Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. augusztus 21. 10:13 Közélet, Világ

Orbán minden eddiginél látványosabban demonstrálta, hogy autoriter vezetőket és korrupció miatt szankcionált politikusokat tekint a barátainak

Talán túlzás nélkül állítható, hogy a hétvége minden eddiginél látványosabban szemléltette, hogy az egykor nyugatbarát és liberális demokrata Orbán Viktor mekkora politikai fordulatot vett az elmúlt 15 évben.

Mi történt? A hétvégén nyitották meg Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét, az atlétikai vb-t, amelyre számos vezető politikus érkezett, akik közül többen a tűzijátékot is Orbánnal nézték együtt a Karmelita kolostorban. Három nap alatt 15 találkozón vesz/vett részt Orbán.

Igen, de: bár Orbán keretezése alapján „Magyarországra látogat a világ”, a gyakorlatban ez jobbára autoriter vezetőket és bukott európai politikusokat jelent. Orbán hét aktív állami vezetővel ünnepelte a Karmelitában a magyar állam alapítását, közülük öten autoriter vezetők az Economist Intelligence Unit demokrácia-indexe alapján.

  • A találkozón részt vett még Orbán néhány hatalomból kiszorult európai szövetségese (Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, Andrej Babis volt cseh kormányfő, a hétvégén találkozott Janez Jansa volt szlovén kormányfővel is), és ott volt Milorad Dodik is, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke, akivel szemben tavaly szankciókat vetett ki az USA korrupcióra hivatkozva.
  • Szijjártó Péter a hétvégén találkozott a volt libanoni külügyminiszterrel, Gebran Bassillal is, akire korábban barátjaként hivatkozott. Bassil „hírhedt korruptságára” hivatkozva került fel az USA szankciós listájára 2020-ban.
  • Orbán vasárnapi rádióinterjújában azt mondta a meghívásokról, „hogy ha nagy világesemény van, akkor egy adott ország meghívja a barátait”. „Egy Európa- vagy Bajnokok Ligája döntő vagy egy világbajnokság mindig rejtetten, többé-kevésbé rejtetten egyben diplomáciai találkozók sorozatát is jelenti” – mondta.

Fotó: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Alulnézet: a képen látható Berdimuhamedow által vezetett Türkmenisztán a világ tíz legelnyomóbb állama közé tartozik. A korrupció rendszerszintű, vallási csoportokat üldöznek, a polgári szabadságjogokat és az internetelérést pedig szigorúan korlátozzák.

  • Türkmenisztán hivatalosan a mai napig tagadja, hogy akár egyetlen Covid-fertőzés is történt volna náluk. Amikor a WHO küldöttséget küldött az országba, egy róluk készült fotót megosztó férfit letartóztattak és négy évre ítéltek. Az ENSZ-be kicsempészett beszámolójuk szerint azóta is kínozzák. 
  • Szijjártó Péter hétvégi posztjában azzal indokolta a türkmén kapcsolat fontosságát, hogy „Türkmenisztán szolgáltatja a megoldást, az európai földgázellátást a jövőben”, mivel a világ egyik legnagyobb földgázkészletével rendelkezik.

Miért fontos ez? Orbán Viktor regnálása alatt az atlétikai vb a legnagyobb nemzetközi figyelmet kapó magyarországi rendezvény. Orbán ezt arra használta fel, hogy egyértelműen tudassa a világgal, hogy kiket tekint saját közegének, illetve a barátainak: autoriter, elnyomó vezetőket, miközben nyugati vagy demokratikus országok vezetői látványosan távol maradtak a vb megnyitójától.

Miről tárgyaltak? A hivatalos közlések alapján főleg energetikai kérdésekről. Többek között politikai megállapodás született arról, hogy katari LNG fog érkezni 2027-től, Törökországtól pedig jövőre 275 millió köbméternyi gázt veszünk (ez az éves magyar fogyasztás mintegy 3 százaléka).

  • Orbán szintén találkozott Rusztam Minnihanovval, az Oroszországhoz tartozó Tatár Köztársaság elnökével, aki szintén amerikai szankciós listán szerepel. A Bild szerint a tatár vezető Oroszországot képviselve egy nagyszabású gabonaügyletet készített elő Orbán közvetítésével Erdogannal Budapesten: eszerint az oroszok számára kedvező feltételekkel, Ukrajnát kihagyva, török támogatással újítanák meg a Fekete-tengeri gabonaegyezményt, az ügylet pedig katari finanszírozással történne (a katari emír szintén ott volt a Karmelitában).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉhhalál és vetélések: népirtás felé halad a 120 ezer embert éheztető blokád AzerbajdzsánbanHa semmi sem változik, néhány héten vagy legfeljebb hónapon belül örmények tömege fog éhen halni Hegyi-Karabahban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázezer embert éheztet Magyarország és az EU fontos gazdasági partnereHumanitárius válság alakult ki az Azerbajdzsánhoz tartozó, de örmények lakta Hegyi-Karabahban, amelyet hónapok óta blokád alatt tartanak az azeriek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Orbán Viktor recep tayyip erdogan Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 13. 13:31 Adat

Sosem fűtünk már úgy, mint a rezsiemelés előtt

Kissé emelkedett ugyan a lakosság téli földgázfelhasználása az előző télhez képest, de még így is látványosan elmaradt a rezsiemelés előtti időszakban megszokottól.

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.