Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. július 19. 13:05 Világ

20 éve nem zuhant akkorát a bérek értéke Nagy-Britanniában, mint az utóbbi pár hónapban

Március és május között az ilyen típusú adatrögzítés kezdete, 2001 óta soha nem látott mértékben esett be a brit reálbérek értéke az előző év azonos időszakához képest.

Mindeközben a háztartások büdzséjét az élelmiszer-, üzemanyag- és energiaárak növekedése is nagy mértékben terheli. A gáz- és villanyárak az utóbbi hónapokban 54 százalékos nőttek, és októberre újabb nagy mértékű emelést valószínűsítenek a piacon.

Az infláció négy évtizedes csúcson, 9,1 százalékon volt májusban, és az előrejelzések szerinte őszre további növekedés várható. Lassult a munkahelyek bővülésének üteme is.

A bónusz nélkül számított reálbérek 2,8 százalékkal estek az említett időszakban, de a bónuszokkal számított érték is csökkent 0,9 százalékkal. 

Az inflációs kiigazítás nélkül számított nominális béremelkedés a közalkalmazottaknál csak 1,5 százalékos volt ugyanebben az időszakban.

Több mint kétmillió alkalmazott – ápolók, orvosok, rendőrök, tanárok – fizetését érintheti a szakszervezetek és a kormány bértárgyalásának eredménye. A szakszervezetek a költések növekedésével arányos béremelkedést várnának el, de a kormány jelzései alapján ezt aligha fogja teljesíti, ugyanis az tovább növelné az inflációt.

Egyes szakszervezetek már kilátásba helyeztek sztrájkokat az év végére, és a szakértők több területen végigsöprő sztrájkhullámot is lehetségesnek tartanak. 

Egy a BBC-nek nyilatkozó fánkozó lánc operatív igazgatója szerint az alkalmazottai már közösen járnak munkába, és szétdobják egymás között a költségeket. A béremelési igényeket a cég nem tudja teljesíteni, mert azt sem tudja, a következő pár hónapban még mennyivel emelkednek az alapköltségei. 

Ahogy azt korábban írtuk: a brit társadalom legszegényebb tíz százalékába tartozó családok fogják a leginkább megérezni a pénzromlás erejét, mert az ő bevételeik nagy része már eddig is a létszükségletek fedezésére ment el.

A közelmúltban nőtt az élelmiszerboltokban a lopások száma, amivel az üzletek kiterjesztett biztonsági intézkedésekkel válaszoltak, például csipogót tettek a sajttömbökre.

Világ infláció nagy-britannia szakszervezetek Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. augusztus 15. 15:08 Világ

Az elemzők csaknem kétharmada számít recesszióra az eurózónában

Júliusban még 45, az év elején pedig csak 15 százalék volt ez az arány. A háztartások és a cégek is egyre inkább szenvednek az inflációtól, ami hamarosan egyre nagyobb mértékben gazdasági visszaeséssé alakulhat át.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 13. 12:35 Világ

Ősszel enyhülhet az élelmiszer-infláció egy német árszakértő szerint

A nagy boltláncok próbálnak olcsóbb beszerzési forrásokat felkutatni, másrészt elérhetjük azt az árszintet, amikor esik a kereslet.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.