Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. július 21. 11:03 Világ

Százezer embert éheztet Magyarország és az EU fontos gazdasági partnere

Egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül több mint százezer örmény Hegyi-Karabahban. Az azeri kormány még decemberben helyezte blokád alá az Örményországból Hegyi-Karabahba vezető egyetlen útvonalat, a Lacsin-folyosót, és az elmúlt hónapokban folyamatosan növelték a lakosságra nehezedő nyomást. A gázt már kikapcsolták, és június 15. óta nem jut be ellátmány Örményországból a területre, mert nem engedik át azokat az azeri ellenőrzőpontokon.

Mi történik?

  • Hegyi-Karabah ugyan hivatalosan Azerbajdzsán része, de a kilencvenes évek óta próbálják a függetlenségüket megőrizni, két háborút is vívtak az országgal.
  • Hegyi-Karabah lakossága örmény, viszont az összeköttetésük Örményországgal – a 2020. őszi, azeri győzelemmel zárult háború óta – csupán egy keskeny szárazföldi út, a Lacsin-folyosó. 
  • Ezt a folyosót zárta le 2022 decemberében az azeri kormány, arra hivatkozva, hogy csempészáru jut be ezen keresztül Hegyi-Karabahba.
  • Az orosz-ukrán háború lefoglalja a térség korábbi vezető nagyhatalma, Oroszország energiáit, így egyre merészebb lépésekre szánja el magát többek között az azeri kormány is.

Felülnézet: a konfliktust többek között az EU és az Egyesült Államok is szeretné elsimítani, ennek érdekében idén már kétszer is megpróbálkoztak az azeri és örmény vezetők egy asztalhoz ültetésével. Az EU különösen érdekelt abban, hogy a helyzet csillapodjon, mert az orosz gáztól való függetlenedés során fontos partnerré válik Azerbajdzsán, és rosszul veszi ki magát, ha Putyin után szintén egy emberéleteket semmibe vevő kormánnyal ráznak kezet az energiaellátás érdekében.

  • Magyarország számára szintén fontos partner Azerbajdzsán, idén januárban Orbán Viktor miniszterelnök és Ilham Alijev azeri elnök aláírtak egy magyar-azeri áramvezeték kiépítéséről szóló szerződést. Köszöntőjében a magyar miniszterelnök azt mondta: sokat tanult Alijevtől arról, hogyan kell bonyolult közegben jól vezetni egy országot.

Alulnézet: sajtóértesülések szerint Hegyi-Karabahban súlyos élelmezési válság alakult ki, melynek eredményeképpen már gyerekek halnak meg, a hónapok óta tartó nélkülözés és a stressz miatt megugrott a vetélések száma is. Július nyolcadikán két gyermek holttestét találták meg egy autóban, miután az őket egyedül nevelő édesanyjuk gyalog indult el a szomszéd városba a neki járó sütőolaj és cukor fejadagért. A hat és három éves gyerekek feltehetően az anyjuk keresésére indultak, majd beszálltak egy nyitva hagyott autóba – a haláluk oka pontosan még nem ismert.

  • A karabahi főváros, Sztepanakert egyik üzletének teljesen üres polcai:

Azeri álláspont: nincs itt semmi látnivaló, de ha mégis humanitárius válság van, arról az örmények tehetnek, fogadjanak el azeri segítséget más útvonalon, és főleg távozzon minden örmény katona Hegyi-Karabahból.

Az ENSZ szerint: a hágai Nemzetközi Bíróság februári ítéletében kötelezte Azerbajdzsánt a blokád feloldására. Ennek azonban nem lett semmilyen hatása, ahogy a Lacsin-folyosó nyitva tartását elvileg garantáló orosz békefenntartók is tétlenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kaukázusi harcok mutatják, mennyire semmibe veszik már PutyintMiközben az orosz hadsereg érdemi része Ukrajnában harcol, az azeri haderő újra Hegyi-Karabahot támadja, ahol orosz békefenntartók állomásoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzovjet utódállamok segíthetnek az energiaválságba süllyedő EurópánA kritikus infrastruktúra azonban nagyrészt hiányzik, Oroszország pedig megpróbálja megakadályozni, hogy délről alternatív vezetékekkel tudják elkerülni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Azerbajdzsán energiaellátás hegyi-karabah külügy Orbán Viktor örményország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.