Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. december 15. 13:26 Élet, Vállalat

Miután öt órára csökkentették a napi munkaidőt, sokan felmondtak

Mi is többször írtunk már arról, hogy a négynapos munkahét bevezetésének milyen előnyei lehetnek. A munkával töltött idő csökkentésének azonban van egy másik, szintén terjedő módja, az ötórás munkanapra való átállás. A CNBC több céget is megkérdezett az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról, és a válaszok elég sok meglepetéssel szolgáltak.

A kaliforniai Tower Paddle Boards-nál például az volt az elképzelés, hogy ha átállnak a napi ötórás munkára, olyan embereket szeretnének felvenni, akik az átlagnál gyorsabban végezik a munkájukat. Az álláshirdetésekre jelentkezők azonban tisztán két csoportra oszlottak, egyrészt tényleg sikerült gyorsabban dolgozó embereket felvenni, a pályázók fele azonban egyszerűen lusta volt. Ők azért jelentkeztek, mert úgy gondolták, hogy ugyanannyi pénzért sokkal kevesebbet kell majd dolgozni.

Ennél is nagyobb problémát okozott az, hogy a napi 3 óra munkaidő-csökkentés után a meglévő dolgozók jelentős része három hónapon belül felmondott. A cég vezetői szerint ennek az lehet az oka, hogy amíg korábban napi 8 órát töltöttek együtt a munkatársak, addig jobban a munkahelyi közösség részének érezték magukat. 

Amikor viszont délután 1 órakor mindenki feláll, és hazamegy, a munkán kívüli világ sokkal nagyobb szerepet tölt be az életében, és ezért csökken a munkahely fontossága.

 

Az emberek nem a munkahelyet hagyják ott, hanem a munkatársakat, mert nem kötődnek már annyira hozzájuk. A cégnél ezért az uborkaszezonra korlátozták az ötórás munkanapokat, és ez a megoldás szerintük működik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak a dolgozóknak tenne jót a négynapos munkahétEgy brit agytröszt tanulmánya szerint a négynapos munkahét bevezetése nemhogy nem tenne rosszat a gazdaságnak, hanem egyenesen segítené a fejlődését.

A Rheingans Digital Enabler nevű német marketing ügynökségnél hasonlóak voltak a tapasztalatok.

Napi öt óra munka mellett a dolgozóknak rengeteg idejük maradt arra, hogy más tevékenységekbe is belekezdjenek.

Volt, aki elment egy teljesen új szakmát tanulni, és amikor végzett, akkor felmondott, mások arra jöttek rá, hogy inkább más iparágban szeretnének dolgozni.

Ez elég nagy problémát jelentett a cégnek, de az ügyvezető azt mondja, örül, hogy egykori alkalmazottai megtalálták a saját útjukat, és ez végső soron a cégnek is jó, mert arra utal, hogy ők nem tudták volna jól kifutni magukat az egykori állásukban.

A Collective Campus nevű ausztrál társaságnál is úgy látják, hogy aki az ötórás munkanap bevezetése után felmond, az nem volt igazán a céges kultúrához való, csak eddig ez nem derült ki. Náluk ugyanis nem mondott fel senki emiatt. A cég vezetője szerint az emberek nem mennek el, ha több szabadidőt kapnak, de megfelelően motiváltak a munkahelyükön.

A cégvezetők egyöntetűen a 40 órásnál rövidebb heti munkaidő mellett vannak, minden nehézség ellenére is. Azt mondják, ki kell kísérletezni a csökkentés megfelelő módját, de a napi 8 óra munka 20 éven belül biztosan nem lesz már jellemző.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 40 órás munkahét csak az ipari forradalom rabszolgatartó rendszerének enyhébb formájaMiután sokszor bebizonyosodott, hogy kevesebbet dolgozni hatékonyabb, érdemes a kérdést történeti és pszichológiai összefüggésbe is helyezni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAusztriában terjed a négynapos munkahét, fizetéscsökkentés nélkülMár nem csak a kisebb és rugalmasabb vállalatok, hanem a posta is vizsgálja a lehetőséget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat 40 órás munkahét munkahely munkaidő ötórás munkanap Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.