Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. március 21. 17:17 Tech

Annyira olcsó lett szélerőművet építeni, hogy már állami támogatás nélkül is megéri

A világ egyik első, állami támogatás nélkül megvalósuló szélerőmű farmjának építésébe kezdhet bele egy svéd cég Hollandia partjainál. Az első magántőkéből megvalósuló szélenergia-beruházást Németországban nyerte el egy cég tavaly, köszönhetően annak, hogy a zöldenergia ára folyamatosan csökken.

A 700-750 megawatt kapacitású tengeri szélerőmű farm 20 kilométerre a holland parttól épül fel, egy 350 négyzetkilométeres területen (a Paksi Atomerőmű kapacitása 2000 megawatt, amely magyar áramfogyasztás mintegy 40 százalékát termeli meg). A svéd gyártó, a Vattenfall becslése szerint a farm kapacitása 1,5 millió háztartást lát el energiával, ha teljesen elkészül, ami nagyjából öt év múlva valósulhat meg.

“A drasztikusan csökkenő költségeknek köszönhetően a tengeri szélerőmű farmok már állami támogatás nélkül épülnek” – mondta a holland gazdasági miniszter, Eric Wiebes az ENSZ zöldügyeket felkaroló partnere, a Climate Action beszámolója szerint. Wiebes szerint az innovációnak és a versenynek köszönhetően sokkal gyorsabban csökken az ára a megújuló erőforrásoknak, mint azt korábban várták.

A tengeri szélerőmű farmokat építő cégek között éles verseny alakult ki az elmúlt években, elsősorban Németországban és az Egyesült Királyságban húztak fel több szélerőmű farmot.

A holland kormány célja, hogy 2023-ra 4500 megawatt szélenergiát termeljenek, amely azt jelentené, hogy ötszörösére nőne a termelés tíz év alatt. A szélerőműveknek azért van óriási jelentősége Hollandiában, mert az EU-ban Luxemburg mellett két éve még arányaiban ők termelték meg a legkevesebb megújuló energiát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZuhan a megújulók ára, drágul az atomA megújuló energia lassan támogatás nélkül is veszteségessé teszi a nukleáris és szénerőművek építését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Hollandia megújuló energia szélenergia szélerőmű zöldenergia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.