Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. május 25. 13:34 Élet

Kétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra

Az elszabaduló energiaárak és az infláció a szegényebb háztartásokat kétszer akkora erővel üti meg, mint a gazdagokat – figyelmeztetett a brit Institute for Fiscal Studies (IFS).

A Bloomberg által szemlézett tanulmány szerint a társadalom legszegényebb tíz százalékába tartozó családok fogják a leginkább megérezni a pénzromlás erejét, mert az ő bevételeik nagyrésze már eddig is a létszükségletek fedezésére ment el. A brit kormány már elrendelt különböző hatósági ármaximumokat, ám ezek már nem lesznek érvényben az év második felére, ekkor megint jelentős ugrásra kell számítani többek között az energiaárakban.

A gáz-és villanyárak az utóbbi hónapokban 54 százalékos növekedést mutattak, és úgy kalkulálnak, hogy októberben egy újabb nagy emelés jön, ami akár 42 százalékos is lehet. 

Eközben a leggazdagabbak ettől jóval kisebb mértékben fogják érzékelni az emelkedést, az IFS szerint a szubjektív inflációérzetük 8 százalék körül lehet majd. Hivatalosan a Bank of England 10 százalékosra jósolta az inflációt idénre, ám az IFS felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a szegény családok legalább 14 százalékosnak fogják érezni. 

Jelenleg 70 százalékkal többet kell fizetniük a rezsiért a briteknek, mint tavaly ilyenkor, a háború pedig tovább növelte az egyébként is folyamatosan dráguló üzemanyag és ételárakat. A kormány által bevezetett, a koronavírus után a vendéglátóipar feltámasztására kitalált áfacsökkentés időszakat véget ért, ami azt jelenti, hogy a szálláshelyekért és az elviteles ételrendelésekért is újra ki kell fizetni a teljes forgalmi adót, ez most 12,5 százalékról 20 százalékra ugrik. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az inflációnak ellenálló utolsó bástyák is omladozni kezdtekMég nem pusztít, de már megérkezett az infláció Kelet-Ázsiába is. Az eddigi alacsonyabb ütemnek ráadásul hosszú távon megvan a maga ára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA korábbi becsléseket felülmúló inflációs ütemet lehet valószínűsíteni idénre és jövőre isHatásos-e az árkontroll, van-e létjogosultsága az adóemelésnek? Bod Péter Ákos véleménycikke.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Anglia infláció rezsiár Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.