Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. január 2. 14:03 Közélet

A 32 százalékos tanárbéremelés csak némi korrekció, ha távolabbról nézzük

A státusztörvény végrehajtásához kapcsolódó kormányrendelet módosítását december 29-én hirdette ki a kormány, aznap az oktatást irányító Belügyminisztérium 32 százalékos átlagbéremelést jelentett be a tanároknak. Ez több, mint a korábbi, 10 százalékos emelésről szóló közlések.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozata szerint a nagyobb emeléshez még szükség van egy EU-ból érkező jóváhagyásra – ugyanis a pedagógusok béremelését és a visszatartott EU-s források ügyét a kormány korábban összakapcsolta.

Számokban: leegyszerűsítve a tavaly novemberben kiutalt bér 32 százalékkal nő idén januárra. Megjegyzendő, hogy közben 2024-re a minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik.

  • A pályakezdő tanárok (gyakornokok) esetében a 2023. novemberi bruttó 400 ezer forintos garantált fizetés 32,2 százalékkal emelt összege 528 800 forint. Kedvezmény nélkül nettóban 351 600 forintot vihetnek haza. (Ez a 25 év alattiaknak járó szja-mentességgel majdnem 440 ezer forint.)
  • A pedagógus I.-es besorolás alsó, jogszabályban rögzített határa a gyakornoki fix bérnél mintegy 10 ezer forinttal magasabb, bruttó 538 ezer forint.
  • A II-es kategóriánál a minimum 555 ezer forint, mesterpedagógusnál (II-es kategóriában eltöltött minimum hat év és szakvizsga után) pedig 630 ezer forint.
  • A bér ennél lehet több, a minisztérium például további 2-4 százalékkal honorálná bizonyos tantárgyak esetében a mesterfokozat meglétét. De erre a többletre nincs garancia.

Alulnézet: míg például egy I-es besorolású, főiskolai vagy egyetemi diplomával 8 éve tanító tanár az előző bértábla szerint ágazati bérpótlékkal együtt mintegy 400 ezer forintot kapott bruttóban, addig 2024-től elvileg legalább bruttó 538 ezer forintot vihet haza.

  • Nettóban az emelés után ez nagyságrendileg 360 ezer forint. Összehasonlításként: 2024-ben a kedvezmények nélküli nettó garantált bérminimum 216 800 forint.

Tágabb perspektíva: a KSH szerint a pedagógusok bruttó átlagkeresete 2021-ben 62, 2022-ben pedig 60 százaléka volt a diplomás átlagkeresetnek. Egy korábbi kormányzati nyilatkozat szerint 2024-ben a diplomás átlagbérek 72 százalékéra kellene emelkednie a pedagógusok átlagkeresetének, hogy aztán 2025-re elérje a 80 százalékát, az EU felé tett vállalásoknak megfelelően.

  • A diplomás átlagbér 72 százaléka bruttó 700 ezer forintos pedagógusi átlagbért jelentene. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a fenti emelés után nem látható, hogyan jönne ki ez az átlag.
  • A szervezet a 2025-ös 80 százalékos célarányt is vitatja. Az OECD-átlag közel 100 százalék.
 

Igen, de: a szakszervezetek legutóbb november végén 50 százalékos azonnali bérkorrekciót, a kötelező óraszámok csökkentését, a túlóra-kifizetések rendszerének reformját követelték.

  • Korábbi javaslatuk szerint a pedagógusbéreket a minimálbérhez kellene kötni, hogy garantáltan emelkedjenek azzal együtt. Ezt a rendszert 2015-ben szüntette meg a kormány, onnantól vált drasztikussá a tanárbérek elinflálódása és lemaradása. Ebből farag le valamennyit, hogy a mostani emelés lényegében duplája a minimálbér emelkedésének.
  • A PDSZ szerint a 2015-ben megszüntetett számítási rendszer szerint idén egy I-es besorolású pedagógus 4 év tapasztalattal bruttó 576, 8 év tapasztalattal 624 ezer forintot keresne (az emelés utáni minimum 538 ezer forint ebben a kategóriában). Főiskolai végzettségű gyakornok 480 ezret kapna bruttóban, egyetemi végzettségű 534 ezret. 
  • A nem gyakornok pedagógusok úgy dolgoznak január első napjaiban a PDSZ szerint, hogy nem tudják, mennyi lesz a bér, amit megkapnak februárban. Ugyanakkor a 10 százalék helyett kirajzolódó 32 százalékos emelést részsikernek tekintik, noha magát a státusztörvényt nem fogadják el, és további nyomásgyakorlásra készülnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb ezer tanár távozása után itt vannak az új sztrájkkövetelésekAz új követelések részben régiek: még mindig ugyanazt a béremelést kérik a tanárok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet eu-s pénz minimálbér-emelés pedagógusbér szakszervezet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.