Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. augusztus 17. 17:15 Világ

Éhhalál és vetélések: népirtás felé halad a 120 ezer embert éheztető blokád Azerbajdzsánban

Egyre kilátástalanabb a helyzet Hegyi-Karabah örmény ellenőrzés alatt álló részén, amelyet hónapok óta sújt azeri blokád. Nincs földgáz és üzemanyag, áram csak időnként van, egyre kevesebb a gyógyszer és az élelem.

  • A legtöbb bolt polcai üresek, még kenyérhez is csak a kitartók és szerencsések jutnak hozzá. A lakosság még eltengődik maradékokon és helyi terményeken, de a városokba ezek is nehezen jutnak el az üzemanyaghiány miatt.
  • Az éhezés miatt egyre gyakoribbak a vetélések, két kisgyermek pedig akkor halt meg, amikor az anyjuk élelmet ment szerezni. A napokban érkezett hír az első megerősített éhhalálról. Elképzelhetetlen, hogy a terület 120 ezer lakója túlélje az őszt és a telet a mostani körülmények között.
  • A hágai bíróság korábbi főügyésze, Luiz Moreno Ocampo szerint a mostani állapot már valószínűleg megfelel a népirtás nemzetközi jogi kritériumának. „Nincsenek krematóriumok vagy bozótvágó késes támadások, az éheztetés a népirtás láthatatlan fegyvere. Drámai változás nélkül ezt az örmény népcsoportot néhány héten belül elpusztítják” – mondta.

 

Háttér: a Szovjetunió felbomlása idején az addig Azerbajdzsánhoz tartozó és főleg örmények által lakott Hegyi-Karabah – és további volt azeri területek – egy háború után örmény ellenőrzés alá kerültek. Azerbajdzsán azóta készült a revánsra, olaj- és gázbevételeinek jelentős részét fegyverkezésre fordítva.

  • Azerbajdzsán végül 2020 őszén indított háborút, amelyben szinte teljes győzelmet aratott, visszaszerezte minden Hegyi-Karabahon kívüli területét, plusz a tartomány durván harmadát. Hegyi-Karabah örmény kézen maradt részét pedig csak a keskeny Lacsin-folyosó köti össze Örményországgal, ennek nyitva tartását elvileg egy orosz békefenntartó kontingens garantálja.

Sárgával az örmény kézen maradt területek, a sötétzölddel és a kékkel jelölt területek kerültek Azerbajdzsánhoz a 2020-as háború révén. Forrás: Wikipedia

Mi változott? Az örményországi ellátást biztosító Lacsin-folyosó forgalmát tavaly év végén környezetvédőnek mondott azeri aktivisták kezdték blokkolni, majd – noha a hágai Nemzetközi Bíróság februárban kötelezte Azerbajdzsánt a blokád feloldására – a hadsereg állított fel ellenőrzőpontot, és július közepe óta semmilyen szállítmányt nem enged át. Az orosz békefenntartók az azeri katonák közelében táboroznak, de nem csinálnak semmit.

  • Azerbajdzsán azzal érvel a blokád fenntartása mellett, hogy meg kell akadályoznia örmény fegyverek és katonák bejutását saját szuverén területére. Ám katonái nem akarják átvizsgálni a hetek óta az ellenőrző pont előtt várakozó örmény kamionokat, és a Vöröskeresztnek sem engedélyezik élelmiszer és gyógyszer beszállítását.
  • Az azeri kormány szerint a fentiek mind hazugságok, a karabahi örmények vidáman buliznak és esküvőket tartanak. Ha pedig mégis humanitárius válság van, az örmények fogadják el az Azerbajdzsán belsején keresztül vezető úton felajánlott segítséget, amelynek feltétele a szeparatista hatóságok feloszlatása.

Igen, de: az örmények ezt a feltétel nélküli megadásra vonatkozó felszólításként értelmezik, amely után így vagy úgy, de mindenképpen távozásra kényszerítenék őket szülőföldjükről.

  • Félelmeik nem alaptalanok, az azeri médiában gyakori az örmények dehumanizálása, több fogságba esett örmény katonák kivégeztek a 2020-as háború idején.

Tágabb kontextus: Ilham Alijev azeri elnök szemmel láthatólag eltökélt, hogy visszaszerzi mindazt, amit apja, Hejdar Alijev elvesztett az 1993-as háború során. A támadástól az orosz békefenntartók jelenléte tarthatja vissza, mert még az ukrajnai háború miatt meggyengült Oroszország reakciója is veszélyes lehet.

  • Ha az oroszok megengedik a teljes azeri győzelmet, Örményországnak már semmi érdeke nem fűződik a szövetségesi viszony fenntartásához, és nyugati irányba fordulhat.
  • Az EU a korridor azonnali megnyitását követeli, de a közösségnek nincs respektje a térségben: a napokban azeri oldalról tűz alá vették a határ örmény oldalán tartózkodó uniós megfigyelőket.

Magyar álláspont: a szóban a keresztények hangos védelmezőjeként fellépő magyar diplomácia részéről Szijjártó Péter nyugtalanítónak nevezte az Azerbajdzsán és Örményország közötti viták kiújulásáról szóló híreket.

  • Noha az örmények keresztények, az azeriek muszlimok, Magyarország konzekvensen Azerbajdzsán-barát külpolitikát visz, a baltás gyilkos átadásától kezdve az energetikai megállapodásokon keresztül Orbán Viktornak az azeri elnök tiszteletére januárban adott díszebéden elmondott meghökkentő*„Én nagyon sokat tanultam Alijev elnök úrtól az elmúlt tíz-egynéhány évben, hogyan kell bonyolult közegben jól vezetni egy országot. Sajnos nem mindent tudtam eltanulni tőle, merthogy mi inkább a radikális oldalhoz tartozunk, ő pedig a legmérsékeltebb politikusok közé tartozik. És azt kéne tőle eltanulnom, hogy moderált módon is hogyan lehet eredményeket elérni a nemzetközi térben.” pohárköszöntőjéig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázezer embert éheztet Magyarország és az EU fontos gazdasági partnereHumanitárius válság alakult ki az Azerbajdzsánhoz tartozó, de örmények lakta Hegyi-Karabahban, amelyet hónapok óta blokád alatt tartanak az azeriek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kaukázusi harcok mutatják, mennyire semmibe veszik már PutyintMiközben az orosz hadsereg érdemi része Ukrajnában harcol, az azeri haderő újra Hegyi-Karabahot támadja, ahol orosz békefenntartók állomásoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNegyedik nagy győzelméért indított háborút Ukrajnában a két éve még vert helyzetben lévő PutyinAz orosz elnök olyan háborút indított el, amely példátlan Európában a második világháború vége óta, és mérhetetlen emberi szenvedést okoz a hatalmas gazdasági károk mellett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Azerbajdzsán blokád éhezés háború hegyi-karabah népirtás örményország Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.