Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. augusztus 11. 15:59 Élet, Világ

Ausztriában terjed a négynapos munkahét, fizetéscsökkentés nélkül

Ha a kormány állandóan a rugalmas munkavégzés lehetőségét hangoztatja, akkor mi megragadnánk a lehetőséget – ezt mondta Helmut Köstinger, az osztrák posta dolgozóit tömörítő szakszervezet vezetője. Az érdekvédelmi szervezet azt szeretné elérni, hogy a postai dolgozók csak négy napot töltsenek munkában egy héten, de a fizetésük ne csökkenjen. Kisebb meglepetés, hogy a vállalat vezetése nyitottnak mutatkozik a felvetésre.

Georg Pölzl, a postavállalat vezérigazgatója pozitív kezdeményezésnek tartja a szakszervezet kérését, bár az osztrák sajtó szerint azért hozzátette: abban az esetben, ha mindkét fél ugyanazt érti rajta. Azt mondja például, hogy a négynapos rendszerben a posta jobban tudna alkalmazkodni azokhoz az esetekhez, amikor hirtelen több dolgozó munkájára van szüksége, illetve a járműparkját is hatékonyabban tudná menedzselni. Az pedig már csak kommunikációs hab a tortán, hogy Pölzl szerint az elégedettebb munkavállalók jobban teljesítenek, és ez is kedvező a vállalatnak.

Mivel Ausztriában általánosnak mondható, hogy egy-egy szektorban kollektív szerződések szabályozzák a munkafeltételeket, és a szakszervezetek pozíciója kimondottan erős, a négynapos munkahét bevezetése nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak. Persze nem a posta lenne a megoldás úttörője, de az első igazán nagy cég lenne, amely alkalmazza a módszert, és ezzel nagy lökést adhatna az elterjedésének.

Egyelőre nem világos, hogy a szakszervezet pontosan hogyan érti a négynapos munkahetet, és ez egyezik-e a vállalatvezetés szerint elfogadható elképzelésekkel. A négynapos munka ugyanis nem feltétlenül jelent kevesebb heti elfoglaltságot.

A Der Standard egy felső-ausztriai hotelről ír, ahol például már egy ideje csak négy napot dolgoznak egy héten, de napi 10 órát vannak munkában, vagyis megmaradt a heti 40 órás teljesítményük. Ennek az a nagy előnye, hogy a munkatársaknak hetente három szabadnapjuk van.

Egy online marketinggel foglalkozó osztrák cégnél azonban heti 30 órára csökkentették a munkaidőt: négy napig mennek be dolgozni, és naponta csak öt és fél órát töltenek munkával. Mindezt úgy, hogy a fizetést ott sem csökkentették.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ ausztria négynapos munkahét posta Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.