Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. szeptember 25. 19:00 Közélet

Korszakhatárt jelez, hogy Orbán nekiment Matolcsynak a parlamentben

Miután múlt héten Matolcsy György jegybankelnök élesen kritizálta az elmúlt két év kormányzati gazdaságpolitikáját, ezúttal olyan helyről kapott hasonlóan éles választ, ahonnan korábban nem. A jegybankot (és így annak első emberét) ugyanis parlamenti felszólalásában Orbán Viktor bírálta keményen, ez pedig egy hosszú korszak lezárását vetítheti előre.

Előzmények: Matolcsy György arról beszélt a csütörtöki Közgazdász-vándorgyűlésen, hogy az elszálló hazai inflációban komoly szerepe volt a kormány szerinte elhibázott „kalandorpolitikájának”.

  • A Magyar Nemzeti Bank elnöke azt mondta, hogy az infláció elleni küzdelem másfél évet csúszott: a kormány 2021-22-ben „elfelejtette bevezetni” a szükséges intézkedéseket, és ezt csak 2023 elején tette meg. Matolcsy szerint a kormány olajjal próbált tüzet oltani, és a jegybank válságintézkedései nélkül még jövőre sem lenne egyszámjegyű infláció.

Mi történt most? Orbán Viktor hétfőn félórás parlamenti beszédében – ha nem is közvetlenül – reagált a jegybankelnök felvetéseire, és hosszasan beszélt arról, milyen feladatokat kellett elvégeznie a kormányzatnak az MNB helyett.

  • A kormányfő azt mondta, hogy a jegybank „nem tudott megbirkózni” az elszálló inflációval, ezért a kabinet vette át ennek a küzdelemnek a „feladatát és felelősségét”. A miniszterelnök egyértelműen jelezte, hogy év végére elérjük az egyszámjegyű adatot, és álláspontja szerint ez a kormány érdeme.
  • Kifejezetten élesen fogalmazott Orbán az MNB adósságáról is. Azt mondta, hogy ezért a költségvetésnek kellene helytállnia, amire ugyan képes is lenne a büdzsé, de „csak akkor, ha súlyos pénzeket vonnak el a gazdasági és társadalmi élet fontos területeiről”. Ezt azonban nem fogják megtenni, a kormányfő inkább egy törvénymódosítással kezelné a helyzetet.

Miért fontos ez? Matolcsy György korábban is kritizálta már a kormány gazdaságpolitikáját, ám akkor a kabinet más tagjaival konfrontálódott. A jegybankelnöknek számos konfliktusa volt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel és Varga Mihály pénzügyminiszterrel is, de Orbán Viktorral eddig nem volt ennyire látványos összetűzése.

  • Matolcsy a választások előtt kezdte el nyilvánosan bírálni a kormányzatot. A fő üzenet már akkor is az volt: nem jó, hogy miközben a jegybank magas kamatokkal próbálja fékezni az inflációt, a kormány a választások előtti osztogatásokkal fűti a gazdaságot. Emellett a kormányzat narratíváját a 2010 utáni nagy magyar gazdasági sikersztoriról is időről időre igyekezett megcáfolni vagy legalábbis árnyalni.
  • A jegybankelnök ilyen nyilatkozatait és írásait ugyanakkor többnyire a kormány gazdaságpolitikáért felelős embereinek szánt üzenetének tartották. Sokáig úgy tűnt, hogy a miniszterelnök bizalma feltétlen Matolcsy György felé, és az MNB első embere is sokáig figyelt arra, hogy a kormányfőre ne utaljon kritikáiban.
  • Orbán Viktor 2010-ben még úgy fogalmazott, hogy „Matolcsy György a jobbkezem. Nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani”. Ezt követően évekkel később is hasonlóan nyilatkozott a jegybankelnökről, aki még az 1998-2002 közötti kormányzati ciklusban vívta ki a bizalmát. 

Reakció: „hiába nincs közgazdasági alapja, és hiába a jegybank volt az egyetlen a magyar gazdaságpolitikában, amely érdemi válságkezelést végzett az elmúlt egy-másfél évben, kell találni egy bűnbakot, aki elviszi a balhét a kedvezőtlen gazdasági folyamatok miatt” – mondta Elek Péter pénzügyi szakember, aki már három héttel ezelőtti cikkében is előrevetítette, hogy ez a bűnbak csak az MNB és Matolcsy György lehet.

  • A kormányban Nagy Márton érinthetetlennek tűnik Elek szerint, és a költségvetési folyamatokat leginkább átlátó Varga Mihály is nehezen kezdhető ki. A legnagyobb politikai haszna így annak van, ha a kormány az MNB-re tolja a teljes felelősséget, és szerinte ezt látjuk most.

Mi várható? Az nem világos, hogy a kormány hogyan akar a jegybank helyett küzdeni az infláció ellen. Orbán Viktor hétfői beszéde alapján akár újabb árstopok is lehetnek, ugyanis azt mondta, hogy „ha az üzemanyagárakat a kereskedők nem tudják, vagy nem akarják kordában tartani, akkor ismét be fogunk avatkozni”.

  • Matolcsy előadásának inkább kedvező volt a fogadtatása, mert pozitív pályát vetített előre – mondta a G7-nek Bod Péter Ákos. A korábbi jegybankelnök szerint ugyanakkor a mostani Orbán-nyilatkozat inkább bizonytalanságot okoz, mert kiélezi a konfliktust a pénzügypolitika szereplői között, ez pedig növeli az országkockázatot.
  • A jegybankelnök mandátuma 2025 márciusában jár le, és a hatályos szabályok alapján újabb ciklust nem vállalhat Matolcsy. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMásfél éven belül eldőlhet, Európában marad-e MagyarországOrbán Viktor és Nagy Márton is a növekedés évének hirdette meg 2024-et, de elkerüli-e az ország a következő években, hogy török vagy latin-amerikai spirálba kerüljön?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet jegybank Magyar Nemzeti Bank matolcsy györgy Orbán Viktor Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.