Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. október 5. 09:04 Tech, Vállalat

A 4iG egyiptomi óriásprojektje újabb példa a kormányközeli cégek keleti piacszerzésére

Szándéknyilatkozatot írt alá a kormányközeli 4iG Nyrt. a Telecom Egypt (TE) egyiptomi távközlési céggel egy Albániát Egyiptommal tenger alatt összekötő nagy kapacitású optikai kábelvezeték közös kiépítéséről. A potenciális üzlet részleteit nem közölték.

  • Az egyiptomi társaság nagyon aktív az interkontinentális összeköttetések építésében, a magyar fél vélhetően informatikai szaktudással szállhat be a projektbe. Bár nem lehet tudni, hogy mekkora értékű lehet a beruházás, tavaly egy hasonló, Görögország és Egyiptom közötti kábel kiépítését 22 milliárd forint értékűre tervezték. 

Számokban: a Telecom Egypt az ország első számú, 80 százalékban állami tulajdonban lévő távközlési vállalata. A 106 milliós lakosú Egyiptom harmadik legnagyobb vállalata, 53 ezer alkalmazottat foglalkoztat, 2022-es árbevétele 530 milliárd forintnak megfelelő egyiptomi font volt (a Magyar Telekomnak ekkor 746,7 milliárd forint volt az árbevétele).

Felülnézet: a Föld különböző pontjait már most is rengeteg nagy kapacitású tenger alatti optikai kábel köti össze, de mivel az átvitt adatok mennyisége továbbra is nő, várhatóan a piaci kereslet növekedése is megmarad.

  • Az észak-afrikai és közel-keleti térségben jelenleg legalább öt nagy kábeles projekt fut, a Telecom Egyptnek 15 tervezett projektben van részesedése, és a Vörös-, illetve a Földközi-tenger közötti szárazföldi összeköttetések bővítésén is dolgozik.

Háttér: Egyiptom a 2016-ban meghirdetett Vision 2030 elnevezésű nagyszabású tervet hajtja végre, amelynek fő célja egy fenntartható gazdaság megteremtése. Nagy költségvetésű állami és céges projektek zajlanak, többek között a digitalizációban és a közlekedésfejlesztésben is – Magyarországnak eddig erről a két területről sikerült megrendelést szerezni.

  • A 4iG potenciális szerződése mellett a Ganz-Mávag csatlakozott rá a közlekedési megrendelésekre: az egykor Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tulajdonába, most Hernádi Zsolt közelébe tartozó cég több mint 1300 vasúti kocsit gyárt az egyiptomi vasúttársaságnak, 1,1 milliárd euró értékben. A vasúti fejlesztésekben egyébként a világ vezető szállítói szinte mind benne vannak.

Egyiptomi szál: bár nem egyértelmű, hogy lenne szerepe az üzletben, a Vodafone-t is integráló 4iG kereskedelmi stratégiai igazgatója Mohamed ElSayad egyiptomi menedzser, aki korábban vezérigazgató-helyettes volt a Yettelnél, a Világgazdaság róla szóló írásából az is kiderül, hogy a felesége magyar.

Tágabb kontextus: az elmúlt időszakban látszólag egyre jelentősebb külföldi cégekkel vagy projektekben vesznek részt kormányközeli nagyvállalatok. Az egyiptomi vasúti projekt mellett a Duna Aszfalt évek óta dolgozik egy kongói óriásberuházáson, Mészáros Lőrinc vasúti cége pedig a hetekben írt alá együttműködési megállapodást az egyik jelentős török építőipari vállalattal, amellyel a karabahi újjáépítésben is részt vehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre merészebben görög a NER informatikai kis gömböce, a Digit is felfaló 4iGSokmilliárdos állami megrendelésekkel pumpálták fel a céget, amelyet pont az a német hadiipari óriás tőkésít fel, amelynek Magyarország az egyik rendszeres vásárlója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHalsperma-minősítéstől az űrbe: a közbeszerzési bajnok 4iG útja a legnagyobb magyar cégek közéHa minden tervezett felvásárlás megvalósul, a 4iG a magyar informatikai piac éllovasa lesz, jövőre akár 300 milliárd forint feletti árbevétel is összejöhet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat 4ig nyrt. Egyiptom Ganz-Mávag optikai kábel tenger alatti kábel vasúti kocsi Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.