Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2021. december 3. 06:05 Vállalat

Halsperma-minősítéstől az űrbe: a közbeszerzési bajnok 4iG útja a legnagyobb magyar cégek közé

Már a Digi felvásárlása előtt is szinte fénysebességgel tört előre a hazai informatikai piacon a 4iG. Előző cikkünkben a tervezett tőkeemelés mellett azt mutattuk be, hogy a közbeszerzési győzelmek milyen óriási segítséget adtak ebben a növekedésben.

Nem mindenki látja mindezt pozitívan: a Scope Ratings hitelminősítő szeptemberben a cég eddig sem túl veretes BB minősítését BB- megjelölésre rontotta. Sőt a számtalan felvásárlás és az állami beszerzések sokasága miatt még ezt is negatív kilátással tette – szerintük ugyanis nőnek a kockázatok.

A tényleges leminősítésére nem is kellett sokáig várni: a Digi 232 milliárd forintos felvásárlása után mindössze egy nappal, azaz csütörtökön már B+ volt a 4iG minősítése. A fő indoklás erre az, hogy a számításuk szerint összesen 460 milliárd forintos felvásárlások 80 százalékát hitelből finanszírozzák, leginkább a várhatóan 350 milliárdos MNB Növekedési Kötvényprogramból. Az ebben való részvételhez feltétel, hogy legalább B+ legyen a cég minősítése – ez most pont megvan, ennél lejjebb azonban már nem szabad csúsznia a 4iG-nek.  

Ebben a cikkben azt mutatjuk be:

  1. hogyan tört a hazai programozási piac élére a 4iG;
  2. milyen állami és uniós támogatások segítették ebben;
  3. mely magyar és külföldi cégeket vásárolt vagy vásárol fel tervei szerint;
  4. hogyan lehet a 23. legnagyobb magyar cég akár már jövőre.

Ágazati első helyre törve

A 4iG növekedése nemcsak önmagában, de a piachoz képest is nagyon gyors. A cég főtevékenysége a számítógépes programozás, megnéztük ezért, hogy az ilyen főtevékenységű cégek piaca*Azt vizsgáltuk meg, hogy a szintén a számítógépes programozást főtevékenységként végző cégek összesített árbevétele mekkora volt, és ezen belül hogyan alakult a 4iG részesedése. hogyan alakult az elmúlt években.

Mára a programozással foglalkozó cégek piacának 8 százalékát megszerezte a 4iG.

Mivel mással is foglalkozik a vállalat, ezt a számot csak viszonyítási alapként érdemes kezelni. A bővülés mindenesetre elképesztően gyors volt: a 2020-ban 700 milliárdos méretű piacon 2016-2017-ben három, 2018-ban kétszázalékos piaci részesedésű 4iG szédületes sebességgel érte el a 2020-as szintet. Ez idén már borítékolhatóan 10 százalék fölé fog nőni, de ha az utolsó negyedév eredménye nem bicsaklik meg, és a piac sem nő a szokásosnál sokkal erőteljesebb, akár 13 százalék is lehet.

Ugyan az árbevételben óriási a 4iG, eredményességben elmarad a versenytársaitól, a piac összesített üzemi eredménynek csak a 3,3 százalékát adja, de az alkalmazotti létszáma is nagyon alacsony – az iparági foglalkoztatottak alig 2,7 százaléka dolgozik nála.

Az elmúlt években gyors változások zajlottak le a hatékonysági mutatószámokban. Az egy főre jutó hozzáadott érték 2018-ról 2019-re megduplázódott, ilyet több milliárd forintos árbevételű cégnél igen ritkán lehet csak látni. Ráadásul egy olyan cégről beszélünk, amely a piachoz képest korábban az érdemi hatékonysági mutatókban, így a hozzáadott értékben és a jövedelmezőségben is kifejezetten rosszul teljesített. A változás szinte varázsütésre történt.

Mivel a főtevékenységen kívül sok más tevékenységet is végez a 4iG, minden olyan céget megvizsgáltunk, amelynek főtevékenysége szerint köze van az informatikához, de a 4iG így is egészen nagy szereplőnek számít.

A teljes informatikai piacon már a harmadik helyen állt tavaly az 57 milliárdos konszolidált bevételével, és csak az állami NISZ előzte meg 76 milliárdos, illetve a T-Systems 86 milliárdos teljesítménnyel.

Megvan az esélye, hogy az elmúlt években csökkenő pályán lévő T-Systems-et idén már előzni fogja a 4iG, és így 2021-re már a teljes  informatikai piac legnagyobb hazai szereplője lehet – még a Digi-csoport felvásárlása nélkül számolva is. (Ha azonban a német Deutsche Telekomhoz tartozó Systems Solutions Kft-t és a Magyar Telekom leányának számító, de így szintén közvetett német tulajdonban lévő T-Systems-et egynek számoljuk, akkor az közel 140 milliárdos cégcsoportot alkot.)

A 4iG piaci részesedése ezen a jóval nagyobb piacon is gyorsan növekedett, és 2020-ra már 2,9 százalék volt. Ennek elérését sok támogatás segítette, ráadásul nagyon szerteágazó területeken.

Brüsszel és az állam segítségével

Nemcsak a magyar, de az európai adófizetők is részt vesznek a NER informatikai cégének építésében: a 4iG és jogelődjei összesen 2,7 milliárd forintnyi uniós támogatást nyertek el. A halsperma minősítésére, mélyhűtésére és rendszerezésére szolgáló k+f projektre 2015-ig 293 milliót hagytak jóvá számára.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NFKIH) pályázatain is sikerrel vették az akadályokat a 4iG Nyrt. és a jogelődjei: három projekthez összesen 831 millió forint támogatást nyertek el a partnereikkel együtt. Egy 394 millió forinttal támogatott, 2023-ban záruló projektben még a génszekvenálás területén is megpróbál újat mutatni a cég.

A fenti uniós összesítésen kívül:

  • Az Antenna Hungáriával közösen drónelhárításon dolgoznak 2 milliárdos uniós támogatásból.
  • Acélszerkezetek vizsgálatára kaptak 200 milliót az NKFIH-tól.
  • Szintén az NKFIH adott 240 milliót univerzális jármű- és gépipari minőség-ellenőrzésre.
  • 350 milliós projektben vesznek részt rákkutatásban.
  • Egészségügyi kompetenciaközpontot alakítanak ki 325 millió forintból Pécsen.
  • Telemedicina keretrendszert fejlesztenek 150 millióért.

Ha ezeket mind összesítjük, akkor azt kapjuk, hogy

a 4iG és a cégcsoport jogelődjei közel 6 milliárd forint állami és uniós támogatást kaptak.

Mindent elnyelő kis gömböc

A lendületet a folyamatos cégfelvásárlások is jelzik, tavalyelőtt a Veritas Consultingot vásárolták meg,  2020-ban az Innobyte Zrt-t, egy 3,6 milliárdos árbevételű, 130 fős cégcsoportot vettek meg, de az áttörést 2021 hozta el: az Invitech bekebelezésével már egy 27 milliárdos cégcsoport került a 4iG-hez, 600 munkavállalóval.

2021 novemberéig összesen 17 jelentősebb céget alapítottak és vásároltak meg, 

így a 4iG leányok 2020-as árbevétele már 50,5 milliárd forint volt, és 1200 főt foglalkoztattak.

A jelentős bővülést segítette, hogy 2021 márciusában 15,6 milliárd forint tőkét vontak be az MNB Növekedési Kötvényprogramjának keretében,

A Digi 232 milliárdos megvásárlása azonban mégis teljesen más nagyságrend a korábbi bővülésekhez képest.

A következő lépés az Antenna Hungáriával közös holding alapítása szintén jelentős előrelépés lehet. A jelenleg a magyar állam 100 százalékos tulajdonában lévő céget nem megvennék, hanem a profiljába illő cégeket apportálva egy olyan közös társaságot hoznának létre, amelyben vélhetően a 4iG lenne a többségi tulajdonos. A 2020-ban 41 milliárdos árbevételű Antenna Hungária 1,9 milliárd forintos üzemi eredményt ért el, és közel 550 alkalmazottja van.

Érdekes helyzet lesz ez a Gazdasági Versenyhivatal számára, hiszen a Digi már a mobilpiac körülbelül 2 százalékát tudhatja magáénak, miközben az Antenna Hungária 25 százalékos tulajdonában lévő Telenor 27 százalékon áll. Így közel sem biztos, hogy a társaságok minden területét egy cégbe össze lehet majd vonni.

Ennél azonban különösebb, hogy az Antenna Hungáriához kerül a kormányzati távközlési infrastruktúrával rendelkező, illetve azokat üzemeltető MVM NET Zrt. is – vagyis az állam a saját kommunikációs rendszereinek többségi tulajdonától megválik.

Külföldre is gurulna

Eddig nem túl acélos a külföldi terjeszkedése a 4iG-nek: a 2019-ben még 1,3 milliárd forintos exportárbevétel 2020-ra 0,6 milliárdra esett vissza, és a teljes árbevétel arányában 3,2 százalékról 1,1 százalékra süllyedt.

A felvásárlások ugyan eddig a hazai cégekre irányultak, az idei harmadik negyedéves jelentésben már a külföldi növekedés reményét vázolták fel: a belgrádi központú TeleGroup informatikai és hálózatfejlesztő vállalatcsoport 70 százalékos, többségi tulajdonának megvásárlására kötöttek előzetes megállapodást. Ez a szerb cég Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban is jelen van, illetve kuvaiti és libanoni irodája is működik, gyorsan növekedett az elmúlt években, 78 millió eurós 2020-as árbevétele 28 milliárd forintnak felel meg, és közel 600 alkalmazottja van.

Emellett a Telenor montenegrói szolgáltatóját tervezik még 2021 végéig megvásárolni. Ez a cég piacvezető a kis balkáni országban, a 621 ezer lakosból 328 ezer előfizetője van, 2020-as árbevétele 43 millió euró, azaz 15 milliárd forint volt.

Ennél jóval nagyobb falat lehet az izraeli Space-Communication Ltd. megvétele. Ezt az Antenna Hungáriával közös, 75 százalékban a 4iG-hez tartozó Hungaro Digitel Kft-n keresztül vásárolnák meg. A céghez tartoznak az Amos műholdak, 87 millió dolláros 2020-as árbevétele azonban 35 millió dolláros veszteséggel párosult – amit a magyar felvásárló közleménye diplomatikusan nem részletezett. Bár az űripar jól hangzik, a 28 milliárd forintos árbevétel még a magyar felvásárlási célpontokhoz képest sem jelentős. Igaz, 2021 első kilenc hónapjában kétharmadával csökkent a veszteség az előző évihez képest, és a cégbe nem tőkeemeléssel, hanem részvényvásárlással szállna be a 4iG, eléggé úgy fest, hogy az Eurocom Holdings Plc. tulajdonrészét vennék meg.

Ha minden felvásárlás megvalósul, a 4iG 300 milliárdosnál is nagyobb árbevételű cégcsoporttá növekedhet, a Scope hitelminősítő is 380 milliárdos jövő évi bevételt vár. Ezzel már nehezen megkerülhető céggé válik a hazai piacon.

Mint a grafikonon látható, ha más vállalatok közben nem növelnék a forgalmukat, a 4iG-csoport prognosztizálható árbevétele 2022-ben a 23. helyre tenné a magyarországi vállalatok mezőnyében. Közben persze a többiek is növekednek, de annyi így is látszik, hogy az első 50 mezőnyébe jó eséllyel beférhet jövőre a Jászai Gellért vezette csoport.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre merészebben görög a NER informatikai kis gömböce, a Digit is felfaló 4iGSokmilliárdos állami megrendelésekkel pumpálták fel a céget, amelyet pont az a német hadiipari óriás tőkésít fel, amelynek Magyarország az egyik rendszeres vásárlója.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat 4iG 4ig nyrt. felvásárlások informatika jászai gellért ner terjeszkedés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. november 27. 04:34 Közélet, Vállalat

Kell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?

Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

Torontáli Zoltán
2023. november 26. 04:34 Élet, Vállalat

Ilyenek voltak az élelmiszerboltok a nyolcvanas években, nem?

Visszamentünk 1986-ba, és megnéztük, hogyan vásároltak akkor az emberek, illetve milyen nehézségekkel küszködtek a boltok.

Hajdu Miklós
2023. november 24. 16:36 Vállalat

A Budapestre felhőkarcolót álmodó cég neve eddig nem hozott szerencsét Magyarországon

Nemrég még a kormány is idegenkedett a magas épületektől, most viszont nem toronyház, hanem valódi felhőkarcoló építéséről egyeztet.

Fontos

László Pál
2023. november 28. 15:31 Podcast, Támogatói tartalom

Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom

A Pénz(m)érték sorozat ötödik részében az X-generációsok mesélnek arról, mit jelent számukra a pénz és a fenntarthatóság kapcsolata.

Jandó Zoltán
2023. november 28. 09:28 Adat

Kocsmaarmageddon van Magyarországon, de a kantinoknak jól megy

Több mint ezer vendéglátóhely szűnt meg 2023 első felében Magyarországon. A leggyorsabban továbbra is a italüzletek száma csökken.

Pálos Máté
2023. november 27. 19:16 Adat

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk

A GDP-arányos adat leginkább azt mutatja meg, hogy a döntéshozók mennyire tekintik fontos területnek az egészségügyet.