Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 1. 18:41 Világ

Ez a két ábra megmutatja, hogy mennyire nehéz elszakadni az olajtól és a széntől

Ha Magyarországon nem is, de a világban az elmúlt években örvendetesen nőtt a megújuló források, elsősorban a szél- és a napenergia szerepe az energiatermelésben. Első ránézésre azt is mondhatnánk, hogy minden rendben, ha így megy tovább, kipipálhatjuk a klímaváltozás megállításának feladatát.

Van azonban pár dolog, amiért mégsem dőlhetünk hátra. Az egyik, hogy a felfutás nagyon alacsony szintről kezdődött, így a dinamikus növekedés ellenére sok időbe telhet, míg ezek a források igazán meghatározó szerepet játszanak az energiarendszerben.

Jól mutatja ezt a BP tavalyi összefoglalója a világ energetikai helyzetéről, amely egy nagy hagyományokkal bíró dokumentum, a 2018-as már a 67. kiadás. Az egyik ábra azt mutatja, hogyan változott a különböző források szerepe a világ teljes energiafelhasználásán belül 1965 és 2017 között. Sorrendben látható a kőolaj, a szén, a földgáz, a vízenergia, az atomenergia és a vízenergián kívüli megújulók százalékos aránya.

Forrás: BP Statistical Review of World Energy 2018

Jól látható, hogy a kőolaj fontossága trendszerűen csökken, de még így is valamivel több mint a harmadát adja a világ teljes energiafelhasználásának. Érdekes megfigyelni, hogy a szén részesedése az olajhoz képest pont ellentétesen mozog, 2017-ben 27,6 százalék volt. A földgáz egyre fontosabbá válik, tavalyelőtt már 23,4 százalék volt a részesedése.

A vízenergia szerepe alig változik, az atomé pedig nagyjából az ezredforduló óta csökken. Szintén jól látható a vízenergián kívüli megújulók (szél, geotermia, nap, biomassza, hulladék) gyors térnyerése, ami 2017-ben már 3,6 százalékos részesedéshez vezetett. Sőt, a helyzet még ennél is kedvezőbb, mivel a bioüzemanyagok fogyasztását a BP statisztikusai az olajnál számolják el, miközben megújuló forrásról van szó. Utóbbiakat is odaszámolva a megújulók aránya 4,2 százalék.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPletser Tamás: Jobb lenne, ha a sarkvidéki kőolajat ott hagynánk, ahol vanG7 podcast! Tényleg azért tankolunk most olcsóbban, mint egy-két hónapja, mert egy szaúdi halálosztag meggyilkolt egy újságírót. A kőolajpiac rejtelmei az Erste elemzőjével.

A tendencia tehát kedvező, és valószínűleg folytatódni is fog, hiszen a szél– és a napenergia a világ sok országában piaci alapon is kifizetődő, olcsóbban lehet így áramot termelni, mint hő- vagy atomerőművekkel. Klímavédelmi szempontból azonban egyáltalán nem biztos, hogy van annyi időnk, amennyi a megújulóknak a teljes hatalomátvételhez kell. Ha ugyanis a felmelegedés mértéke meghaladja a 2 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest – amelyből 1 fok már biztosan teljesült, de ennél valószínűleg valamivel több is –, akkor a folyamat nagy eséllyel megállíthatatlanná válik.

A nyomást fokozza, hogy hiába csökken az olaj és a szén relatív súlya, a felhasznált mennyiség jellemzően így is nő, mert közben a teljes energiatermelés gyarapszik. Ezt mutatja ez az ábra az 1992 és 2017 közötti időszakra, a világ energiafogyasztását millió tonna olajegyenértékben kifejezve.

Forrás: BP Statistical Review of World Energy 2018

2017-ben a világ energiafelhasználása 2,2 százalékkal nőtt, ami 2013 óta a leggyorsabb ütem. A földgáz fogyasztása nőtt a leginkább, 83 millió tonna olajegyenértékkel, amelyet a megújulók (plusz 69 millió tonna, bioüzemanyagokkal együtt 72 millió) és az olaj (plusz 65 millió) követett. A szén felhasználása 25,5 millió tonnával nőtt, a vízenergiáé 5,3 millióval, az atomé 5,2 millióval.

Az energiatermelésnek úgy kellene átalakulnia, hogy ne csak arányaiban, hanem abszolút mértékben is csökkenjen a fosszilis források, elsősorban a fajlagosan a legtöbb szén-dioxidot a légkörbe juttató kőszén, másodsorban pedig az olaj felhasználása. A földgáz ezeknél kevésbé szennyező, így ha a növekvő fogyasztása az előbbieket helyettesíti, az kedvező a klímaváltozás lelassítása szempontjából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk15 módszer, amellyel meg lehetne fékezni a klímaváltozástAz emberiség rendelkezik azzal a tudományos, technikai és ipari háttérrel, amelynek segítségével 50 év alatt megbirkózhat a problémával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ éghajlatváltozás energetika széndioxid-emisszió Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.