nevű befektetőcég szerint a januári időjárás miatt napi 800 ezer hordóval csökkent a kőolaj kereslete (míg Magyarországon főleg gázzal fűtenek, Nyugat-Európában például több millió otthont fűtenek olajjal). Ez nagyjából Törökország teljes fogyasztásával egyenlő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs olyan kontinens, ahol ne lenne otthon a 20 legszennyezőbb vállalatA hatvanas évek óta tudott róla az olajipar, hogy klímaváltozást okoznak a termékei, egy civilszervezet szerint ezért felelőssége van a folyamat megállításában is.

A földgázkitermelést hasonlóan érinti a meleg idő. Az Egyesült Államokban a 90-es évek óta nem volt olyan alacsonyan a gáz ára, mint most. Ázsiában rekord alacsony a cseppfolyósított földgáz ára, mivel a világ három legnagyobb importőrénél, Kínában, Japánban és Dél-Koreában is alacsony a kereslet.

A visszaesés különösen érzékenyen érintheti Oroszországot, ahol az állami bevételek 40 százaléka származik olajból és földgázból. Egy moszkvai gázipari szakértő szerint az orosz állami óriás, a Gazprom európai exportja 25 százalékkal csökkenhetett januárban. A cég részvényeinek ára 11 százalékkal esett idén.

A valósághoz persze az is hozzátartozik, hogy a felmelegedés miatt a hűtésre fordítunk több energiát nyaranta. Például Magyarországon tavaly nyáron is megdőlt a nyári áramfogyasztás rekordja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég Szibériát is élhetetlenné teszi a klímaváltozásSzibériában kétszer gyorsabban melegszik az idő, mint máshol. A hatások már félelmetesek: a táj pár helyen teljesen átalakult, ezrek otthona vált lakhatatlanná.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energia energiapiac klímaváltozás olajipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.