Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. július 21. 11:03 Világ

Százezer embert éheztet Magyarország és az EU fontos gazdasági partnere

Egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül több mint százezer örmény Hegyi-Karabahban. Az azeri kormány még decemberben helyezte blokád alá az Örményországból Hegyi-Karabahba vezető egyetlen útvonalat, a Lacsin-folyosót, és az elmúlt hónapokban folyamatosan növelték a lakosságra nehezedő nyomást. A gázt már kikapcsolták, és június 15. óta nem jut be ellátmány Örményországból a területre, mert nem engedik át azokat az azeri ellenőrzőpontokon.

Mi történik?

  • Hegyi-Karabah ugyan hivatalosan Azerbajdzsán része, de a kilencvenes évek óta próbálják a függetlenségüket megőrizni, két háborút is vívtak az országgal.
  • Hegyi-Karabah lakossága örmény, viszont az összeköttetésük Örményországgal – a 2020. őszi, azeri győzelemmel zárult háború óta – csupán egy keskeny szárazföldi út, a Lacsin-folyosó. 
  • Ezt a folyosót zárta le 2022 decemberében az azeri kormány, arra hivatkozva, hogy csempészáru jut be ezen keresztül Hegyi-Karabahba.
  • Az orosz-ukrán háború lefoglalja a térség korábbi vezető nagyhatalma, Oroszország energiáit, így egyre merészebb lépésekre szánja el magát többek között az azeri kormány is.

Felülnézet: a konfliktust többek között az EU és az Egyesült Államok is szeretné elsimítani, ennek érdekében idén már kétszer is megpróbálkoztak az azeri és örmény vezetők egy asztalhoz ültetésével. Az EU különösen érdekelt abban, hogy a helyzet csillapodjon, mert az orosz gáztól való függetlenedés során fontos partnerré válik Azerbajdzsán, és rosszul veszi ki magát, ha Putyin után szintén egy emberéleteket semmibe vevő kormánnyal ráznak kezet az energiaellátás érdekében.

  • Magyarország számára szintén fontos partner Azerbajdzsán, idén januárban Orbán Viktor miniszterelnök és Ilham Alijev azeri elnök aláírtak egy magyar-azeri áramvezeték kiépítéséről szóló szerződést. Köszöntőjében a magyar miniszterelnök azt mondta: sokat tanult Alijevtől arról, hogyan kell bonyolult közegben jól vezetni egy országot.

Alulnézet: sajtóértesülések szerint Hegyi-Karabahban súlyos élelmezési válság alakult ki, melynek eredményeképpen már gyerekek halnak meg, a hónapok óta tartó nélkülözés és a stressz miatt megugrott a vetélések száma is. Július nyolcadikán két gyermek holttestét találták meg egy autóban, miután az őket egyedül nevelő édesanyjuk gyalog indult el a szomszéd városba a neki járó sütőolaj és cukor fejadagért. A hat és három éves gyerekek feltehetően az anyjuk keresésére indultak, majd beszálltak egy nyitva hagyott autóba – a haláluk oka pontosan még nem ismert.

  • A karabahi főváros, Sztepanakert egyik üzletének teljesen üres polcai:

Azeri álláspont: nincs itt semmi látnivaló, de ha mégis humanitárius válság van, arról az örmények tehetnek, fogadjanak el azeri segítséget más útvonalon, és főleg távozzon minden örmény katona Hegyi-Karabahból.

Az ENSZ szerint: a hágai Nemzetközi Bíróság februári ítéletében kötelezte Azerbajdzsánt a blokád feloldására. Ennek azonban nem lett semmilyen hatása, ahogy a Lacsin-folyosó nyitva tartását elvileg garantáló orosz békefenntartók is tétlenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kaukázusi harcok mutatják, mennyire semmibe veszik már PutyintMiközben az orosz hadsereg érdemi része Ukrajnában harcol, az azeri haderő újra Hegyi-Karabahot támadja, ahol orosz békefenntartók állomásoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzovjet utódállamok segíthetnek az energiaválságba süllyedő EurópánA kritikus infrastruktúra azonban nagyrészt hiányzik, Oroszország pedig megpróbálja megakadályozni, hogy délről alternatív vezetékekkel tudják elkerülni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Azerbajdzsán energiaellátás hegyi-karabah külügy Orbán Viktor örményország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.