Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. augusztus 3. 14:04 Világ

Egyre láthatóbb sebeket ejt Kínán a kereskedelmi háború

A kínai tőzsde értéke – pontosabban az összes tőzsdére bevezetett kínai cég piaci kapitalizációja dollárban számolva – 2014-ben lehagyta a japánt, és a világ második legnagyobbja lett az amerikai mögött. Egészen mostanáig, tegnap ugyanis a Bloomberg szerint Tokió visszavette a második helyet. (A kínai szárazföldi tőzsdék cégei 6090 milliárd dollárt érnek, a japán cégek értéke pedig 6170 milliárd dollár ma. A helyzetet bonyolítja, hogy a hongkongi tőzsdén, ahol jelentős részben szintén kínai cégekkel kereskednek, további 5100 milliárd dollárnyi részvény forog.)

A szimbolikus helycsere oka, hogy a sanghaji tőzsde idén eddig 16 százalékot esett, ráadásul a jüan is közel 7 százalékot vesztett értékéből  a dollárral szemben az utóbbi két hónapban. Eközben a japán jen erősödött, és a tokiói tőzsde csak kisebb mértékben esett vissza. A kínai pénznem hamarosan rekordmélységbe süllyedhet elemzők szerint, ha nem lép közbe a kínai jegybank.

A befektetők azért fordulnak el a kínai eszközöktől, mert sokasodó kockázatokat látnak. A Trump-kormányzat ugyanis pont akkor kezdett elképesztő gazdasági nyomásgyakorlásba, amikor a kínai gazdaság egyébként is sebezhető állapotban volt. A kínai pártvezetés évek óta nehéz helyzetben egyensúlyoz: úgy próbálja lassítani a kínai cégek eladósodását és kiegyensúlyozni a gazdaságot az exportszektor túlsúlya felől a belső fogyasztás és a szolgáltatások felé, hogy közben kiszámítható mederben történjenek az események, ne érje túl nagy sokk a gazdaságot.

A kínai exportszektort fenyegető kereskedelmi háború jelenleg ott tart, hogy egyelőre a Trump-kormányzat 200 milliárd dollárnyi USA-ba irányuló kínai importtermék vámját nemcsak az eddigi fenyegetés szerinti 10 százalékra, hanem 25 százalékra emelné (a már most hatályban lévő, 50 milliárd dollárnyi kínai importot érintő amerikai büntetővámokon felül). 

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrump még jobban odacsapna KínánakA tervezett 10 százalék helyett 25 százalékos vámot vetne ki 200 milliárd dollárnyi kínai termékre.

 

A kínaiak válaszul zsarolásról és ellencsapásokról beszélnek, a tárgyalások pedig elakadtak – részben azért, mert a kínaiak nem bíznak az amerikai kereskedelmi tárgyalókban, akik maguk sem képviselnek egységes álláspontot, ráadásul az elnök is rendszeresen aláássa a hitelességüket. Trump már azt is kilátásba helyezte, hogy az USA-ba érkező teljes, 505 milliárd dolláros kínai áruforgalom egészét büntetővámokkal sújthatja.

A kereskedelmi vita mindkét országnak fájni fog. Az amerikai fogyasztók magasabb árakkal, az amerikai nagyvállalatok pedig káoszba süllyedt ellátási láncokkal és bizonytalan beruházási kilátásokkal szembesülhetnek majd a vámháború miatt. Egyelőre azonban az USA makrogazdasági mutatóin nem látszanak a problémák, a kínai gazdaságon viszont annál inkább. Például máris romlani kezdtek a konjunktúramutatók. Az elemzőket most főleg a jüan mélyrepülése aggasztja: ha folytatja az utóbbi hetekben látott zuhanást, az felgyorsíthatja tőke kimenekülését, ami tovább súlyosbítja a kínai pénzpolitika dilemmáit. De nemcsak Kínának, hanem a kínai piacon aktív nyugati cégeknek is komoly veszteségük lehet a jüan elértéktelenedéséből.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost nagyon fájhat Kínának Trump vámháborúja, de hosszú távon profitálhat belőleA kínai gazdaság alapból is sok gazdasági kihívással szembesül, erre jött a vámháború. Elsőre az USA lehet felül, de a támadás csak löketet adhat a kínai reformoknak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adósság donald turmp kereskedelmi háború Kína Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.