Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. december 19. 09:05 Élet, Pénz

Túlóra? Négynapos munkahéttel kísérleteznek Németországtól Új-Zélandig

Miközben itthon az évi 400 túlóra miatt tüntetnek, más országokban a négynapos munkahét alkalmazhatósága van napirenden. Első hallásra túl szépnek tűnik, hogy igaz legyen, pedig azok a vállalatok, amelyek úgy döntöttek, hogy átállnak a négynapos munkahétre, pozitív folyamatokról számoltak be – derül ki a Reuters hírügynökség összeállításából.

A cégek szerint sokkal motiváltabbak az munkatársak, kevesebben égnek ki, és ami a profit szempontjából a legfontosabb:

nőtt a vállalatok termelékenysége.

Sokkal egészségesebb a munkakörnyezet, emiatt a munkavégzés minősége is javult, miután bevezettük a négynapos munkahetet – mondta Jan Schulz-Hofen, a berlini székhelyű, projektmenedzsment-szoftvereket fejlesztő Planio alapítója.

Igaz, nem volt nehéz az átállás, hiszen a vállalkozás csak tíz főt foglalkoztat, és az IT-ágazatban világszerte kialakult munkaerőhiányra egyre több cég reagál úgy, hogy csökkenti a munkanapok számát. A fizetésemelés ugyanis már nem elég vonzó ajánlat egy szoftverfejlesztő részére, hiszen már most is jól keresnek.

A cégnél amúgy az alapító volt a legkíváncsibb, és a négynapos munkahét bevezetését követően elővette a tíz évig vezetett munkaidő-kimutatását. Ebből arra következett, hogy az átállást követően egyáltalán nem végez kevesebb munkát. Amikor öt napot dolgozott, hosszabb kávészüneteket tartott és többet beszélgetett a munkatársaival.

A négynapos munkahétre való átállást követően saját magát motiválta, hogy mielőbb befejezze a heti teendőket és kiélvezhesse a pénteki szabadnapját. Szó volt egyébként arról is, hogy marad az ötnapos hét, de kevesebb vagy rugalmas munkaórákkal, a legjobb megoldásnak azonban végül a napi nyolcórás, négynapos munkahét bizonyult.

A Planiónál leginkább az ügyfelek reakciójától féltek. Aki pénteken hívja a céget, annak csak egy üzenetrögzítő válaszol, amely elmagyarázza, hogy miért nincs senki az irodában. A cégvezető szerint az üzleti partnerek nagyon jól fogták a változást, még irigykedtek is az ott dolgozókra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAusztriában terjed a négynapos munkahét, fizetéscsökkentés nélkülMár nem csak a kisebb és rugalmasabb vállalatok, hanem a posta is vizsgálja a lehetőséget.

Arra is van példa, hogy nagyobb vállalatok próbálják ki a heti 32 órás munkaidőt. Új-Zélandon például a Perpetual Guardian biztosító társaság tesztelte idén a négynapos munkahetet. Azt tapasztalták, hogy számottevően csökkent a munkahelyi stressz, amellyel párhuzamosan emelkedett a munkavállalók lelkesedése.

Még a munkamániás Japánban is arra bátorítja a kormány a vállalatokat, hogy engedélyezzék a munkavállalóiknak a hétfő délelőtti munkaszünetet. Igaz, ennek a kezdeményezésnek nem sok sikere van, mert a kulturális hagyományok miatt a munkavállalókat nehéz meggyőzni arról, hogy szabad kevesebbet is dolgozni.

Nagy-Britanniában a kereskedelmi szövetség forszírozza a négynapos munkahetet, amit az ellenzékben lévő Munkáspárt is támogat.

Lucy Greene, a J. Walter Thompson tanácsadó cég munkatársa egy nyolcvan országban, háromezer dolgozó megkérdezésével elkészített kutatás eredményeire hivatkozva azt mondta, hogy a munkavállalók fele öt óra alatt elvégezné a napi feladatait. De mivel ötször nyolc órában kell dolgozniuk, lényegében senki sem érdekelt abban, hogy gyorsabban fejezze be a munkáját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy évtizede folyamatosan egyre többet túlóráznak a magyarokA leginkább olyan, külföldi cégek által uralt szektorokban lehet szükség az új, 400 órás szabályra, mint az autóipar.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz négynapos munkahét túlóra Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.