Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. december 8. 12:12 Világ

A spanyol kormány is szemez a négynapos munkahéttel

Eddig jellemzően csak egyedi vállalati kezdeményezések, kísérleti programok kapcsán került szóba a heti 40 órás munkaidő jelentős lerövidítése, de úgy tűnik, hogy Spanyolországban országos szinten is vizsgálják ennek a lehetőségét.

Persze nem könnyű megítélni, hogy mennyire reális az elképzelés, mindenesetre Pablo Iglesias miniszterelnök-helyettes, az Unidas Podemos párt vezetője arról beszélt, a kormányzat a foglalkoztatottság fellendítése érdekében fontolgatja a munkaidő rövidítését, akár a négynapos munkahét bevezetését. Illetve egészen pontosan azt fontolja meg, hogy javaslatot tegyen erre, mivel bármilyen ilyen jellegű változást az esetleges bevezetés előtt a szociális párbeszéd keretében meg kell vitatni a munkaadói szervezetekkel és a szakszervezetekkel – írja a Bloomberg.

Spanyolországot jelenleg egy kisebbségi baloldali kormány vezeti, de más tekintetben sem véletlen, hogy itt került elő ez az ötlet. Európai viszonylatban a mostani válság előtt is magasnak számított a spanyol munkanélküliség, különösen a fiatalok körében. Ráadásul az ország számára kiemelkedően fontos a turizmus, és egyelőre kérdésesnek tűnik, hogy jövőre mennyire tud helyreállni ez az ágazat.

Ettől függetlenül más országokban is élénkült a gondolkodás a témában a járvány hatására, mert – bár Magyarországon a kormány nem lelkesedett érte túlságosan – számos helyen a válságkezelés fontos eszköze a német mintára bevezetett kurzarbeit, avagy rövidített munkaidős foglalkoztatás. Ennek keretében az alkalmazottaknak kevesebb órát kell ledolgozniuk, az állam pedig átvállalja a bérük egy részét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKomoly kutatás indult Magyarországon a négynapos munkahét hatásairólHatékonyabbak leszünk tőle? Kevesebbet fogyasztunk feleslegesen? Egy magyar kutatócsoport mostanában kezdett átfogó kutatásba a témában.

Világ kurzarbeit négynapos munkahét Spanyolország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Egyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Bucsky Péter
2022. november 28. 04:34 Vállalat

Legóból épített százmilliós céget egy magyar vállalkozó

Több száz millió forintos üzlet az egyedi tervek alapján készült legók tervezése és összeállítása.