Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. május 25. 13:34 Élet

Kétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra

Az elszabaduló energiaárak és az infláció a szegényebb háztartásokat kétszer akkora erővel üti meg, mint a gazdagokat – figyelmeztetett a brit Institute for Fiscal Studies (IFS).

A Bloomberg által szemlézett tanulmány szerint a társadalom legszegényebb tíz százalékába tartozó családok fogják a leginkább megérezni a pénzromlás erejét, mert az ő bevételeik nagyrésze már eddig is a létszükségletek fedezésére ment el. A brit kormány már elrendelt különböző hatósági ármaximumokat, ám ezek már nem lesznek érvényben az év második felére, ekkor megint jelentős ugrásra kell számítani többek között az energiaárakban.

A gáz-és villanyárak az utóbbi hónapokban 54 százalékos növekedést mutattak, és úgy kalkulálnak, hogy októberben egy újabb nagy emelés jön, ami akár 42 százalékos is lehet. 

Eközben a leggazdagabbak ettől jóval kisebb mértékben fogják érzékelni az emelkedést, az IFS szerint a szubjektív inflációérzetük 8 százalék körül lehet majd. Hivatalosan a Bank of England 10 százalékosra jósolta az inflációt idénre, ám az IFS felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a szegény családok legalább 14 százalékosnak fogják érezni. 

Jelenleg 70 százalékkal többet kell fizetniük a rezsiért a briteknek, mint tavaly ilyenkor, a háború pedig tovább növelte az egyébként is folyamatosan dráguló üzemanyag és ételárakat. A kormány által bevezetett, a koronavírus után a vendéglátóipar feltámasztására kitalált áfacsökkentés időszakat véget ért, ami azt jelenti, hogy a szálláshelyekért és az elviteles ételrendelésekért is újra ki kell fizetni a teljes forgalmi adót, ez most 12,5 százalékról 20 százalékra ugrik. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az inflációnak ellenálló utolsó bástyák is omladozni kezdtekMég nem pusztít, de már megérkezett az infláció Kelet-Ázsiába is. Az eddigi alacsonyabb ütemnek ráadásul hosszú távon megvan a maga ára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA korábbi becsléseket felülmúló inflációs ütemet lehet valószínűsíteni idénre és jövőre isHatásos-e az árkontroll, van-e létjogosultsága az adóemelésnek? Bod Péter Ákos véleménycikke.

Élet Anglia infláció rezsiár Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2022. július 3. 12:09 Élet

A rovarvilág pusztulása miatt jó üzlet lett a házi méhek bérbe adása, de már ez is veszélybe került

Manapság sok gazdaságban már a méheket is rendelik, az ellátásért felelős méhészek kolóniái azonban megfogyatkoztak Észak-Amerikában.

Pálos Máté
2022. július 3. 04:34 Élet, Közélet

Az egyszerűbb meddőségi kezeléseket a megyei kórházakra bízhatja a kormány

Az egységesen magas színvonalú ellátás feltétele a teljes átláthatóság, központi irányítás és felügyelet az állami meddőségi programot koordináló Humánreprodukciós Igazgatóság szerint.

Torontáli Zoltán
2022. július 2. 17:32 Élet, Tech

Az erkélyre rakható egyszerű napelemes rendszer Magyarországon szabályellenes

Ami Németországban egy elég egyszerű rezsicsökkentő eszköz, az nálunk szerződésszegéssel ér fel.

Fontos

Avatar
2022. július 4. 12:08 Világ

A Kreml új kommunikációs taktikát alkalmaz, hogy fogást találjon a nyugati szankciókon

Emberek milliói függnek az Oroszországból és Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékektől, ám ezek nem jutnak el hozzájuk az orosz blokádok miatt.

Jandó Zoltán
2022. július 3. 17:04 Vállalat

Egy 34 méteres jacht és több ezer hektó ecet maradt a magyar ásványvízkirály birodalmából

Találtak még 2750 hektoliter ecetet annál a cégnél, amelyből az értékes vagyontárgyakat Mészáros Lőrinc vásárolta ki tavaly, illetve egy jacht is előkerült időközben.

Avatar
2022. július 2. 04:34 Közélet, Világ

Magyarország gyarmatosítani akarta Boszniát, csak közbejött egy világháború

Egy mára elfeledett történelmi hagyományt folytat a magyar miniszterelnök, amikor Bosznia-Hercegovinán keresztül tör térségi hatalmi szerepre a Balkánon.