Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. július 19. 13:05 Világ

20 éve nem zuhant akkorát a bérek értéke Nagy-Britanniában, mint az utóbbi pár hónapban

Március és május között az ilyen típusú adatrögzítés kezdete, 2001 óta soha nem látott mértékben esett be a brit reálbérek értéke az előző év azonos időszakához képest.

Mindeközben a háztartások büdzséjét az élelmiszer-, üzemanyag- és energiaárak növekedése is nagy mértékben terheli. A gáz- és villanyárak az utóbbi hónapokban 54 százalékos nőttek, és októberre újabb nagy mértékű emelést valószínűsítenek a piacon.

Az infláció négy évtizedes csúcson, 9,1 százalékon volt májusban, és az előrejelzések szerinte őszre további növekedés várható. Lassult a munkahelyek bővülésének üteme is.

A bónusz nélkül számított reálbérek 2,8 százalékkal estek az említett időszakban, de a bónuszokkal számított érték is csökkent 0,9 százalékkal. 

Az inflációs kiigazítás nélkül számított nominális béremelkedés a közalkalmazottaknál csak 1,5 százalékos volt ugyanebben az időszakban.

Több mint kétmillió alkalmazott – ápolók, orvosok, rendőrök, tanárok – fizetését érintheti a szakszervezetek és a kormány bértárgyalásának eredménye. A szakszervezetek a költések növekedésével arányos béremelkedést várnának el, de a kormány jelzései alapján ezt aligha fogja teljesíti, ugyanis az tovább növelné az inflációt.

Egyes szakszervezetek már kilátásba helyeztek sztrájkokat az év végére, és a szakértők több területen végigsöprő sztrájkhullámot is lehetségesnek tartanak. 

Egy a BBC-nek nyilatkozó fánkozó lánc operatív igazgatója szerint az alkalmazottai már közösen járnak munkába, és szétdobják egymás között a költségeket. A béremelési igényeket a cég nem tudja teljesíteni, mert azt sem tudja, a következő pár hónapban még mennyivel emelkednek az alapköltségei. 

Ahogy azt korábban írtuk: a brit társadalom legszegényebb tíz százalékába tartozó családok fogják a leginkább megérezni a pénzromlás erejét, mert az ő bevételeik nagy része már eddig is a létszükségletek fedezésére ment el.

A közelmúltban nőtt az élelmiszerboltokban a lopások száma, amivel az üzletek kiterjesztett biztonsági intézkedésekkel válaszoltak, például csipogót tettek a sajttömbökre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ infláció nagy-britannia szakszervezetek Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.