Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 3. 11:49 Pénz

Visszatérünk oda, ahol fél éve voltunk, és ennek nagyon örülnek a befektetők

Világszerte kedvezően fogadták a befektetők, hogy valószínűleg tűzszünet jön az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban. Az ázsiai után ma az európai tőzsdék is emelkednek, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette: az előzetes tervekkel ellentétben a következő 90 napban nem emeli 200 milliárd dollárnyi kínai import vámját 10-ről 25 százalékra.

Trump szombaton, a G20 (a világ 20 legnagyobb gazdasági erővel rendelkező országát tömörítő csoport) argentínai találkozóján vacsorázott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, hogy kimozdítsák a holtpontról a kereskedelmi kapcsolatokat.

Ezt követően Kína azt közölte, hogy „nagyon jelentős mennyiségű” amerikai ipari és agrárterméket, valamint energiahordozót vásárol majd. Emellett Trump egyik Twitter-üzenetéből kiderült, hogy Kína csökkenti vagy eltörli az amerikai autók jelenleg 40 százalékos importvámját. A Business Insider cikke szerint tavaly 10,5 milliárd dollár értékben szállítottak új és használt autókat az Egyesült Államokból Kínába.

A bejelentések érdekessége, hogy ezzel csak visszaáll a körülbelül fél évvel ezelőtti állapot.

Mielőtt élesbe fordult a két ország kereskedelmi háborúja, Kína volt például az amerikai szójabab és kőolaj legjelentősebb külföldi vásárlója, hogy aztán az amerikai vámokra adott válasz részeként teljesen beszüntesse ezek importját. Az amerikai autók importvámját szintén a megtorló intézkedések keretében emelték 40 százalékra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb lépés a totális kereskedelmi háború feléWashingtoni idő szerint vasárnap éjfélkor életbe léptek a 200 milliárd dollárnyi kínai importra vonatkozó új amerikai vámok. Kína azonnal válaszolt.

Ezzel együtt persze érthető, hogy örülnek a befektetők, hiszen a találkozó előtt az tűnt valószínűbb forgatókönyvnek, hogy a konfliktus tovább durvul. Trump nemcsak az említett vámemeléssel fenyegetett, hanem azzal is, hogy azokat a termékköröket is megvámolja, amelyek eddig ezt elkerülték.

A feszültség enyhítésére mindkét oldalnak jó oka volt. Az Egyesült Államokban lezajlottak a félidős választások, így éppen nem kell eljátszani a szavazók felé Amerika megmentőjét. A tőzsdék viszont csapnivaló novembert zártak, miközben az elnök a korábbi emelkedést rendre saját zsenialitásának tulajdonította. Nem árt tehát, ha kapnak némi jó hírt a befektetők. Na meg azok az amerikai farmerek, akik – miután eltűntek a kínai vevők – nyomott áron nem akarták eladni a szójababot, miközben néhányukra már elkezdett rárohadni.

A kínai stratégia pedig részben kudarcot vallott, a republikánusok csak minimális veszteségeket szenvedtek azokban az államokban, amelyeket a legjobban sújtottak az ellenintézkedéseik. Ráadásul közben a kínai gazdaság egyre több jelét mutatja a gyengélkedésnek, így ha valami nem hiányzik most az országnak, azok az újabb amerikai vámok.

A két ország viszonyának tartós rendezésétől ugyanakkor valószínűleg pont olyan messze vagyunk, mint a szombati vacsora előtt. Amerika legsúlyosabb kifogása Kínával szemben a szellemi tulajdonjogok semmibe vétele, és hogy állami támogatással épít fel olyan cégeket, amelyek aztán le akarják tarolni a világpiacot, előkészítve a kínai világhatalmat. Az ebből eredő konfliktust kellene megnyugtatóan rendezni a következő 90 napban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kereskedelmi háború csak tünete a nagy amerikai-kínai versenyfutásnakA két ország a világ vezető szerepéért versenyez. Ilyenkor nem csoda, ha kitörnek a gazdasági konfliktusok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Donald Trump egyesült államok Hszi Csin-ping kereskedelmi háború Kína Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.